Ο Ερντογάν αντικατέστησε και τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας – Ανέλαβε τραπεζίτης της Morgan Stanley

Ο Ερντογάν αντικατέστησε και τον υποδιοικητή της κεντρικής τράπεζας – Ανέλαβε τραπεζίτης της Morgan Stanley
epa08703933 A handout photo made available by the Turkish President Press Office shows Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaking during the East Mediterranean Symposium in Istanbul, Turkey, 28 September 2020. EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέους τριγμούς προκάλεσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα θεμέλια της τουρκικής οικονομίας, καθώς μετά την απόλυση του πρώην -πλέον- κεντρικού τραπεζίτη απομάκρυνε και τον αναπληρωτή κυβερνήτη της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίκαγια. Όπως ήταν αναμενόμενο, η λίρα αντέδρασε αρνητικά.

Στη θέση του διορίστηκε ο Μουσταφά Νταμάν, ο οποίος κατείχε επιτελικές θέσεις στη Morgan Stanley αλλά και στου υπουργείο Οικονομικών. Το προεδρικό διάταγμα δεν έδωσε καμία πληροφορία για την αλλαγή στη διοικητική πυραμίδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η λίρα αποδυναμώθηκε εκ νέου κατά 0,7% έναντι του δολαρίου, με ένα δολάριο να ισοδυναμεί πλέον με 8,26 τουρκικά νομίσματα. Στις 20 Μαρτίου ο Ερντογάν είχε απομακρύνει τον Νάτζι Άγκμπαλ, επειδή αύξησε τα επιτόκια 200 μονάδες βάσης. Στο 19%, ώστε να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Στη θέση ανέλαβε ο Σαχάπ Καβτζίογλου, ο οποίος θεωρεί, όπως και ο Τούρκος πρόεδρος, πως τα υψηλά επιτόκια φέρνουν πληθωρισμό. Σημειώνεται πως ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο ανήλθε στο 15,6%.

Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι αλλοδαποί επενδυτές εφάρμοσαν πρακτική ντάμπινγκ μεταξύ 750 εκατομμυρίων δολαρίων και 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων τουρκικών μετοχών την περασμένη εβδομάδα, πέρα από από 500 έως 750 εκατομμύρια δολάρια σε τοπικά ομόλογα.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο νέος κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας Σαχάπ Καβτζίογλου απέρριψε τις «προκατειλημμένες» προσδοκίες για πρόωρη μείωση των επιτοκίων τον Απρίλιο ή τους επόμενους μήνες.

Απαντώντας σε εικασίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίου για την προστασία του νομίσματός της, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Ερντογάν, ωστόσο, δήλωσε στο Reuters ότι δεν τα εξετάζει.