Ο Γκουτέρες επιστρέφει στην Ελβετία χωρίς τους πρωθυπουργούς

Ο Γκουτέρες επιστρέφει στην Ελβετία χωρίς τους πρωθυπουργούς

Χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017 η Διάσκεψη για το Κυπριακό.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες επιστρέφει την Πέμπτη στην Ελβετία για να παρευρεθεί στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, η οποία θα συνεχιστεί χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων, όπως επιβεβαιώθηκε το βράδυ της Τετάρτης.

«Ο Γενικός Γραμματέας αισθάνεται ότι η παρουσία του στις συνομιλίες θα είναι ενδεδειγμένη αύριο. Υπήρξαν επίσης μια σειρά εκκλήσεων απ’ όλες τις πλευρές για να επιστρέψει» τόνισε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουρατζίτς.

Χωρίς τους πρωθυπουργούς η Διάσκεψη

Χωρίς τους πρωθυπουργούς των τριών εγγυητριών δυνάμεων τελικά θα συνεχιστεί η Διάσκεψη για το Κυπριακό που διεξάγεται εδώ και οκτώ μέρες στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Το παιχνίδι για γερά νεύρα που εκτυλίχθηκε τις τελευταίες τρεις μέρες με τα σενάρια για έλευση των πρωθυπουργών Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας να δίνουν και να παίρνουν, ως μοχλό πίεσης, εν όψει μάλιστα και της άφιξης αύριο του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έλαβε τέλος σήμερα το βράδυ. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώθηκε άλλωστε και στην αποψινή συνεδρίαση στο τραπέζι 1 για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και Ασφάλειας η οποία διεξήχθη παρουσία και της ύπατης εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Λίγο πριν αποκρουστούν οι προσπάθειες δημιουργίας τεχνητά θετικού κλίματος γύρω από αυτό το θέμα, επιβεβαιώθηκε επίσης με σχετική ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη και η άφιξη του κ. Γκουτέρες αύριο στο Κραν Μοντανά.

Τελικά επικράτησε η λογική και η ορθότητα δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιλντιρίμ

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μπιναλί Γιλντιρίμ, είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην οποία επικεντρώθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη σταθερή προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, χωρίς το καθεστώς των εγγυήσεων, χωρίς παρεμβατικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα.

Τέλος, συμφώνησαν ότι παρότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στις εν εξελίξει συνομιλίες, αυτή η πρόοδος θα πρέπει να ενθαρρυνθεί, ιδίως στις συνομιλίες που θα γίνουν παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ.