Ο γύρος της Γης σε 37 ημέρες: Ο 19χρονος που τα έβαλε με το ρεκόρ Γκίνες

Ο γύρος της Γης σε 37 ημέρες: Ο 19χρονος που τα έβαλε με το ρεκόρ Γκίνες

Aπό τις ΗΠΑ, στην Ακρόπολη και το Αμπού Ντάμπι, ο Matt Guthmiller ταξιδεύει με «όπλο» τη θέλησή του να μπει στο Βιβλίο Γκίνες.

Της Μίκας Κοντορούση

Προηγούμενη στάση, η Ρώμη. Αμέσως επόμενη, το Κάιρο. Και λίγο πριν το Αμπού Ντάμπι, την Ινδία και την Αυστραλία, ξεκλέβει λίγο χρόνο για μία διήμερη στάση στην Αθήνα, προκειμένου να θαυμάσει από κοντά την Ακρόπολη και το Αρχαιολογικό μουσείο, καθώς δηλώνει λάτρης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Αν και το πρόγραμμά του είναι σχεδόν πλήρες, τα ραντεβού πολλά και ο ελεύθερος του χρόνος ελάχιστος, φαίνεται να απολαμβάνει τη χαλάρωση που προσφέρει ο δίωρος περίπατος σε Σύνταγμα και Μοναστηράκι, ρίχνοντας συχνά αγχώδεις ματιές στο κινητό του για την πορεία μετοχών σε διεθνή χρηματιστήρια.

Όχι, δεν περιγράφουμε το lifestyle προσώπου από τον επιχειρηματικό κόσμο ή κάποιου δισεκατομμυριούχου. Μιλάμε απλά για τον πρωτοετή φοιτητή στον τομέα Electrical Engineering and Computer Science του MIT, Matt Guthmiller από την Ντακότα των ΗΠΑ που βάλθηκε να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ ηλικίας και να φιλοξενηθεί στο βιβλίο Γκίνες, ως ο νεότερος πιλότος στα ιστορικά δεδομένα που θα ολοκληρώσει τον γύρο του κόσμου σε μονοθέσιο αεροπλάνο. Το ταξίδι σε πέντε Ηπείρους θα διαρκέσει 37 ημέρες και περιλαμβάνει πάνω από 24 στάσεις, σε περίπου 15 χώρες, με μέσο όρο ταχύτητας τα 2.000 χλμ ανά ώρα και ύψος τα 18.000 πόδια. Φυσικά σε όλα αυτά είναι απολύτως μόνος του!

Το WE του NEWS247 είχε την τύχη να συναντήσει τον επόμενο Steve Jobs (όπως οραματίζεται τον εαυτό του σε μερικά χρόνια – θα εξηγήσουμε παρακάτω το γιατί) στο κέντρο της Αθήνας, στην έβδομη δηλαδή στάση του μακροσκελούς ταξιδιού του και να συνομιλήσει λίγο για την εμπειρία, τις δυσάρεστες εκπλήξεις, τα άγχη του και τον σκοπό του εγχειρήματος-πρόκληση που ακούει στη φράση: «Ρεκόρ Γκίνες».

Πώς ξεκίνησε ο «νεότερος» γύρος του κόσμου;
Γιατί ένας 19χρονος προτιμά στον ελεύθερο χρόνο του να καταρρίπτει ρεκόρ, από το να «ξεχαστεί» σε μία παραλία της Καλιφόρνια με φίλους, εφόσον διανύει περίοδο διακοπών;

«Τον περσινό Μάιο, έπεσε στα χέρια μου ένα άρθρο εφημερίδας με το ρεκόρ του Ryan Campbell από την Αυστραλία. Ήταν 19 χρονών, 7 μηνών και 25 ημερών και κατάφερε να κάνει τον γύρο του κόσμου, ακολουθώντας μία πιο σύντομη διαδρομή. Είπα μέσα μου ότι θέλω κι εγώ να το τολμήσω. Είχα όλες τις προϋποθέσεις. Το δίπλωμα από σχολή πιλότων και φυσικά, το ηλικιακό όριο. Είμαι κατά τρεις εβδομάδες νεότερός του. Αμέσως έστειλα μήνυμα σε φίλους, το συζήτησα με την οικογένειά μου και αν και αρχικά, ήταν επιφυλακτικοί, μου είπαν: κάντο!».

