Ο Γουόρεν Μπάφετ ξεπέρασε και πάλι τις αποδόσεις της αγοράς

Ο Γουόρεν Μπάφετ ξεπέρασε και πάλι τις αποδόσεις της αγοράς
Warren Buffett, chairman of Berkshire Hathaway, Business Wire's parent company, speaking, Wednesday Feb. 6, 2008 in Toronto, Ontario, Canada, to members of the investor relations and corporate communications community invited by Business Wire to mark the opening of their expansion into Canada. Photographer: Norm Betts/Bloomberg News Photo:

Ύστερα από ένα δύσκολο 2015, ο Γουόρεν Μπάφετ βρέθηκε και πάλι σε μια θέση που είναι μάλλον γνωστή σ’ αυτόν: στη θέση αυτού που κερδίζει την αγορά.

Και οι δύο κατηγορίες μετοχών της Berkshire Hathaway – η κατηγορία A’ για τους λίγους που έχουν να διαθέσουν 219.000 δολάρια και η πιο προσβάσιμη κατηγορία Β’ – έχουν ανέβει κατά 11% φέτος, σε σύγκριση με την μόλις 2% άνοδο του δείκτη S&P 500.

Πολλά από τα μεγαλύτερα μετοχικά μερίδια της Berkshire – όπως η Kraft Heinz, η IBM και η Coca-Cola – έχουν αποδόσεις σαφώς καλύτερες της ευρύτερης αγοράς, αντισταθμίζοντας έτσι την αδυναμία που παρουσιάζει η Wells Fargo και άλλες τράπεζες στις οποίες διατηρεί μερίδια η Berkshire.

Αυτά τα νέα μάλλον θα χαροποιήσουν τους μετόχους που πρόκειται να συναντηθούν σύντομα στην ετήσια γενική συνέλευση που θα γίνει στην Όμαχα.

Μην περιμένετε πάντως τον Μπάφετ να καμαρώσει γι’ αυτές τις επιδόσεις. Τόσο ο ίδιος όσο και ο αντιπρόεδρος της Berkshire, Τσάρλι Μούνγκερ, τονίζουν τη σημασία της μακροπρόθεσμης επένδυσης.

Εξάλλου η Berkshire κατατροπώνει την ευρύτερη αγορά εδώ και δεκαετίες.

Πάντως, οι μέτοχοι ανυπομονούν να μάθουν ποιες θα είναι οι επόμενες εξαγορές στις οποίες θα θελήσει να προβεί η εταιρεία. Τα τελευταία χρόνια, ο Μπάφετ αγοράζει ό,τι κινείται, έχοντας κάνει δικές του τη Heinz, την Kraft, τη σιδηροδρομική εταιρεία Burlington Northern Santa Fe και την εταιρεία ανταλλακτικών αεροπλάνων Precision Castparts.

Η συμφωνία εξαγοράς της Precision Castparts, ύψους 37,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία της Berkshire. Όμως, o Μπάφετ έχει υπονοήσει πολλές φορές ότι αναζητά συνεχώς τρόπους να κάνει την Berkshire ακόμα μεγαλύτερη.

Επίσης, σιγά σιγά έρχεται στην επιφάνεια το ερώτημα του ποιος θα διαδεχθεί τον Μπάφετ, ο οποίος διανύει αισίως το 85ο έτος της ζωής του. Δεν θέλει πολλή σκέψη για να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι δεν απομένουν και πολλές άλλες γενικές συνελεύσεις με τον Μπάφετ στο τιμόνι της εταιρείας.

Πάντως, πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι ο Μπάφετ θέλει κάποιον με μεγάλη εμπειρία στη διοίκηση εταιρειών να αναλάβει καθήκοντα CEO στην Berkshire.