Ο Ερντογάν απέλυσε όσους τραπεζίτες δεν ήθελαν αύξηση επιτοκίων – Κατρακύλα για τη λίρα

Ο Ερντογάν απέλυσε όσους τραπεζίτες δεν ήθελαν αύξηση επιτοκίων – Κατρακύλα για τη λίρα

Σοκ προκάλεσε στην κοινή γνώμη της Τουρκίας η απόφαση του Προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει όσους από τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να εκφράσουν επιφυλάξεις για τη μείωση του βασικού επιτοκίου – κάτι που οδήγησε τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά έναντι του δολαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, οι υποδιοικητές Semih Tumen και Ugur Namik Kucuk, μαζί με το μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής Abdullah Yavas, απολύθηκαν μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον επικεφαλής της τράπεζας Sahap Kavcioglu το βράδυ της Τετάρτης.

Οι δυο τους συζήτησαν για αλλαγές στην επιτροπή και την οικονομική πολιτική, όπως δήλωσαν στο Bloomberg άτομα εξοικειωμένα με τη συζήτηση. 

Ο Kucuk ήταν το μοναδικό μέλος της επιτροπής που ψήφισε κατά της μείωσης του επιτοκίου του Kavcioglu τον περασμένο μήνα, είπαν οι άνθρωποι, ζητώντας να μην κατονομαστούν, επικαλούμενοι την ευαισθησία του θέματος. Ο Yavas δεν ψήφισε επειδή είχε προσβληθεί από την Covid-19 στις ΗΠΑ, όπου ζει.

Οι απολύσεις πιθανότατα είχαν ως εντολέα τον Ερντογάν που εκνευρίστηκε επειδή τα επιτόκια δεν μειώνονται αρκετά γρήγορα», δήλωσε ο Henrik Gullberg της Coex Partners. «Οι αγορές αναμένουν σίγουρα περαιτέρω χαλάρωση» στην επόμενη απόφαση για τις τιμές στις 21 Οκτωβρίου.

Kατάρρευση για το τουρκικό νόμισμα, στις 9,14 λίρες ανά δολάριο

Το τουρκικό νόμισμα συνεχίζει να αποδυναμώνεται, με την ισοτιμία να αγγίζει το χαμηλό ιστορικό ρεκόρ των 9,0 έναντι του δολαρίου. Τον περασμένο μήνα η κεντρική τράπεζα μείωσε απροσδόκητα το βασικό επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, στο 18%.

Οι αναλυτές αυτό το θεώρησαν μια νέα πολιτική παρέμβασης από τον Πρόεδρο Ερντογάν, έναν αυτοαποκαλούμενο εχθρό των επιτοκίων. 

Σημειώνεται πως φέτος η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 17% έναντι του δολαρίου. 

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η πορεία της τουρκικής λίρας αντικατοπτρίζει και την πλήρη έλλειψη εμπιστοσύνης που έχουν οι ίδιοι στην ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, η οποία θεωρούν ότι ασκεί απλά τη νομισματική πολιτική που επιθυμεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Πολλοί λίγοι αναλυτές πιστεύουν ότι κάποια στιγμή ο Erdogan θα επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα να ασκήσει μία πραγματικά ανεξάρτητη πολιτική», τονίζει ο Peter Kinsella, ειδικός στις αγορές συναλλάγματος για την Commonwealth Bank of Australia.