Εκτός από το να «γράφει κώδικες» για αναλύσεις μετοχών ή για προβλέψεις τιμών του πετρελαίου από τα 15 του και να στήνει πλατφόρμες που «ξεκλειδώνουν» iPhone από τα 12, ο μικρός, αλλά απόλυτα ιδιοφυής Matt εξηγεί ότι είχε ανέκαθεν μανία και με τα αεροπλάνα. «Το όνειρό μου κατά βάση ήταν να γίνω πιλότος. Θυμάμαι οι γονείς μου στα γενέθλια των δύο μου χρόνων, είχαν παραγγείλει τούρτα με ένα παγωμένο αεροδρόμιο και ένα Boeing. Έπαιζα άπειρες ώρες παιχνίδια με προσομοιωτές πτήσης, περνούσα ατελείωτο χρόνο σε καφέ, χαζεύοντας αεροπλάνα που προσγειώνονται ή απογειώνονται και τελικά, στα 16 μου (σε διακοπές που βαριόμουν φρικτά) ξεκίνησα δειλά δειλά να κάνω τα πρώτα μου μαθήματα σε ειδική σχολή για παιδιά. Στα 17 πήρα την άδεια οδήγησης». Αλλά στην ερώτηση, γιατί δεν το επέλεξες αυτό ως επάγγελμα, η απάντηση είναι σχεδόν αποστομωτική: «Γιατί οι πιλότοι δεν βγάζουν αρκετά χρήματα. Και εγώ μπορώ να κερδίζω περισσότερα από τους υπολογιστές».

 

Στη ζωή του Μatt δεν υπάρχουν «Δεν μπορώ», αλλά «Δεν θέλω». Και στόχος του από την αρχή του παγκόσμιου τουρ με μονοθέσιο αεροπλάνο δεν ήταν αποκλειστικά η κατάρριψη του παγκόσμιου ρεκόρ, αλλά και κάτι ακόμα: «Θέλω να εμπνεύσω και άλλους ανθρώπους. Να τους παρακινήσω να θέτουν υψηλούς στόχους. Σε κάθε ηλικία. Το να κάνεις το ταξίδι της Γης ακούγεται πολύ εντυπωσιακό. Και το να σπας ρεκόρ, ακόμα πιο συναρπαστικό. Αλλά τα ρεκόρ είναι για να τα σπάμε και να γινόμαστε καλύτεροι από τους παλιούς. Και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλον τον κόσμο».

 

 

Η διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσει είναι η εξής:

31/5   El Cajon, California, USA

6/2    Aberdeen, South Dakota, USA

4/6     Teterboro, New Jersey, USA

6/6   St. John’s, Newfoundland, Canada

8/6    Santa Maria Island, Azore Islands

11/6  Biggin Hill, England, UK

14/6  Rome, Italy

17/6   Athens, Greece

20/6   Cairo, Egypt

20/6   Aswan, Egypt

23/6  Abu Dhabi, United Arab Emirates

24/6  Nagpur, India

29/6   Manila, Philippines

30/6   Darwin, Australia

1/7     Brisbane, Australia

2/7   Noumea, New Caledonia

4/7     Pago Pago, Samoa

5/7     Honolulu, Hawaii, USA

6/7    El Cajon, California, USA

6/7    Las Vegas, Nevada, USA   El Cajon

10/7   El Cajon, California, USA

12/7   Seattle, Washington, USA

 

