Ο «γιατρός» των ηλεκτρονικών συσκεύων

Ο «γιατρός» των ηλεκτρονικών συσκεύων

H αδυναμία του Chris Humbert για τους Η/Υ ήταν η κινητήριος δύναμη για τη δημιουργία του iRepair.gr.

Της Μαρίας Ακριβού

Θα μπορούσε ένας επιτυχημένος αθλητής να παρατήσει την καριέρα του στο water polo και να διεκδικήσει “μετάλλιο” στον στίβο των επιχειρήσεων κάνοντας επάγγελμα το χόμπι του; Η περίπτωση του Chris Humbert, ιδρυτή του iRepair.gr αποδεικνύει ότι όλα μπορούν να γίνουν, αρκεί να είσαι διατεθειμένος να πάρεις το ρίσκο, ακόμη και όταν πρόκειται για δραστηριοποίηση στην ελληνική αγορά.

Το 2001 ο Αμερικανός Chris αποσύρεται από τον αθλητισμό και μπαίνει δυναμικά στην αγορά εργασίας προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον κλάδο της Πληροφορικής. Ο ερχομός στην Ελλάδα ήταν μάλλον συγκυριακός και όχι προσχεδιασμένος, αφού αποφάσισε να μείνει στη χώρα μας λόγω της Ελληνίδας συζύγου του. “Όλοι μου οι φίλοι όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα με το ίντερνετ, με ιούς αλλά και με το ADSL απευθύνονταν σε εμένα, γιατί ήξεραν ότι μου αρέσει να ασχολούμαι με κάθετί που έχει σχέση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και έτσι σκέφτηκα να ανοίξω ένα κατάστημα που θα κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά” αναφέρει στο Fortunegreece.com, ο ιδρυτής των καταστημάτων iRepair.

Παρότι μικρή αγορά η ελληνική, του έδινε την αίσθηση ότι παρουσίαζε προοπτική και σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης σε ένα μοντέλο καταστημάτων και παροχής υπηρεσιών που μόλις είχαν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας. “Ένιωσα ότι από την Ελλάδα έλειπε μια εταιρεία που να κάνει αυτήν ακριβώς τη δουλειά και όταν συζήτησα την ιδέα μου με τη γυναίκα μου, διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό στην αγορά, αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για να γίνει κάτι που θα έχει διαχρονική επιτυχία. Είπα απλά θα το δοκιμάσω και ας μην ξέρω που θα βγει. Δούλευα και εξακολουθώ να δουλεύω 6 ημέρες την εβδομάδα 12 ώρες την ημέρα”.

Ο ίδιος ξεκίνησε επενδύοντας κεφάλαιο της τάξης των 30.000 ευρώ και μοιράζοντας flyers στην περιοχή της Γλυφάδας, χωρίς να είναι βέβαιος ότι η προσπάθειά του θα στεφθεί με επιτυχία. Τελικά τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα από ότι περίμενε. “Από την αρχή το concept έπιασε και μέσα σε δύο μήνες αρχίσαμε να βγάζουμε κέρδη. Στα πρώτα δύο χρόνια ξεκινήσαμε δυναμικά και συνεχίζουμε έτσι μέχρι και σήμερα” .

Έκτοτε η “οικογένεια” του iRepair έχει μεγαλώσει σημαντικά απαριθμώντας 11 καταστήματα, ιδιόκτητα και franchise, σε όλη την Ελλάδα. “Ορισμένα από τα καταστήματά μας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Μύκονο και Κρήτη ανήκουν σε φίλους ή φίλους φίλων”.

“Όλα γίνονται μπροστά στα μάτια του πελάτη”

Για το “στήσιμο” της iRepair, ο κ. Humbert, είχε ως πρότυπο μια εταιρεία από τη Φλόριντα, η οποία ξεκινώντας την επισκευή ηλεκτρονικών συσκευών τελευταίας τεχνολογίας από ένα και μόνο κατάστημα, κατάφερε μέσα σε μια διετία ο αριθμός τους να φτάσει τα 400. Η επιτυχημένη διείσδυση του iRepair στην ελληνική αγορά οφείλεται, κατά τον ιδρυτή της, στο γεγονός ότι όλες οι υπηρεσίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα του εκάστοτε πελάτη. “Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε, γι’ αυτό και τις επισκευές τις κάνουμε μπροστά στα μάτια του πελάτη και όχι σε κάποιο δωμάτιο. Όχι πια κλειστές πόρτες και ο φόβος ότι κάποιος μπορεί να κλέψει τα προσωπικά δεδομένα που βρίσκονται σε έναν υπολογιστή ή σε ένα κινητό”.

Κινητά, Laptops, Tablets και Desktops των τεχνολογικών εταιρειών Apple, Samsung, LG, και Sony έχουν πλέον βρει το “μάστορά” τους. Εκτός από μεμονωμένους πελάτες που αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό, την επισκευή των συσκευών τους στην iRepair εμπιστεύονται και μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας, καθώς τους εξασφαλίζει στο μέγιστο την προστασία των εταιρικών τους δεδομένων. “Από τότε που ανοίξαμε την εταιρεία μέχρι και σήμερα δεν νιώσαμε ποτέ την κρίση, αλλά καταγράφουμε διαρκώς ανάπτυξη και αυξάνουμε τις θέσεις εργασίας. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι παλαιότερα ο Έλληνας αγόραζε το τελευταίο μοντέλο που λάνσαρε μια εταιρεία τεχνολογίας αιχμής. Πλέον θα προτιμήσει να φτιάξει την παλιά συσκευή για να εξοικομίσει χρήματα. Από το 2011 και κάθε χρόνο η iRepair σημειώνει ανάπτυξη 20%”.

