Ο Γουόρεν Μπάφετ θεωρεί «υπερεκτιμημένη» την Wall Street

Ο Γουόρεν Μπάφετ θεωρεί «υπερεκτιμημένη» την Wall Street
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής υπεραμύνθηκε των αποφάσεων του απαντώντας σε ερωτήσεις των μετόχων της εταιρείας του.

Ως «υπερεκτιμημένη» χαρακτήρισε την αγορά ομολόγων στην Wall Street ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας Berkshire Hathaway, Γουόρεν Μπάφετ, απαντώντας για περισσότερες από πέντε ώρες στις ερωτήσεις μετόχων, δημοσιογράφων και αναλυτών στα πλαίσια του φετινού «Γούντστοκ του Καπιταλισμού».

Ο 85χρονος μεγαλοεπενδυτής βρέθηκε μαζί με τον 91χρονο συνεργάτη του Τσαρλς Μάνγκερ στην εφετινή γενική συνέλευση των μετόχων της Berkshire στη γενέτειρά του Όμαχα, της Πολιτείας της Νεμπράσκα στις ΗΠΑ, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την ίδρυση της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση της επενδυτικής εταιρείας του Γουόρεν Μπάφετ ξεπερνά σήμερα τα 350 δισ. δολάρια.

Ο Μπάφετ υπεραμύνθηκε των τοποθετήσεων της εταιρείας του σε μετοχές όπως της IBM Corp. και της Coca Cola, που εμφανίζουν πτωτικές τάσεις τα τελευταία χρόνια και σημείωσε ότι δεν επενδύει στη Silicon Valley και εν γένει σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, διότι θέλει να τοποθετεί τα χρήματά του «σε ό,τι μπορεί να πιάσει με τα χέρια του».

Μιλώντας τη Δευτέρα στην τηλεόραση του CNBC ο Μπάφετ αποκάλυψε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 αύξησε το μερίδιό του στην ΙΒΜ, καθώς προέβλεψε ότι τα επόμενα 10 χρόνια η κερδοφορία της επιχείρησης θα ενισχυθεί. Όσο για την Coca Cola, στην οποία η Berkshire Hathaway είναι μακράν ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό περίπου 9%, είπε ότι «συνεχίζει να απολαμβάνει μια ισχυρή, ανταγωνιστική θέση στην αγορά».

Αναφερόμενος στην ευρύτερη αγορά, ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», εκτίμησε ότι «σε ένα περιβάλλον με κανονικά επιτόκια, δηλαδή υψηλότερα από τα σημερινά που βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μοιάζει υπερτιμημένη». Την άποψη αυτή την επανέλαβε τόσο στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας του όσο και στο CNBC. Επιπλέον, τόνισε ότι, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις πολλών επενδυτών ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα πάρουν πάλι την ανιούσα το τρέχον έτος, ο ίδιος πιστεύει ότι η Fed δύσκολα θα αποφασίσει κάτι τέτοιο αν τα ευρωπαϊκά επιτόκια παραμείνουν στα σημερινά επίσης πολύ χαμηλά επίπεδα.

Η εφετινή τριήμερη (όπως πάντα κατά τα πρότυπα του Γούντστοκ) συνέλευση της Berkshire Hathaway, που ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε την Κυριακή, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, καθώς συμμετείχαν σ’ αυτήν πάνω από 40.000 άτομα. Η επενδυτική εταιρεία κατέγραψε την χρονιά που πέρασε αύξηση των καθαρών κερδών της κατά 10%, φτάνοντας στα 5,16 δισ. δολάρια.

Για άλλη μια φορά πολλοί ήταν εκείνοι που ρώτησαν τον Μπάφετ εάν έχει αποφασίσει ποιος θα είναι ο διάδοχός του, όμως ο 85χρονος και πάλι δεν έδωσε κάποια συγκεκριμένη απάντηση.