Όσο για το αεροπλάνο που χρησιμοποιεί ως μέσο για την υλοποίηση των στόχων του, όπως μας πληροφορεί, το έχει μισθώσει από εταιρία στην Καλιφόρνια. «Ο ακριβής τύπος του είναι 1981-Bonanza. Είναι εξαιρετικά αξιόπιστο αεροσκάφος σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με ειδικούς. Το έψαξα αρκετά, έστειλα μέιλ σε έναν ιδιοκτήτη και το πήρα με leasing. Το Α36 έχει κινητήρα 300 ίππων και καλύπτει αποστάσεις 1.100 μιλίων. Αφαιρέσαμε όμως τις 4 από τις 6 θέσεις του αεροπλάνου για να μπει δεξαμενή καυσίμου 160 γαλονιών, ώστε να μπορώ να καλύψω όλο το ταξίδι».

Μέχρι στιγμής το κόστος για «το γύρο του κόσμου» ανέρχεται στα 145.000 δολάρια και όλα τα έσοδα προορίζονται για τη μη-κυβερνητική οργάνωση code.org που επιδιώκει την εκπαίδευση Πληροφορικής σε μικρές ηλικίες στα σχολεία (ελληνιστί: από το δημοτικό). «Όλα τα έξοδα καλύπτουν οι χορηγοί, αλλά ψάχνω κι άλλους. Όσα περισσότερα χρήματα μαζέψω, τόσο περισσότερο θα ενισχυθεί το έργο τους».

Αν και όλη τη διαδρομή, παρακολουθεί στενά ο ιδιοκτήτης του αεροσκάφους για τυχόν βοήθεια, μία ερώτηση δεν μπορεί παρά να μάς τριβελίζει το μυαλό: «Φοβάσαι;».

«Όχι. Είμαι περισσότερο ενθουσιασμένος, παρά φοβισμένος. Δεν μου έχει συμβεί μέχρι στιγμής τίποτα ανησυχητικό, εκτός από τους δυνατούς ανέμους στον Καναδά που ανέβαλαν το ταξίδι μου για Αζόρες και πήγε όλο το πρόγραμμα μία ημέρα πίσω. Ίσως το μόνο που με αγχώνει περισσότερο, είναι το πόσιμο νερό στην Αίγυπτο και το φαγητό στην Ινδία».

 

Όταν κοιτάς από ψηλά…
Ο 19χρονος Matt δηλώνει εντυπωσιασμένος από την πανοραμική θέα της Μεσογείου και κατατάσσει την ομορφιά του ελληνικού τοπίου, με τον συνδυασμό βουνών, νησιών και του απέραντου γαλάζιου, ως την ωραιότερη εικόνα του μέχρι στιγμής ταξιδιού του. Αν και έχει ξεχάσει τις ελάχιστες ελληνικές λέξεις που του έμαθαν στη διήμερη παραμονή του στην Αθήνα, αυτό που αποτυπώθηκε στην μνήμη του είναι η ελληνική φιλοξενία και άλλα πολλά.

«Δεν ένιωσα ούτε στιγμή άβολα στην Ελλάδα. Ήταν πολλοί εκείνοι που έμαθαν από το CΝΝ για την πρωτοβουλία μου και αμέσως, προθυμοποιήθηκαν να βοηθήσουν», ενώ κοντοστέκεται στους σταθμούς του μετρό μας που παρομοιάζει με μίνι μουσεία. «Έχουν τόσα αγάλματα που έχω εκπλαγεί. Και το εντυπωσιακό είναι ότι στα μηχανήματα εισιτηρίων, δεν έχετε μπάρες. Ειλικρινά, δεν μπορώ να φανταστώ πώς αυτό το σύστημα θα λειτουργούσε στην Αμερική».

