O «γκουρού» των επενδύσεων σε startups

O «γκουρού» των επενδύσεων σε startups

O Δημήτρης Τσίγκος στα 36 του χρόνια «κατευθύνει» νεοφυείς επιχειρήσεις μέσω του Startech Ventures. 

Το 2000, ως προπτυχιακός ακόμη φοιτητής, ιδρύει τη Virtual Trip, το πρώτο επιτυχημένο ελληνικό φοιτητικό startup.

Σήμερα, o Δημήτρης Τσίγκος, διευθύνων σύμβουλος της STARTECH VENTURES και μέλος της λίστας 40 under 40 του Fortune, έχει επενδύσει περίπου 4,5 εκατ. ευρώ σε δέκα νεοφυείς -μερικές εκ των οποίων ταχύτατα αναπτυσσόμενες- επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στις διεθνείς αγορές.

Ασχολούμενος με το χώρο της τεχνολογίας, επεκτάθηκε και στον τομέα των επενδύσεων μέσω της «θερμοκοιτίδας» StartTech Ventures, η οποία παρέχει υπηρεσίες σε νέες επιχειρήσεις. Επιδίδεται στην εξεύρεση χρηματοδότησης προωθώντας και τον -εν πολλοίς άγνωστο στην Ελλάδα- θεσμό των επιχειρηματικών «αγγέλων» και πιστεύει ότι υπάρχουν ευκαιρίες και προοπτική για νέες ιδέες, παρά την κρίση.

Διαβάστε ακόμη: Η αεικίνητη Μαρία Βλάχου

Παραδέχεται ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα δικαίως έχει κακή φήμη, αφού «μέχρι πρότινος επικρατούσε το μοντέλο της διαπλεκόμενης κρατικοδίαιτης επιχείρησης», που, κατά τη γνώμη του, «έκρυβε την αληθινή εικόνα της, αυτή της μετριότητας και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας».

Γιατί διαλέγει κανείς -στην Ελλάδα της κρίσης- να ρισκάρει κόπο και χρήματα; «Η ικανοποίηση της δημιουργίας με κινητοποιεί. Δεν πιστεύω ότι κάποιος γίνεται επιχειρηματίας για να γίνει πλούσιος» λέει ο ίδιος.

Φωτογραφία: Ναταλία Δοκουμετζίδη

*To κείμενο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Fortune που κυκλοφορεί στα περίπτερα