Ο Έντουαρντ Σνόουντεν συμμετείχε κρυφά στη δημιουργία του κρυπτονομίσματος Ζcash 

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν συμμετείχε κρυφά στη δημιουργία του κρυπτονομίσματος Ζcash 

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, o τεχνικός που εργαζόταν  για την NSA και την CIA και το 2013 διοχέτευσε στον Τύπο απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις., έπαιξε σημαντικό ρόλο, μυστικά, στη δημιουργία του κρυπτονομίσματος zcash (ZEC), το οποίο πρωταρχικό σκοπό έχει την εξασφάλιση του απορρήτου των συναλλαγών.

Ο πληροφοριοδότης, ο οποίος έλαβε άσυλο στη Ρωσία και ζει εκεί από το 2013, αφού οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν για κατασκοπεία, ήταν ένας από τους έξι συμμετέχοντες στην «τελετή» που καθιέρωσε το λεγόμενο αξιόπιστο στήσιμο του zcash.

Η μέχρι πρότινος άγνωστη συμμετοχή του θα αποκαλυφθεί σε βίντεο που θα κυκλοφορήσει την Πέμπτη από τη Zcash Media.

«Είδα αρκετούς αξιόπιστους ακαδημαϊκούς να δουλεύουν πάνω σε αυτό το κρυπτονόμισμα και σκέφτηκα ότι ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον έργο», δηλώνει ο Σνόουντεν στο βίντεο, ο οποίος συμμετείχε στο project με το ψευδώνυμο «John Dobbertin».

«Εφόσον είναι σαφές ότι ποτέ δεν πληρωνόμουν και δεν είχα κανένα μερίδιο, ήταν απλώς θέμα δημόσιου συμφέροντος, νομίζω ότι μπορείτε να το πείτε στον κόσμο», πρόσθεσε ο Σνόουντεν, ο οποίος έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στο Consensus 2022 τον Ιούνιο.