Ο Γουόρεν Μπάφετ ποντάρει πολλά στην κούρσα των εμβολίων και συσσωρεύει μετοχές εταιρειών του κλάδου

Ο Γουόρεν Μπάφετ ποντάρει πολλά στην κούρσα των εμβολίων και συσσωρεύει μετοχές εταιρειών του κλάδου
epa08398519 (FILE) - Warren Buffett, chairman and CEO of US holding company Berkshire Hathaway, speaks during a press conference at the IMD business school in Lausanne, Switzerland, 20 May 2008 (reissued 03 May 2020). Berkshire Hathaway Chairman Warren Buffet on 02 May said his conglomerate Berkshire Hathaway had sold the entire stakes in the four biggest US airlines. EPA/LAURENT GILLIERON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις αρχές της κρίσης, ο Μπάφετ, πρόεδρος και CEO της Berkshire, ξεφορτώθηκε τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και πούλησε και πολλές μετοχές χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ ποντάρει στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες σε μια στιγμή που η μοίρα του κλάδου εξαρτάται άμεσα από την ανάπτυξη ενός εμβολίου και μιας θεραπείας για τον Covid-19.

Η Berkshire αποκάλυψε ότι προέβη σε νέες επενδύσεις στη Merck και στην Pfizer κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ ενίσχυσε περαιτέρω τα πονταρίσματά της στην AbbVie και τη Bristol-Meyers Squibb, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν τη Δευτέρα. Εντωμεταξύ, ο όμιλος του Μπάφετ συνέχισε να περιορίζει τα μερίδιά του σε χρηματοπιστωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Wells Fargo και JPMorgan Chase.

Η Berkshire άρχισε να συλλέγει μετοχές εταιρειών στον κλάδο του φαρμάκου μερικούς μήνες προτού οι Pfizer και BioNTech SE αποκαλύψουν ότι το εμβόλιό τους προστατεύει τους περισσότερους ανθρώπους από τον Covid-19. Η είδηση έστειλε τη μετοχή της Pfizer στα ύψη. Η Merck προχωράει επίσης με την ανάπτυξη θεραπειών για τον ιό.

Τα πονταρίσματα αυτά διευρύνουν την έκθεση της Berkshire σε φαρμακευτικές εταιρείες καθώς οι αξιωματούχοι υγείας προσπαθούν να ενισχύσουν τη διανομή ενός εμβολίου κατά του Covid-19, όποτε αυτό εγκριθεί. Η εταιρεία του Μπάφετ είχε μερίδια αξίας άνω των 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καθεμία από τις AbbVie, Bristol-Myers Squibb και Merck στο τέλος του τριμήνου, καθώς και μερίδιο 136 εκατομμυρίων δολαρίων στη Pfizer.

Ο 90χρονος Μπάφετ έχει κινηθεί κατεξοχήν διστακτικά εν μέσω της πανδημίας και μάλιστα τον Μάιο είχε πει ότι το ρευστό-ρεκόρ που διέθετε δεν ήταν και τόσο τεράστιο δεδομένων των πιθανοτήτων που υπήρχαν να πάνε στραβά τα πράγματα. Από τότε, έχει «σπρώξει» ένα μέρος του ρευστού σε στοιχεία ενεργητικού στον κλάδο του φυσικού αερίου, ενώ προέβη και σε επαναγορά μετοχών της Berkshire. Ο φίλος του, Μπιλ Γκέιτς, δωρίζει χρήματα μέσω του ιδρύματός του για τη χρηματοδότηση των προσπαθειών ανάπτυξης ενός εμβολίου.

Στις αρχές της κρίσης, ο Μπάφετ, πρόεδρος και CEO της Berkshire, ξεφορτώθηκε τις μετοχές των αεροπορικών εταιρειών και πούλησε και πολλές μετοχές χρηματοπιστωτικών εταιρειών.