Ο Γιάνης Βαρουφάκης απαντά για το κίνημα των «1.101»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ως κίνημα ή φόρουμ για την Ευρώπη και όχι πολιτικό κόμμα, οραματίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών τη νέα κίνηση.

Για τη νέα πρωτοβουλία – πολιτικό φορέα που ξεκινά και που θα αποτελεί περισσότερο ένα κίνημα ή ένα φόρουμ για την Ευρώπη, απαντά το Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η λέξη «Αριστερά» δεν θα περιλαμβάνεται στον τίτλο που θα επιλεγεί.

«Έχει χρεοκοπήσει οριστικά το μοντέλο των εθνικών κομμάτων, τα οποία υπόσχονται κοινωνικά ευαίσθητες και οικονομικά αποτελεσματικές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο και κατόπιν συνάπτουν συμμαχίες στο πλαίσιο της Ευρωβουλής» τονίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ιδρύει κόμμα. «Η Ευρώπη χρειάζεται κάτι διαφορετικό. Χρειάζεται ένα πραγματικά πανευρωπαϊκό μέτωπο κίνημα ή φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου να συνδιαμορφώσουμε προγράμματα ρεαλιστικά αλλά και οραματικά, ως Ευρωπαίοι που απαιτούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν από την κακή αρχιτεκτονική της ΕΕ γενικότερα και της ευρωζώνης ειδικότερα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν απάντησε στο ερώτημα αν αποδέχεται κάποιον άλλον πολιτικό σε αυτό το φόρουμ, και επισημαίνει ότι είναι ανοικτό σε όλους όσους συμφωνούν με τις βασικές αρχές: Εκδημοκρατισμού της διαχείρισης της ευρωζώνης, ανάσχεσης της κρίσης αποπληθωρισμού μέσα από ένα ευρωπαϊκό new deal, δημιουργίας κοινής πολιτικής αντιμετώπισης της φτώχειας και των αναγκών των προσφύγων, προσανατολισμού στο μέλλον με στόχο την εκμετάλλευση των νέων αποκεντρωτικών τεχνολογιών.

Διευκρινίζει πάντως ότι είναι άλλο το πανευρωπαϊκό του κίνημα ή φόρουμ και άλλο η πρωτοβουλία των 1.101, που δίνει τη Δευτέρα στη δημοσιότητα νέο βίντεο και άλλα ονόματα, εκτός από αυτό του Κλ. Γρηγοριάδη. Ο Γ. Βαρουφάκης διευκρινίζει ότι συμμετέχει ως απλό στέλεχος, όπως παίρνει μέρος στην Πρωτοβουλία για το «Σχέδιο Β στην Ευρώπη», στην οποία συμμετέχει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.