Να σημειωθεί ότι εδώ και ένα μήνα περίπου, το ταξίδι του Matt μπορούν οι χρήστες του διαδικτύου να παρακολουθήσουν από ειδικά διαμορφωμένη ιστοσελίδα, το www.limitless-horizons.org. «Δεν δείχνει ζωντανή αναμετάδοση από το πιλοτήριο. Απλά οι χρήστες μπορούν να εντοπίζουν το στίγμα μου και σε πόσες ώρες φτάνω σε κάθε προορισμό. Μακάρι να είχα περισσότερο χρόνο για blogging με τους αναγνώστες».


 


 


 


 


 


(Η Ελλάδα μέσα από το πιλοτήριο και τα μάτια του 19χρονου Matt)

Λίγα λόγια για τον Μatt Guthmiller
Ο Matt κατάγεται από το Aberdeen της Νότιας Ντακότα των ΗΠΑ. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και φοίτησε σε δημόσιο σχολείο της περιοχής και έχει ολοκληρώσει το πρώτο έτος σπουδών του στο MIT της Βοστώνης, στον τομέα Electrical Engineering and Computer Science.

Ο μικρός Matt θυμάται τον εαυτό του να «σκαλίζει» υπολογιστές σχεδόν από όταν άρχισε να πηγαίνει σχολείο. Στην αρχή το είδε ως παιχνίδι και ως έναν τρόπο να ικανοποιήσει την περιέργειά του. Οι ικανότητές του όμως να χειρίζεται υπολογιστικά συστήματα και να «γράφει κώδικα», ήταν κάτι παραπάνω από σπουδαίες.

Στα 12 του είχε κιόλας την πρώτη του επιχείρηση. «Θυμάσαι που τα πρώτα iPhone ήταν διαθέσιμα αποκλειστικά στην αμερικανική αγορά; Ε λοιπόν, έφτιαξα μία πλατφόρμα με το κατάλληλο Software για να μπορεί ο οποιοσδήποτε να ξεκλειδώνει το κινητό και να το χρησιμοποιεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Βέβαια δεν ήμουν ο μόνος που εφηύρα κάτι τέτοιο. Απλά ήμουν από τους πρώτους. Και η επιχείρηση Any Sim iPhones πήγε πολύ καλά. Την κράτησα 3 εβδομάδες και μετά την πούλησα σε μία μεγάλη εταιρία. Kαταφέραμε να ξεκλειδώσουμε 10.000 κινητές συσκευές».

Λίγο αργότερα «φύτρωσε» μέσα του το «μαμούνι» ανάλυσης μετοχών, που ξεκίνησε σαν σχολικό project. «Tότε έφτιαξα ακόμη ένα πρόγραμμα, το οποίο συλλέγει πληροφορίες για μετοχές. Για την ακρίβεια, προσπαθούσα να προβλέψω το πόσο ανοδικά ή καθοδικά θα κινηθούν οι τιμές του πετρελαίου».

Στην εικονική βέβαια εποχή που ζούμε, το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin, δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητο τον μικρό Matt, ο οποίος στην ηλικία των 18, ξεκίνησε να «στήνει» ένα πρόγραμμα ανάλυσης της αξίας του ψηφιακού νομίσματος σε ποικίλες συναλλαγές. «Κυρίως συνέλεγα πληροφορίες για τη συμπεριφορά του νομίσματος και εκμεταλλευόμουν τις “ανισοτιμίες”. Σε κάποιες συναλλαγές η αξία του νομίσματος ήταν 1, 20 και σε άλλες 1.40. Προσπάθησα να μειώσω τις διαφορές και αυτό είναι κάτι που ακόμα επεξεργάζομαι».

Και στο μέλλον τι; «Δεν ξέρω πραγματικά τι ακριβώς θέλω να κάνω μετά το MIT, έχω πολύ δρόμο μπροστά μου. Αλλά ιδανικά θα ήθελα να γίνω ο επόμενος Steve Jobs ή ένας συνδυασμός του Howard Hughes, Elon Musk, και Tony Stark», λέει, γελώντας.

Παρακολουθήστε ζωντανά που βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Matt Guthmiller

ΠΗΓΗ: News247.gr