Ο Ερντογάν μιλά για “σφαγή” από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα

Ο Ερντογάν μιλά για “σφαγή” από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα
ANKARA, TURKIYE - JUNE 28: Turkish President Recep Tayyip Erdogan makes a speech during a press conference ahead of his departure for Spain to attend NATO Leaders' Summit in Madrid on June 28, 2022, at Esenboga Airport in Ankara, Turkiye. Emin Sansar / Anadolu Agency (Photo by Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Μιλώντας στο κυβερνών κόμμα AK στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν επέκρινε τις "δυσανάλογες" επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ως "στερούμενες κάθε ηθικής βάσης".

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός της Γάζας από το Ισραήλ σε αντίποινα για την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης μαχητών Χαμάς ήταν μια δυσανάλογη απάντηση που ισοδυναμεί με “σφαγή“.

Με την Άγκυρα να προσφέρεται να μεσολαβήσει, ο Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με περιφερειακές δυνάμεις, τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους. Ωστόσο η πρεσβευτής του Ισραήλ στην Άγκυρα δήλωσε πως είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί μια διαμεσολάβηση.

Μιλώντας στο κυβερνών κόμμα AK στο κοινοβούλιο, ο Ερντογάν είπε πως ακόμη και ο πόλεμος έχει μια “ηθική” αλλά η έξαρση που σημειώνεται από το Σαββατοκύριακο την παραβίασε “πολύ σοβαρά“.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

“Εμποδίζοντας τους ανθρώπους να ικανοποιήσουν τις πιο βασικές ανάγκες τους και βομβαρδίζοντας κατοικίες όπου ζουν άμαχοι –με λίγα λόγια, διεξάγοντας μια σύγκρουση χρησιμοποιώντας κάθε επαίσχυντη μέθοδο– δεν είναι πόλεμος, είναι σφαγή“, είπε, αναφερόμενος στο Ισραήλ που διέκοψε την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού στη Γάζα και καταστρέφει υποδομές.

Η Τουρκία, που έχει υποστηρίξει τους Παλαιστίνιους στο παρελθόν και έχει φιλοξενήσει στελέχη της Χαμάς, εργάζεται για να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ έπειτα από χρόνια έχθρας. Αντίθετα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, η Τουρκία δεν χαρακτηρίζει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Αν και δεν κατηγόρησε ανοικτά το Ισραήλ, η Τουρκία είπε πως οι εχθροπραξίες οφείλονται σε χρόνια αδικιών εις βάρος των Παλαιστινίων και πως ο μοναδικός δρόμος για την ειρήνη είναι η δημιουργία ενός κυριάρχου παλαιστινιακού κράτους σε μια λύση δύο κρατών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα ο Ερντογάν επέκρινε τις “δυσανάλογεςεπιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ως “στερούμενες κάθε ηθικής βάσης” και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να μην παίρνει “τυφλά” το μέρος της μίας πλευράς. Αφήνοντας το υποκείμενο θέμα άλυτο θα οδηγηθούμε σε νέες, πιο βίαιες συγκρούσεις, προειδοποίησε.

“Κάνουμε έκκληση στις χώρες στην Αμερική, στην Ευρώπη και στις άλλες περιοχές να πάρουν μια θέση ανάμεσα στα μέρη που θα είναι δίκαιη, αμερόληπτη, και στη βάση ανθρωπιστικών ισορροπιών. Όλοι θα πρέπει να απόσχουν από ενέργειες που θα τιμωρήσουν συνολικά τον παλαιστινιακό λαό, όπως η παρεμπόδιση της ανθρωπιστικής βοήθειας”, είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: