Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία
epa07269115 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses members of ruling Justice and Development Party (AKP) at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 08 January 2019. According to reports, Erdogan criticized recent remarks made by US National Security Advisor John Bolton on Kurdish militants in Syria. Bolton on 07 January in Israel said that US troops would not leave Syria until Turkey agrees not to attack Kurdish forces in Syria. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αεροπορικά πλήγματα στην πόλη Ρας αλ Άιν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία - Μετά την αιφνίδια παύση της στρατιωτικής αποστολής των Αμερικανών στη Βόρεια Συρία, οι Κούρδοι μένουν αβοήθητοι.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως μια νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση άρχισε στη βορειοανατολική Συρία εναντίον της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG).

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ο Συριακός Εθνικός Στρατός (σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) άρχισαν την επιχείρηση ‘Πηγή Ειρήνης’ στη βόρεια Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν μέσω του Twitter.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία. «Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Άγκυρα κλήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να ενημερωθεί σχετικά με την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, λεπτά μετά την έναρξη της επιχείρησης.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε νωρίτερα τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπου συζητήθηκε η σχεδιαζόμενη επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε η τουρκική προεδρία. Στη συνδιάλεξη, ο Ερντογάν είπε στον Πούτιν ότι η τουρκική επιχείρηση θα συμβάλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στη χώρα και θα ανοίξει τον δρόμο για την πολιτική διαδικασία προκειμένου να επιλυθεί η σύγκρουση.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του κάλεσε τον Ερντογάν να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς.

«Συνεχίσθηκε η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των εγγυητριών χωρών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Αστάνα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια που ανακοίνωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Τούρκους εταίρους να σταθμίσουν λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μην βλάψουν τις κοινές προσπάθειες για την διευθέτηση της συριακής κρίσης», αναφέρεται την ανακοίνωση του Κρεμλίνου .

Οι αρχές της Συρίας δεσμεύθηκαν σήμερα να «εναντιωθούν σε οποιαδήποτε επίθεση» της Τουρκίας, η οποία απειλεί να εξαπολύσει επίθεση στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana. «Η Συρία επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά της (…) να εναντιωθεί στην τουρκική επίθεση, με όλα τα νόμιμα μέσα», υπογραμμίζει πηγή του υπουργείου Εσωτερικών σε ανακοίνωση την οποία επικαλείται το Sana.

Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία απέστειλε ενισχύσεις και τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα με τη Συρία, απειλώντας να εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον μιας πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας, που είναι σύμμαχος της Ουάσινγκτον, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Κάνοντας λόγο για «τουρκικές επεκτατικές βλέψεις» το συριακό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει στην ανακοίνωσή του «τις στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα».

Η Συρία «επιρρίπτει την ευθύνη για αυτό που ετοιμάζεται να συμβεί σε ορισμένες κουρδικές οργανώσεις», υπογραμμίζεται επίσης στο κείμενο, όπου αναφέρεται πως οι αρχές τις είχαν προειδοποιήσει να μην γίνουν «εργαλεία στην υπηρεσία της αμερικανικής πολιτικής εναντίον της χώρας τους».

Παρόλα αυτά, η Δαμασκός «είναι διατεθειμένη να δεχθεί στην αγκαλιά της τα παραστρατημένα παιδιά της».

Οι Κούρδοι της Συρίας κάλεσαν σήμερα τη Ρωσία να διαδραματίσει ρόλο «εγγυητή» σε μια διαδικασία «διαλόγου» με το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ, ενώ οι δυνάμεις της μειονότητας αυτής απειλούνται από μια επίθεση της γειτονικής Τουρκίας. Κάνοντας λόγο για έναν «διάλογο» με «τη συριακή κυβέρνηση», η ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως «ελπίζει ότι η Ρωσία θα διαδραματίσει έναν ρόλο υποστηρικτή και εγγυητή».

Η διοίκηση των Κούρδων της Συρίας προσθέτει πως η θέση της εδώ και καιρό είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί η συριακή σύγκρουση είναι μέσω του ενδοσυριακού διαλόγου.

Επί μακρόν περιθωριοποιημένοι και θύματα διακρίσεων από τις κεντρικές αρχές της Δαμασκού, οι Κούρδοι απέκτησαν ντε φάκτο αυτονομία στο βόρειο τμήμα της χώρας μετά το ξέσπασμα της σύρραξης το 2011. Η Δαμασκός αρνείται την αυτονομία αυτή και στο παρελθόν το καθεστώς έφθασε μέχρι να χαρακτηρίσει «προδότες» τους μαχητές της μειονότητας για τη συμμαχία τους με την Ουάισινγκτον.

Φοβούμενοι μια τουρκική επίθεση, οι Κούρδοι είχαν ξεκινήσει το περασμένο έτος συνομιλίες με τη Δαμασκό για το μέλλον των περιοχών τους, όμως οι συνομιλίες αυτές δεν είχαν συνέχεια.

Η Άγκυρα έχει εξαπολύσει ήδη δύο επιθέσεις στη Συρία, εκ των οποίων μία στις αρχές του 2018 η οποία επέτρεψε στον τουρκικό στρατό και σε Σύρους συμμάχους του να πάρουν τον έλεγχο του κουρδικού θυλάκου Αφρίν (βορειοανατολικά).

Η σύρραξη στη Συρία, που ξέσπασε με την καταστολή των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας, μετατράπηκε σε έναν πολύπλοκο πόλεμο που έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο τουλάχιστον 370.000 ανθρώπων.

Διεθνής ανησυχία για τις εξελίξεις

O Εμανουέλ Μακρόν, “ιδιαίτερα ανήσυχος” από την προοπτική μιας επικείμενης επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, συνάντησε χθες, Τρίτη, την Τζιχάν ‘Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

“Η ιδέα είναι να φανεί ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διότι είναι βασικοί εταίροι στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και ότι θα περάσουν αυτά τα μηνύματα απευθείας στις τουρκικές αρχές”, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάτες του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, αντιμέτωποι με τις υπεκφυγές των αμερικανών συμμάχων τους, κήρυξαν σήμερα τριήμερη “γενική κινητοποίηση” και κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής σε “αντίσταση” σε περίπτωση τουρκικής εισβολής.