Ο Γκουτέρες πρότεινε στην Μέρκελ να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στον ΟΗΕ

Ο Γκουτέρες πρότεινε στην Μέρκελ να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στον ΟΗΕ
epa08809255 German Chancellor Angela Merkel speaks to the media following the projection by news outlets of Joe Biden as the winner of the recent U.S. presidential election in Berlin, Germany, 09 November 2020. German government leaders have reacted with relief and congratulations following the projected win by Democrat Joe Biden over Republic incumbent Donald Trump in the U.S. presidential election. EPA/Maja Hitij / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο κ. Γκουτέρες ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να αναλάβει την προεδρία υπό σύσταση συμβουλευτικού οργάνου στο οποίο επικεφαλής θα τεθούν πρώην αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες, πρότεινε στην πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, την Άνγκελα Μέρκελ, να αναλάβει συμβουλευτικό ρόλο στον Οργανισμό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο κ. Γκουτέρες ζήτησε από την κυρία Μέρκελ να αναλάβει την προεδρία υπό σύσταση συμβουλευτικού οργάνου στο οποίο επικεφαλής θα τεθούν πρώην αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων, εξήγησαν οι πηγές.

Το συμβούλιο αυτό έχει σκοπό να «εντοπίσει παγκόσμια δημόσια αγαθά και άλλα πεδία κοινού ενδιαφέροντος» όπου «χρειάζονται βελτιώσεις στη διακυβέρνηση» και να «προτείνει επιλογές για το πώς μπορεί να επιτευχθούν».

Για παράδειγμα, η ζώνη του όζοντος χαρακτηρίζεται παγκόσμιο δημόσιο αγαθό. Ο όρος μπορεί επίσης να έχει εφαρμογή στους διεθνείς κανονισμούς για την ασφάλεια των πτήσεων, ή για το εμπόριο.

Κατά τις πηγές του dpa, ο κ. Γκουτέρες έκανε την πρόταση στην κυρία Μέρκελ απευθείας. Ωστόσο, σύμφωνα με την εκτίμησή τους, οι πιθανότητες η πρώην καγκελάριος να δεχθεί να αναλάβει αυτόν τον ρόλο είναι μάλλον χαμηλές. Κατά τα φαινόμενα, η 67χρονη πρώην αρχηγός της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει ακόμη δώσει την απάντησή της στον επικεφαλής του ΟΗΕ.

Η Άνγκελα Μέρκελ αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα με τη συντηρητική Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και αποσύρθηκε από τη γερμανική πολιτική κονίστρα στα τέλη του 2021, έπειτα από 16 χρόνια στην καγκελαρία.

Το συμβουλευτικό όργανο που σχηματίζεται κατόπιν εισήγησης του κ. Γκουτέρες συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες του για την μεταρρύθμιση του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της δεύτερής του θητείας, που άρχισε τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον Πορτογάλο, η πανδημία του νέου κορωνοϊού αποκάλυψε πως υπάρχουν τεράστια κενά στη διεθνή συνεργασία.

Το συμβούλιο που επιδιώκει να σχηματιστεί ελπίζει να δώσει ορμή στην προσπάθεια να αλλάξουν οι πρακτικές και οι αρχές ως προς την ανάληψη κοινής δράσης σε παγκόσμια κλίμακα.