Ο Γιάννης Βαρουφάκης «στρατολογεί» νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες

Ο Γιάννης Βαρουφάκης «στρατολογεί» νοικοκυρές, φοιτητές και τουρίστες

Καλωδιωμένους πολίτες με συσκευές καταγραφής ήχου και εικόνας στην υπηρεσία του κράτους προτείνει ο ΥΠΟΙΚ, προκειμένου να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έστειλε το πρωί της Παρασκευής τις επτά μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση εν όψει του Eurogroup και προκειμένου να συνεχιστεί η συμφωνία και να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση για την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και μια πρωτότυπη, η αλήθεια είναι πρόταση προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι ενάντια στη φοροδιαφυγή.

«Σκοπεύουμε να στρατολογήσουμε πολίτες από όλες τα επίπεδα ζωής (για παράδειγμα φοιτητές, νοικοκυρές, ακόμη και τουρίστες σε δημοφιλής περιοχές με έντονα κρούσματα φοροδιαφυγής) που θα πληρώνονται με την ώρα και θα τους είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί από φοροδιαφεύγοντες» σημειώνει ο υπουργός σε κείμενο που διέρρευσε ο δημοσιογράφος Peter Spiegel, οικονομικός αναλυτής της Financial Times στις Βρυξέλλες.

«Και μόνο το “νέο” πως χιλιάδες άνθρωποι θα βρίσκονται παντού, με οπτικοακουστικό εξοπλισμό για λογαριασμό των αρχών φορολογικού ελέγχου, θα μπορέσει να μετακινήσει συμπεριφορές πολύ γρήγορα, διαχέοντας έτσι το αίσθημα του δικαίου μέσα στην κοινωνία και παράγοντας νέα κουλτούρα φορολογικής συμμόρφωσης – ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με τη σωστή επικοινωνία του μηνύματος πως έφτασε ο καιρός για όλους να σηκώσουν το βάρος της κοινωνικής προσφοράς και του γενικού καλού» συμπληρώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Συνεχίζοντας την επιστολή ο ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως ο αριθμός αυτός των μη-επαγγελματιών θα προσλαμβάνεται για σύντομο χρονικό διάστημα (όχι μεγαλύτερο από δύο μήνες και χωρίς την προοπτική να επαναπροσληφθούν), θα λαμβάνουν βασική εκπαίδευση και ως πελάτες, «καλωδιωμένοι» με συσκευές ήχου και βίντεο θα επισκέπτονται καταστήματα.

Το κείμενο εξηγεί πως δεν θα έχουν αρμοδιότητα να κάνουν ελέγχους, ούτε θα τους επιτρέπεται να προκαλούν τους παραβάτες. Τα δεδομένα που θα παράγουν θα μπορούν να έχουν νομική υπόσταση και θα χρησιμοποιούνται από τους μόνιμους μηχανισμούς πάταξης της φοροδιαφυγής που θα επιβάλουν άμεσα ποινές και πρόστιμα.

Πηγή: news247.gr