Ο Γουόρεν Μπάφετ ρευστοποίησε τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών του χαρτοφυλακίου του- Έκανε όμως καλά;

Ο Γουόρεν Μπάφετ ρευστοποίησε τις μετοχές αεροπορικών εταιρειών του χαρτοφυλακίου του- Έκανε όμως καλά;
epa02867742 (FILE) A file picture dated 19 May 2008 shows US investor Warren Buffett during a press conference in Frankfurt am Main, Germany. US investor Warren Buffett, one of the richest persons in the world, called on the US government to increase taxes on the wealthy in order to lower the US government deficit. Writing in an opinion piece entitled 'Stop Coddling the Super-Rich' in the New York Times, Buffett suggested an increase in tax rate for those making a million dollars a year, and an additional rate increase on those making 10 million or more. EPA/ARNE DEDERT *** Local Caption *** 00000402198336 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η  Berkshire Hathaway, εταιρεία συμφερόντων του μεγιστάνα, είχε στην κατοχή της ποσοστά 8% έως 11% στις τέσσερις μεγάλες αεροπορικές πριν πουλήσει τις μετοχές τον Απρίλιο. Ο ίδιος μίλησε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας στις αρχές του μήνα και εξήγησε τη θέση του στους μετόχους.

Στις αρχές Μαΐου, ο μεγαλοεπενδυτής Warren Buffett αποκάλυψε ότι τον προηγούμενο μήνα είχε προχωρήσει στη ρευστοποίηση των μετοχών των τεσσάρων αεροπορικών εταιρειών που είχε στο χαρτοφυλάκιο του, με αποτέλεσμα αυτές να σημειώσουν ελεύθερη πτώση.

Σε λιγότερο από ένα μήνα οι μετοχές ανέκαμψαν, με τους επενδυτές να αναρωτιούνται αν η κίνηση του «Μάντη της Ομάχα» ήταν σωστή.

Οι μετοχές των εταιρειών American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines και United Airlines εκτινάχθηκαν την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τις ελπίδες για την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ενώ στη συνέχεια σημείωσαν περαιτέρω άνοδο άνω του 12% την Τρίτη. Θετικό ήταν το ξεκίνημα τους και στη συνεδρίαση της Τετάρτης.

Οι τίτλοι έχουν πλέον καλύψει τις απώλειες που κατέγραψαν από τότε που ο Buffett ανακοίνωσε τις ρευστοποιήσεις που πραγματοποίησε, και διαπραγματεύονται υψηλότερα από τη μέση τιμή του Απριλίου, που σημαίνει ότι μπορεί να βρίσκονται σε υψηλότερες τιμές από αυτές στις οποίες πούλησε ο ισχυρός επενδυτής, αναφέρει δημοσίευμα του marketsinsider.

Αξίζει να θυμηθούμε τι έλεγε πρόσφατα ο Buffett για τον συγκεκριμένο κλάδο και τι άλλαξε ώστε να δικαιολογεί το πρόσφατο ράλι.

Η  Berkshire Hathaway, εταιρεία συμφερόντων του μεγιστάνα, είχε στην κατοχή της ποσοστά 8% έως 11% στις τέσσερις μεγάλες αεροπορικές πριν πουλήσει τις μετοχές τον Απρίλιο. Ο ίδιος μίλησε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρείας στις αρχές του μήνα και εξήγησε τη θέση του στους μετόχους.

Το κύριο επιχείρημα του ήταν ότι τα επενδυτικά δεδομένα για τις αεροπορικές εταιρείες έχουν αλλάξει σημαντικά. Αμφισβήτησε αν ο αριθμός των επιβατών θα ανακάμψει πλήρως από την πανδημία τα επόμενα χρόνια. Ακόμα κι αν οι αερομεταφορείς επιστρέψουν στο 80% της χωρητικότητάς τους, προειδοποίησε, ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν με «πάρα πολλά αεροπλάνα».

Ο Buffett επεσήμανε επίσης τα δισεκατομμύρια δολάρια σε κυβερνητικά δάνεια που έλαβαν οι εν λόγω εταιρείες, τα οποία θα πρέπει να αποπληρώσουν από τα κέρδη τους. Πρόσθεσε ακόμη, ότι οι μέτοχοι θα χάσουν από τα warrants μετοχών που παρέχουν οι αεροπορικές στην κυβέρνηση, αφού μπορεί να τα ασκήσει για να αγοράσει τις μετοχές με discount στο μέλλον.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει για τις αεροπορικές», είπε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Berkshire. «Το μέλλον είναι λιγότερο ξεκάθαρο για μένα αναφορικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων».

Ποντάροντας στην ανάκαμψη

Οι επενδυτές δεν έδειξαν να συμμερίζονται τις ανησυχίες του Buffett την Τρίτη, με τις κεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων αεροπορικών να αυξάνονται κατά 6 δισ. δολάρια.

Τα πρόωρα σημάδια ανάκαμψης του αριθμού των επιβατών, η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, η συνέχιση των πτήσεων και η προσαρμογή των αεροπορικών στα νέα δεδομένα της πανδημίας, μπορούν να εξηγήσουν την αναζωπύρωση της αισιοδοξίας:

-Η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών ανέφερε ότι περισσότεροι από 300.000 ταξιδιώτες πέρασαν από τα σημεία ελέγχου του αεροδρομίου την περασμένη Πέμπτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κίνηση μέσα σε δύο μήνες. Επιπλέον, ο αριθμός των μέσων ημερήσιων επιβατών αυξήθηκε σε περίπου 265.000 την περασμένη εβδομάδα, ο υψηλότερος αριθμός από τα τέλη Μαρτίου.

-Αρκετές ασιατικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σκοπεύουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στα ταξίδια εξωτερικού από τον Ιούλιο. Για παράδειγμα, η Ισπανία σκοπεύει να άρει την καραντίνα δύο εβδομάδων στις διεθνείς αφίξεις, ενώ το Βιετνάμ θα συνεχίσει να εκδίδει ηλεκτρονικές visa σε επισκέπτες από 80 χώρες.

-Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές, συμπεριλαμβανομένων των International Consolidated Airlin (που ανήκει στην British Airways), Lufthansa, Ryanair και Air France-KLM, σχεδιάζουν να βελτιώσουν τα δρομολόγια πτήσεων τους μέχρι τον Ιούλιο, ανέφερε το Forbes νωρίτερα αυτό το μήνα.

-Η United συνεργάστηκε με τις Clorox και Cleveland Clinic σε μία προσπάθεια να διατηρεί τα αεροπλάνα της καθαρά και τους επιβάτες ασφαλείς και υγιείς.

Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις αυτές είναι σίγουρα θετικές, είναι πολύ νωρίς για να πούμε με βεβαιότητα αν ο αριθμός των επιβατών θα ανακάμψει πλήρως και αν οι προειδοποιήσεις του Buffett σχετικά με την αποπληρωμή δανείων και το dilution των μετόχων των εταιρειών θα επιβεβαιωθούν.