Ο Γερμανός Πρόεδρος που ξέρει αρχαία ελληνικά

Ο Γερμανός Πρόεδρος που ξέρει αρχαία ελληνικά

Ως τόπο γεμάτο ιστορία χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Γιόαχιμ Γκάουκ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. 

Τον Γερμανό ομόλογό του Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από χτες, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στη χώρα μας, υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, με όλο το επίσημο πρωτόκολλο και την προεδρική φρουρά να αποτίει τιμές, στην Ηρώδου Αττικού.

Ο Κάρολος Παπούλιας, στη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του δήλωσε ότι το μέλλον της Ελλάδας και της Γερμανίας, μέσα στην ευρωπαϊκή πορεία είναι κοινό . Ακόμη, ανέφερε ότι παρακολούθησε με προσοχή τα όσα ανέφερε πρόσφατα ο Γ. Γκάουκ, στη συνδιάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, επισημαίνοντας τα νέα καθήκοντα όλων για τη διεθνή ασφάλεια. «Η Γερμανία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή, όπως και η Ελλάδα στην περιοχή της. Είμαστε μαζί στον δρόμο της ειρήνης», δήλωσε ο Κ. Παπούλιας.

Απαντώντας ο Γερμανός πρόεδρος, είπε ότι στόχος της επίσκεψής του είναι να δείξει αλληλεγγύη σε έναν τόπο γεμάτο ιστορία. «Θα ήθελα να επιβεβαιώσω τη μακρόχρονη φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες, στην οποία μπορεί -με επίκαιρα γεγονότα και συζητήσεις- να έχει πέσει σκιά, όμως παραμένει ισχυρή» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θα ήθελα να μιλήσω με ανθρώπους, για μια άλλη σύγχρονη Γερμανία, καθώς οι δεσμοί των δύο λαών έχουν μεγάλη ιστορία. Χτες, στην Ακρόπολη επιβεβαιώθηκε αυτή η ιστορία», είπε ο Γ. Γκάουκ και πρόσθεσε «θέλω να ξέρετε ότι στα 15 μου χρόνια, στην τότε κομμουνιστική και δικτατορική Ανατολική Γερμανία, έμαθα αρχαία ελληνικά».

H Ελλάδα δεν σταμάτησε να θέτει το θέμα των γερμανικών οφειλών
«Η Ελλάδα θέτει πάντοτε αυτό το θέμα σε όλες τις διμερείς συναντήσεις με τη γερμανική κυβέρνηση και θα εξακολουθεί να το θέτει» ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Άκης Γεροντόπουλος για το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη χώρα μας, απαντώντας σήμερα στη Βουλή σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότη Μαριά.

Επίσης, ο Α. Γεροντόπουλος ανέφερε πως «η εκκρεμότητα υφίσταται και διατηρούμε πάντοτε το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό και την ικανοποιητική κατάληξή του». «Θέλουμε πραγματικά αυτό το θέμα να το κερδίσουμε και να πάρουμε αυτά τα οποία μας οφείλουν. Η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεων της», είπε ακόμη ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε ακόμη: «Με πονούν αυτά που έκαναν στο παρελθόν οι Γερμανοί»

Τέλος, λόγω της επίσκεψης του Γερμανού προέδρου απαγορεύονται από τις 08.00 μέχρι τις 19.00, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας. Συγκεκριμένα, η απαγόρευση ισχύει για τους εξής δρόμους: Σταδίου (από τη συμβολή της με την οδό Ομήρου) – Ομήρου – δεξιά Ακαδημίας – αριστερά Κανάρη – Πλατεία Φιλικής Εταιρείας (Κολωνακίου) – Καψάλη – δεξιά Ηροδότου – αριστερά Υψηλάντου – δεξιά Γενναδίου – Πλατεία Μεγάλης του Γένους Σχολής – Β. Κωνσταντίνου – Β. Όλγας – Β. Αμαλίας – αριστερά Φιλελλήνων – αριστερά Μητροπόλεως – δεξιά Βουλής – δεξιά Κολοκοτρώνη – αριστερά Σταδίου (μέχρι τη συμβολή της με την οδό Ομήρου).

Διαβάστε ακόμη: Δεν κατέληξαν Βρούτσης-τρόικα