Ο Ερντογάν αποκάλεσε «τρομοκράτη» των Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ο Ερντογάν αποκάλεσε «τρομοκράτη» των Μπενιαμίν Νετανιάχου
Photo:

Σφοδρή επίθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς από τον Τούρκο πρόεδρο κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ για την κατάσταση στη Γάζα.

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι είναι “τρομοκράτης”, μετά την απόρριψη από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ των “μαθημάτων ηθικής” της Τουρκίας, σε σχέση με τις αιματηρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν την Παρασκευή κοντά στο τείχος, μεταξύ της Γάζας και του Ισραήλ.

“Ε! Νετανάχου! Είσαι ένας κατακτητής! Και ως κατακτητής βρίσκεται σε αυτά τα εδάφη. Ταυτόχρονα, είσαι και τρομοκράτης”, δήλωσε ο Ερντογάν, σε ομιλία σε υποστηρικτές του στα ‘Αδανα, στη νότια Τουρκία, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

“Αυτά που κάνεις στους καταπιεσμένους Παλαιστίνιους θα γραφτούν στην Ιστορία και δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ”, τόνισε προσθέτοντας ότι “ο ισραηλινός λαός ανησυχεί με αυτά που κάνεις”.

“Εμείς, δεν είμαστε ένοχοι για καμιά κατοχή”, δήλωσε ακόμη ο Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε χθες το Ισραήλ για την “απάνθρωπη επίθεση” που διέπραξε την Παρασκευή, κατά την οποία τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 1.400 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πριν από την ομιλία του σήμερα, ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ ότι είναι “ένα κράτος τρομοκρατίας”.

Θερμός υποστηρικτής του παλαιστινιακού ζητήματος, η Άγκυρα διατηρεί εύθραυστες σχέσεις με το Ισραήλ, παρά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων τους το 2016, έπειτα από χρόνια ψυχρότητας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι ζήτησαν τη διεξαγωγή “ανεξάρτητης έρευνας” για τη χρήση από το Ισραήλ πραγματικών σφαιρών, αίτημα που απέρριψε το εβραϊκό κράτος.