Ο «Εωσφόρος» χτύπησε και την Ελλάδα

Ο «Εωσφόρος» χτύπησε και την Ελλάδα

Το κύμα καύσωνα και η επιτακτική ανάγκη να δράσουμε άμεσα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

 

Με αφορμή την εφιαλτική οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στα Κύθηρα όλοι πλέον συνειδητοποιούμε και στην χώρα μας τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής. Όσα έχουν καταγραφεί ως προβλέψεις από επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο Περιβάλλον είναι εδώ. Και μόνο ο κ. Τραμπ τις αμφισβητεί. Και εγκαταλείπει τις μικρές έστω προσπάθειες που αποφάσισε η παγκόσμια κοινότητα.

Οι κίνδυνοι για τις ανθρώπινες ζωές, την Οικονομία και τις επιχειρήσεις, τον τρόπο ζωής μας , την μετανάστευση είναι πραγματικότητα.

Σε δυο πρόσφατες μελέτες προβλέπονται βιβλικές καταστροφές.

Στην Ελληνική μελέτη της διαΝΕΟσις οι μεσοπρόθεσμες- μακροπρόθεσμες μεταβολές συνοπτικά είναι,  Η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί κατά μέσο όρο κατά 2,5 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με το διάστημα 1961-1990. Κατά τόπους η αύξηση θα φτάσει τους 3,8 βαθμούς τους θερινούς μήνες.

Οι ημέρες με καύσωνα (θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου) αναμένεται να αυξηθούν κατά 15-20 ετησίως μέχρι το 2050. Μέχρι το τέλος του αιώνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι “τροπικές ημέρες” (ημέρες με θερμοκρασία άνω των 35 βαθμών Κελσίου την ημέρα και άνω των 20 βαθμών τη νύχτα) αναμένεται να είναι περισσότερες από 50 το χρόνο.

Η βροχόπτωση θα μειωθεί κατά 12% κατά μέσο όρο (κατά 20-30% τους θερινούς μήνες, κυρίως στα νότια, και κατά 10% τους χειμερινούς).

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας που θα κυμανθεί από 20 μέχρι 59 εκατοστά.

Οι συνέπειες για τον τουρισμό, την γεωργική παραγωγή, κλπ θα είναι τραγικές.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η μελέτη για λογαριασμό της Ε.Ε. και με ορίζοντα το 2100 θα πλήττονται τα 2/3 του πληθυσμού της Ευρώπης, από 5% σήμερα από καύσωνες-πυρκαγιές, πλημμύρες, θύελλες όλο και πιο συχνές και ισχυρότερες σε ένταση από σήμερα, κύματα ψύχους, και θα αυξηθούν οι θάνατοι από τις φυσικές 50 φορές από ότι σήμερα.

Φυσικά η Ελλάδα και οι Ε.Ε. δεν είναι προετοιμασμένες ακόμη για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Μακροπρόθεσμα, η ανάγκη για εφαρμογή των αποφάσεων του Παρισιού είναι επείγουσα. Ίσως το όλο χρονοδιάγραμμα να επισπευστεί. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα η στενότερη συνεργασία των κρατών-μελών, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με συντονισμένες και διαφοροποιημένες δράσεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο είναι επείγουσες.

Μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα, οι υπηρεσίας υγείας, οι Δήμοι και κάθε κάτοικος θα πρέπει να εκπαιδευτούν. Ζώνες αντιπυρικής προστασίας, καθαρισμός των ξερών χόρτων, πρόβλεψη για νερό με αντλίες πετρελαίου, εφοδιασμός των αεροδρομίων με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για στάθμευση των αεροπορικών μέσων πυρόσβεσης κλπ. Οφείλουν να σχεδιαστούν και αυστηρή νομοθεσία να ψηφιστεί για όσους ασχολούνται στην κτηνοτροφική παραγωγή και για όσους δεν καθαρίζουν τις αυλές τους ή πετούν αναμμένα τσιγάρα κλπ.

Το φετινό καλοκαίρι δείχνει σημάδια επιβεβαίωσης όσων προσβλέπουν ότι η «έκτη εξαφάνιση» των ειδών του πλανήτη θα είναι αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων του ανθρώπου. Και όχι ως συνέπεια των φυσικών καταστροφών, όπως συνέβη με τις προηγούμενες πέντε εξαφανίσεις -Υπερηφαίστεια, πτώση αστεροειδούς.

Το φετινό καλοκαίρι με τους επίμονους καύσωνες  θερμοκρασιών άνω των 35 βαθμών στην νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια πήρε το όνομα «Εωσφόρος» (Lucifer). Και όχι αδίκως. Άτομα με προβλήματα υγείας-άσθμα, καρδιολογικά, υπέρταση- ηλικιωμένοι και παιδιά θα πρέπει να προστατευτούν με άφθονο νερό, αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, συμβουλεύει η υπεύθυνη του Ερυθρού Σταυρού. Από εδώ και πέρα θα ζούμε διαρκώς με μεγαλύτερη ένταση σε καταστάσεις έντονης επαγρύπνησης. Αλλά και κάθε επιχείρηση οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και πρόνοιες, , όχι μόνο για την λειτουργία της και τις προβλέψεις κινδύνων, αλλά και για τους  εργαζόμενους.

Οι Εωσφόροι δυστυχώς ήρθαν για να μείνουν. Με δικιά μας ευθύνη.