“Ήμασταν προετοιμασμένοι για τα capital controls”

Τα σχέδια του κ. Humbert δεν περιορίζονται μόνο στην εγχώρια αγορά. Αυτή την περίοδο βρίσκεται  σε συζητήσεις για το άνοιγμα franchise καταστήματος της iRepair στην Ρουμανία, ενώ τον τελευταίο μήνα επισκέπτεται συχνά το Ντουμπάι αναζητώντας μέρος που θα φιλοξενήσει το brand της εταιρείας του.

Αναφερόμενος στο θέμα των capital controls και στην Κίνα, που αποτελεί βασικό συνεργάτη για ανταλλακτικά και αξεσουάρ, παραδέχεται πως τα πράγματα κύλησαν ομαλά για την εταιρεία του, όχι επειδή οι Κινέζοι δέχτηκαν πιστώσεις, κάτι ξένο στη φιλοσοφία τους, αλλά επειδή ο ίδιος είχε προνοήσει παραγγέλλοντας μεγαλύτερη ποσότητα εμπορευμάτων. “Η μεταφορά των εμπορευμάτων μας πήρε 1,5 μήνα . Για πρώτη φορά στην Ελλάδα “γέμισαν” οι πιστωτικές κάρτες και είδαμε να αυξάνεται η χρήση τους, παρότι φύλαγαν και αρκετά χρήματα στο σπίτι”. Συνεχίζει λέγοντας πως η Ελλάδα έχει περάσει πολλά με τον παράγοντα αστάθεια να είναι ότι χειρότερο για μια επιχείρηση. “Θέλουμε να νιώσουμε ότι τα πράγματα θα μπουν σε μια τροχιά και όχι να επιβάλλονται διαρκώς φόροι που το μόνο που κάνουν είναι να τρομάζουν τους ανθρώπους. Υπάρχει κίνηση και φαίνεται ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. Βέβαια τα πράγματα δεν θα γίνουν ποτέ όπως ήταν πριν, αλλά σίγουρα θα καλυτερεύσουν. Κυκλοφορούσε πολύ μαύρο χρήμα και τελικά η φούσκα πέρασε στην πραγματική οικονομία”.

Μια σημαντική αλλαγή που εντοπίζει ο κ. Humbert στην επιχειρηματική νοοτροπία των Ελλήνων  είναι πως έχουν καταλάβει την αξία που έχει η βιωματική εμπειρία του πελάτη από την απόκτηση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας και εστιάζουν σε αυτό”.

Πέντε νέα καταστήματα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016

Ερωτηθείς αναφορικά με τους οικονομικούς στόχους που έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Humbert απαντά πως δεν δίνει βάρος τόσο στα οικονομικά μεγέθη, όσο στην εξάπλωση της εταιρείας, παρότι ο  φετινός τζίρος θα κλείσει συν 25% σε σχέση με πέρυσι. “Το 2016 σκοπεύουμε να ανοίξουμε πέντε νέα καταστήματα εκτός Αθηνών μέχρι το Φεβρουάριο. Το πιο σημαντικό είναι το customer service και η ικανοποίηση του πελάτη. Βασική μου αρχή είναι ότι για να πετύχει ένας επιχειρηματίας πρέπει να επενδύει διαρκώς στην εταιρεία του και όχι να αποβλέπει στο να περιορίζει τα κόστη προσφέροντας χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Εδώ και 6 χρόνια επενδύω σχεδόν το 95% των κερδών που βγάζω ξανά στην εταιρεία”.

“Μην βάλεις συνέταιρο εάν δεν τον χρειάζεσαι”

Αν τώρα αναρωτιέστε αν έχει μετανιώσει που εγκατέλειψε τον αθλητισμό, ο ίδιος μας λέει πως αυτό δεν συνέβη ούτε λεπτό και πως οι εμπειρίες και οι γνώσεις που απέκτησε από την ενασχόλησή του με το επιχειρείν είναι ανεκτίμητες. “Καθώς αφιέρωσα αρκετά χρόνια στον πρωταθλητισμό και το water polo, όταν ξεκίνησα να δουλεύω σε επιχειρήσεις έμαθα τη δουλειά στην πράξη από τους καλύτερους συναδέλφους και εκτός πανεπιστημίου, παρότι θεωρώ ότι η μόρφωση είναι πολύ σημαντική. Το μεγαλύτερο μάθημα που έχω πάρει και η συμβουλή που θα έδινα σε κάποιον είναι να “Μην βάλει στη δουλειά του συνέταιρο εάν δεν τον χρειάζεται”.

“Στην Αμερική έχει εξαφανιστεί η μεσαία τάξη”

Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αμερική δεν μπορεί παρά να ενημερώνεται συχνά για τις οικονομικό-πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα του. Ο κ. Humbert αναφέρει πως η αμερικανική μεσαία τάξη εξαφανίζεται σταδιακά, και πως αυτό έχει ως αποτέλεσμα  οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί να γίνονται φτωχότεροι. Ωστόσο, τα πράγματα δείχνουν να έχουν βρει το δρόμο τους. Η φούσκα στην αμερικανική αγορά ακινήτων που εξαπλώθηκε στη Γηραιά Ήπειρο έχει καταλαγιάσει, ενώ από το 2013 υπάρχει σταθεροποίηση και ρυθμοί ανάπτυξης.  Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις που προοδεύουν στη χώρα είναι εκείνες που βασίζουν τη δραστηριότητά τους στις νέες τεχνολογίες και χρησιμοποιούν ως εργαλείο το ίντερνετ. “Δεν είναι πάνω από πέντε εταιρείες στην Αμερική, μεταξύ των οποίων Google και Amazon, που έχουν συγκεντρώσει κέρδη που αντιπροσωπεύουν το 70% της αγοράς”.