Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μοιράζεται το μυστικό της επιτυχίας του

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μοιράζεται το μυστικό της επιτυχίας του
Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo controls the ball during the NBA basketball match between Milwaukee Bucks and Charlotte Hornets at The AccorHotels Arena in Paris on January 24, 2020. (Photo by Anne-Christine POUJOULAT / AFP) Photo: AFP
Τι μας διδάσκει η νοοτροπία νικητή του σπουδαίου Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ για την ευημερία υπό πίεση: «Η αποτυχία είναι κάτι που έχουμε δημιουργήσει»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, το αστέρι των Μιλγουόκι Μπακς, λέει ότι δεν υπάρχει κανένα μυστικό για να παραμείνει κανείς ήρεμος υπό πίεση. Αντίθετα, ο παίκτης του ΝΒΑ εργάζεται για να μειώνει τον θόρυβο τριγύρω και να παγιώνει τη νοοτροπία του – μέσω της πειθαρχίας, της συγκέντρωσης και της ταπεινότητας, λέει.

«Απλώς συνεχίζω να μαθαίνω», είπε ο Αντετοκούνμπο στο Fortune σε μια συνέντευξη κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης αυτή την εβδομάδα για το The Lean Mindset που διοργανώθηκε από την GE στη Νέα Υόρκη. «Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου να είναι πιο αποδοτικός; Πώς μπορώ να βοηθήσω την ομάδα μου να είναι επιτυχημένη; Πώς μπορώ να εμπλακώ με τους συναδέλφους μου;».

Το να θέτει ερωτήματα όταν τα πράγματα δεν πάνε πάντα καλά έχει βοηθήσει τον Αντετοκούνμπο να μετατρέψει τις αναποδιές σε ευκαιρίες μάθησης. Με πολλούς τρόπους, η μάθηση είναι το αντίδοτο στην αποτυχία του – κάτι που άλλοι ηγέτες έχουν υποστηρίξει ως τρόπο για να διαπρέψει κανείς σε έναν οργανισμό ή μια ομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αποτυχία δεν υπάρχει», λέει. «Η αποτυχία είναι κάτι που εμείς δημιουργήσαμε. Αυτό που υπάρχει είναι ότι δεν πετύχαμε τους στόχους μας».

Ο Αντετοκούνμπο έχει γίνει γνωστός για την ισχυρή νοοτροπία του, την πυγμή του και την ειλικρίνειά του σε συνεντεύξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Σε μια συνέντευξη νωρίτερα φέτος, μετά τα πλέι οφ του ΝΒΑ, ο Αντετοκούνμπο είπε: «Κάποιες μέρες είναι η σειρά σου. Κάποιες μέρες δεν είναι η σειρά σου».

Παρά τις σκληρά κερδισμένες διακρίσεις του, ο Αντετοκούνμπο λέει στο Fortune ότι η πίεση να παραμείνει στην κορυφή δεν τον έχει καταβάλει. Και ειρωνικά αποδίδει στις ελλείψεις του το ότι κρατιέται προσγειωμένος.

«Θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα σε ό,τι κι αν κάνεις. Θα υπάρξουν στιγμές που θα κερδίσεις το παιχνίδι. Θα υπάρξουν στιγμές που θα χάσεις το παιχνίδι, αλλά στο τέλος της ημέρας, θα συνεχίσω πάντα να αγωνίζομαι, θα προσπαθώ να βελτιώνομαι και αυτό δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ. Έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί».

Ο Αντετοκούνμπο περιμένει «50 περαιτέρω βαρετές στιγμές» στη ζωή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Κοιτάζοντας πίσω, σε όλες τις βαρετές στιγμές που είχα στην καριέρα μου, εκεί επέστρεψα πιο δυνατός και πήρα το καλύτερο», λέει. «Ξέρω ότι σε αυτές τις ‘χαμηλές’ στιγμές στη ζωή μου, θα μάθω και θα βελτιωθώ για να περάσω στο επόμενο κεφάλαιο… Οι αντιξοότητες είναι πάντα καλές. Πιστεύω πολύ σε αυτό». Ο ίδιος αποδίδει τη νοοτροπία του στην ανατροφή του. Έχει ανοιχτεί συχνά για την οικογένειά του, την οποία στήριξε και έφερε από την Ελλάδα στις ΗΠΑ για να ζήσουν μαζί του, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των NYT. Μαζί ξεκίνησαν ένα ίδρυμα, υποστηρίζοντας οργανισμούς κοινωνικού αντίκτυπου στην Ελλάδα, τη Νιγηρία και τις ΗΠΑ.

Ο Αντετοκούνμπο παραδέχεται ότι ήταν πάντα ένας άνθρωπος που επεδίωκε να ικανοποιεί τον κόσμο, αλλά καθώς βελτιωνόταν στο παιχνίδι την τελευταία δεκαετία, έπρεπε να μάθει να ελέγχει μόνο ό,τι μπορεί.

«Προσπαθώ να είμαι επιτυχημένος και νοιάζομαι για τους άλλους ανθρώπους», λέει. «Αλλά στο τέλος της ημέρας … δεν μπορώ να ελέγξω τι λένε οι άνθρωποι για μένα, τις σκέψεις τους ή τις πράξεις τους».

Και καταλήγει: «Βγαίνω εκεί έξω και προσπαθώ να είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου κάθε φορά που έχω την ευκαιρία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: 

Πηγή: Fortune.com