Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

Ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ
epa05369539 European Financial Stability Facility (EFSF) Managing Director Klaus Regling (L) and Eurogroup president Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (R) hold a news conference ahead of the start of a Eurogroup finance ministers meeting in Luxembourg, 16 June 2016. The Eurogroup ministers are set to discuss inflation and exchange rate developments in the Euro zone. EPA/JULIEN WARNAND

Νέα αναφορά του Μηχανισμού για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εντός του τρέχοντος προγράμματος.

Την εκταμίευση της υποδόσης των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα ενέκρινε το πρωί της Παρασκευής το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός.

Τα χρήματα αναμένεται να φτάσουν στα ελληνικά δημόσια ταμεία τη Δευτέρα, ανήμερα του Αγίου Πνεύματος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση Τύπου, η πρώτη υποδόση των 10,3 δισ ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες αλλά και την πληρωμή μέρους του χρέους. Σε δήλωσή του ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι η απόφαση αυτή αποτελεί δείγμα αναγνώρισης των δεσμέυσεων της ελληνική κυβέρνησης για να προωθήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ υπενθύμισε τις κυβερνητικές κινήσεις για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και τη δημιουργία του νέου υπερ-ταμείου, τη μεταρρύθμιση ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού και την επιβολή του δημοσιονομικού “κόφτη” σε περίπτωση απόκλισης των στόχων. “Χάρη σε αυτά τα μέτρα”, λέει ο Ρέγκλινγκ, “η Ελλάδα βρίσκεται ξανά σε πορεία ανάπτυξης. Όπως ανακοινώηθηκε τον περασμένο μήνα, ο ESM είναι διατεθειμένο να στηρίξει την Ελλάδα με περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, περιλαμβανμένων και βραχυπρόθεσμων μέτρων τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν και κατά τη διάρκεια του προγράμματος. Αυτό όμως απαιτεί αφοσίωση από την ελληνική πλευρά για την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων”.

Τα 2,8 δισεκ. ευρώ της δεύτερης δόσης που απομένουν μετά την πρώτη εκταμίευση θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση μιας σειράς ορόσημων και την ικανοποιητική αποπληρωμή των εγχώριων ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα, επισημαίνει ο ESM.

Αυτό υπόκειται σε περαιτέρω απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την εκταμίευση που εγκρίθηκε σήμερα, η χρηματοοικονομική βοήθεια του ESM προς την Ελλάδα θα φθάσει τα 28,9 δισεκ. ευρώ, από το συνολικό πρόγραμμα που φθάνει τα 86 δισεκ. ευρώ. Ο ESM και ο EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) έχουν από κοινού αποδεσμεύσει μέχρι στιγμής 170,7 δισεκ. ευρώ προς την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένου του ποσού που εγκρίθηκε σήμερα), καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης μακράν τους μεγαλύτερους πιστωτές της Ελλάδας, καταλήγει η ανακοίνωση του ESM