Ο Ερντογάν απαντά στον Τραμπ: «Όχι» στη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν

Ο Ερντογάν απαντά στον Τραμπ: «Όχι» στη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν
epa07112987 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses the parliament in Ankara, Turkey, 23 October 2018. Erdogan addressed the parliament on the case of Saudi journalist Jamaal Khashoggi. Saudi Arabian official media on 19 October reported that journalists Jamal Khashoggi died as a result of a physical altercation inside the kingdom's consulate in Istanbul, where he was last seen entering on 02 October for routine paperwork. According to media reports, Erdogan said that Turkish investigators have strong evidence that Khashoggi' death was planned, and demanded that the whereabouts of the dead journalist's body be revealed and the suspects face trial in Turkey. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η δήλωση αυτή έγινε λίγες ώρα μετά την ανακοίνωση του Τραμπ μέσω Twitter ότι «μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή οι ΗΠΑ να αναγνωρίσουν πλήρως την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν».

Οργισμένη ήταν η απάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter ότι οι ΗΠΑ «μετά από 52 χρόνια ήρθε η στιγμή να αναγνωρίσουν πλήρως την κυριαρχία του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, που είναι κρίσιμης στρατηγικής σημασίας και ασφαλείας για το Κράτος του Ισραήλ και για την Περιφερειακή Σταθερότητα!».

«Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν έχει οδηγήσει την περιοχή στο κατώφλι μιας νέας κρίσης», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ να νομιμοποιηθεί η κατάληψη των Υψιπέδων του Γκολάν» είπε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

Το στίγμα της Τουρκίας είχε δώσει από την Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου γράφοντας στο Twitter ότι «οι προσπάθειες των ΗΠΑ να νομιμοποιήσουν τις ενέργειες του Ισραήλ σε βάρος του διεθνούς δικαίου θα οδηγήσουν σε περισσότερη βία και πόνο στην περιοχή».

Πριν δύο εβδομάδες, στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για πρώτη φορά δεν χαρακτήρισε τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν περιοχή «κατεχόμενη από το Ισραήλ», αλλά μια περιοχή «ελεγχόμενη από το Ισραήλ». Η ανάρτηση του Ντόναλντ Τραμπ έγινε λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση (25 Μαρτίου) που θα έχει με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο, με βασικό αντικείμενο της ατζέντας τους, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ κατέλαβε και προσάρτησε τα Υψίπεδα του Γκολάν το 1967, στον πόλεμο των Έξι Ημερών, και ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πιθανότητα αναγνώρισης από τις ΗΠΑ στην πρώτη συνάντησή του με τον Τραμπ, τον Φεβρουάριο του 2017. Η κατοχή και προσάρτηση του Γκολάν δεν έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα. Στα μέσα Νοεμβρίου οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, καταψήφισαν μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών στην οποία αναφερόταν ότι η προσάρτηση του Γκολάν από το Ισραήλ θεωρείται «άκυρη και μη γενόμενη». Ήταν η μοναδική χώρα, μαζί με το Ισραήλ, που καταψήφισε το κείμενο.

Ρωσία και Ιράν καταδικάζουν τις δηλώσεις του προέδρου Τραμπ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα παραβιάσουν τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αν η Ουάσιγκτον αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψωμάτων του Γκολάν.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα Υψώματα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Αντίστοιχη ήταν και η αντίδραση του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε τη δήλωση Τραμπ «απαράδεκτη», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί. «Αυτή η παράνομη και απαράδεκτη αναγνώριση δεν αλλάζει το γεγονός ότι (τα Υψώματα του Γκολάν) ανήκουν στη Συρία», υπογράμμισε.

ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία θεωρούν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των εδαφών αυτών

Η ΕΕ τόνισε σήμερα ότι δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν- εδάφη τα οποία οι ευρωπαίοι σύμμαχοι θεωρούν κατεχόμενα- μετά την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ ότι θα το πράξει.

«Η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει», είπε στο Reuters εκπρόσωπος της ΕΕ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που κατέχει από τον Ιούνιο του 1967, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν και δεν τα θεωρεί τμήμα των ισραηλινών εδαφών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με ανακοινώσεις τους το Παρίσι και το Βερολίνο. Το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της περιοχής και χαρακτήρισε αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την αναγνώριση που προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης το γαλλικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει άκυρη την προσάρτηση. «Η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των κατεχόμενων εδαφών του Γκολάν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως με την υποχρέωση των κρατών να μην αναγνωρίζουν μια παράνομη κατάσταση», ανέφερε το υπουργείο.

Από την πλευρά της μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε σήμερα συριακό έδαφος τα Υψίπεδα του Γκολάν. «Αν τα εθνικά σύνορα πρέπει να αλλάξουν θα πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις μονομερείς κινήσεις», ανέφερε σχετικώς η εκπρόσωπος Ούλρικε Ντέμερ.