Ο Ερντογάν απειλεί να «δώσει ένα μάθημα» στον στρατάρχη Χαφτάρ

Ο Ερντογάν απειλεί να «δώσει ένα μάθημα» στον στρατάρχη Χαφτάρ
epa07269115 Turkish President Recep Tayyip Erdogan addresses members of ruling Justice and Development Party (AKP) at their group meeting at the parliament in Ankara, Turkey, 08 January 2019. According to reports, Erdogan criticized recent remarks made by US National Security Advisor John Bolton on Kurdish militants in Syria. Bolton on 07 January in Israel said that US troops would not leave Syria until Turkey agrees not to attack Kurdish forces in Syria. EPA/STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει έτοιμος για άμεση στρατιωτική εμπλοκή στη Λιβύη μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα να «δώσει ένα μάθημα» στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αν αυτός επαναλάβει τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης της Τρίπολης μετά την αποχώρησή του από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί εκεί προς διαπραγμάτευση.

«Δεν θα διστάσουμε ποτέ να δώσουμε στον πραξικοπηματία Χάφταρ το μάθημα που του αξίζει, αν συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον της νόμιμης διοίκησης και εναντίον των αδελφών μας στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του.

«Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε τους συγγενείς μας στη Λιβύη», πρόσθεσε ο Ερντογάν, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία έχει βαθείς ιστορικούς και κοινωνικούς δεσμούς με τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως ο «πραξικοπηματίας Χάφταρ δραπέτευσε» από τη Μόσχα, αφού οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν εκεί ανάμεσα στον ίδιο και τον επικεφαλής της κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη Φάγεζ αλ-Σάρατζ απέτυχαν να οδηγήσουν σε μια επ’ αόριστον εκεχειρία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Παρά την αποτυχία αυτή, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει στη διάσκεψη για την ειρήνη στη Λιβύη που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Κυριακή στο Βερολίνο.

«Θα συζητήσουμε αυτό το θέμα στη συνάντηση του Βερολίνου, στην οποία θα συμμετάσχουν στο πλευρό της Τουρκίας η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», δήλωσε.

Ο Ερντογάν υποστήριξε εξάλλου πως ο στρατάρχης Χάφταρ θα είχε κερδίσει τον έλεγχο ολόκληρης της λιβυκής επικράτειας, αν δεν επενέβαινε η Τουρκία, η οποία άρχισε να αναπτύσσει στρατεύματα για να υποστηρίξει τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Σάρατζ.

«Για να πούμε τα πράγματα ξεκάθαρα, αν η Τουρκία δεν είχε επέμβει, ο πραξικοπηματίας Χάφταρ θα είχε καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και όλος ο λιβυκός λαός θα ήταν θύμα των διώξεών του», υποστήριξε.