Ο Ερντογάν χάνει την Κωνσταντινούπολη

Ο Ερντογάν χάνει την Κωνσταντινούπολη
epa07157881 Turkish President Recep Tayyip Erdogan (C), his wife Emine Erdogan and Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu (L) leave after attending the international ceremony for the Centenary of the WWI Armistice of 11 November 1918 at the Arc de Triomphe, in Paris, France, 11 November 2018. World leaders have gathered in France to mark the 100th anniversary of the First World War Armistice with services taking place across the world to commemorate the occasion. EPA/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT
Αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη εκλογική ήττα της πολιτικής του καριέρας βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα φαίνονται να περνούν στα χέρια της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές που έγιναν στη Τουρκία.

Πύρρειος νίκη Ερντογάν στις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες αποτελούσαν εκλογές δημοψήφισμα για το AKP, αλλά και τον ίδιο τον Tούρκο πρόεδρο. Το κόμμα του επικράτησε στους περισσότερους δήμους και τις περιφέρειες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ωστόσο κατέγραψε σημαντικές απώλειες, χάνοντας την Άγκυρα,τη Σμύρνη, την Αττάλεια και τα Αδάνα, ενώ σε θρίλερ εξελίσσεται το αποτέλεσμα στην Κωνσταντινούπολη.  Στην Άγκυρα το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκέντρωσε 47,06% ενώ CHP 50,90%.

Εκλογικό θρίλερ στην Κωνσταντινούπολη

Σημαντικές πόλεις και δήμους χάνει ο Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και να δηλώνει νικητής, έναντι της «Συμμαχίας του Λαού» του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και του Καλού Κόμματος, στις δημοτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν χθες το βράδυ.Η Άγκυρα, όπως προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις, αλλάζει χέρια μετά από 15 χρόνια. Η Σμύρνη που δεν την κέρδισε ποτέ είναι και πάλι στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ενώ σε θρίλερ έχει εξελιχθεί η εκλογή δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη, όπως διαφαινόταν και στις δημοσκοπήσεις.

Την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων ζήτησε, με νέες δηλώσεις του, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Εκρέμ Ιμάμογλου, σημειώνοντας ότι στο σύστημα του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου έχουν ενσωματωθεί και οι τελευταίες κάλπες που τον φέρνουν στην πρώτη θέση με 27.000 ψήφους.

Ο πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου Σαντί Γκιουβέν, απαντώντας στις αιτιάσεις για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων από το πρακτορείο Anadolu, τόνισε ότι δεν ξέρει από πού παίρνει και μεταδίδει τα στοιχεία. «Εμείς ακόμη δεν τα έχουμε περάσει όλα στο σύστημα. Προς το μεσημέρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία με εξαίρεση 84 κάλπες, όπου υπάρχουν ενστάσεις», σημείωσε.

Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος AKP στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης συγκεντρώνει 48,51% των ψήφων ενώ ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης 48,79%, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αnadolu.

Νίκη του κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν καταγράφεται σε αρκετές πόλεις της Νοτιανατολικής Τουρκίας όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι κουρδικής καταγωγής με σημαντικότερη στο Σιρνάκ, στα σύνορα με την Συρία που εθεωρείτο άντρο του κουρδικού κόμματος. Αποτέλεσμα που δείχνει ότι η πολιτική των τοποτηρητών που έκαναν σημαντικά έργα υποδομών απέδωσε.

Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων, δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να «πληρώνει» την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης στην Τουρκία, κάτι που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Και γι’ αυτό στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τόνισε ότι έχει μπροστά του 4,5 χρόνια χωρίς εκλογές για να υλοποιήσει στιβαρό οικονομικό πρόγραμμα.

Mήνυμα από την Μοody’s

Η μείωση των αποθεμάτων συναλλάγματος της Τουρκίας αποτελεί αρνητική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, ενώ η διάθεση από την κεντρική τράπεζα σημαντικού μέρους των αποθεμάτων για τη στήριξη της λίρας εγείρει εκ νέου ερωτήματα για τη διαφάνεια και την ανεξαρτησία του θεσμού, κρίνει σε ανακοίνωση την οποία δίνει στη δημοσιότητα σήμερα ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Παράλληλα, η νέα υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της λίρας στις διεθνείς αγορές και η αβεβαιότητα όσον αφορά το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση και ποια πολιτική θα εφαρμόσει για την ύφεση επιτείνει τον κίνδυνο περαιτέρω φυγής κεφαλαίων, προσθέτει ο οίκος και σημειώνει πως τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών πιθανόν θα καθορίσουν την πολιτική της Άγκυρας ως προς τα μακροοικονομικά.

Υποχωρεί η τουρκική λίρα μετά τις δημοτικές εκλογές

Χαμηλότερα κυμαίνεται η τουρκική λίρα και στο trading της Δευτέρας, μετά την πτώση των προηγούμενων έξι ημερών.

Αιτία για τη σημερινή πτώση, η ήττα του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν σε διάφορες πόλεις, στις χθεσινές αυτοδιοικητικές εκλογές. Με αρνητική κίνηση κατά 0,6%, διαμορφώνεται στις 5,6046 λίρες ανά δολάριο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σε τηλεοπτική εμφάνισή του χθες το βράδυ υποσχέθηκε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.