Ο ιδιοκτήτης του Αζοφστάλ κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας

Ο ιδιοκτήτης του Αζοφστάλ κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας
epa06786752 A general view of the Azovstal constructions in the eastern Ukrainian city of Mariupol, 05 June 2018. 'Azovstal Iron and Steel Works' is a part of metallurgical division Metinvest Group, one of the largest metallurgical company in Ukraine, producing for shipbuilding, power engineering and special machine building, bridge construction, large diameter pipe manufacturing for arctic main gas and oil pipelines. EPA/SERGEY VAGANOV Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η αγωγή έχει ως στόχο την επείγουσα «ανακούφιση για τον αποκλεισμό, τη λεηλασία, την καταστροφή και την εκτροπή σιτηρών και μετάλλων από τη Ρωσία»

Ο Ρινάτ Αχμέτοφ, ο πλουσιότερος Ουκρανός ολιγάρχης, κατέθεσε αγωγή κατά της Ρωσίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενος φερόμενες παραβιάσεις δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται με την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Αχμέτοφ, σύμφωνα με τους Financial Times, κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο της Metinvest, της μεγαλύτερης παραγωγού χάλυβα της Ουκρανίας, και είναι ιδιοκτήτης δύο μεγάλων εργοστασίων, συμπεριλαμβανομένου του Αζοφστάλ, του χαλυβουργείου της Μαριούπολης που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις τον περασμένο μήνα και που αποτέλεσε σκηνικό μερικών από τις πιο σκληρές μάχες του πολέμου.

Ο ολιγάρχης κατάγεται από το κατεχόμενο Ντονέτσκ, στην ανατολική περιοχή του χώρας, όπου επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους οι ρωσικές δυνάμεις για να κερδίσουν περισσότερα εδάφη.

Δεκάδες επιχειρήσεις της βιομηχανίας χάλυβα, ανθρακωρυχεία και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, καθώς και στη νότια Ουκρανία, που του ανήκουν έχουν κατασχεθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, είπε ο Αχμέτοφ.

Η αγωγή έχει ως στόχο την επείγουσα «ανακούφιση για τον αποκλεισμό, τη λεηλασία, την καταστροφή και την εκτροπή σιτηρών και μετάλλων από τη Ρωσία», σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε από τον όμιλο System Capital Management του ολιγάρχη. «Το κακό δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητο», δηλώνει ο Αχμέτοφ.

«Τα εγκλήματα της Ρωσίας κατά του ουκρανικού λαού είναι κραυγαλέα και οι ένοχοι πρέπει να λογοδοτήσουν», προσθέτει. «Αυτή η αγωγή είναι ένα από τα πρώτα διεθνή νομικά βήματα κατά της Ρωσίας, προκειμένου να σταματήσει τα συνεχιζόμενα εγκλήματά της, την καταστροφή της ουκρανικής οικονομίας και τη λεηλασία των ουκρανικών περιουσιακών στοιχείων».

Πριν από τον πόλεμο η βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα ήταν από τους μεγαλύτερους τομείς της ουκρανικής οικονομίας, υπεύθυνος για σχεδόν το 10% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, απασχολώντας μισό εκατομμύριο άτομα στην όλη αλυσίδα εφοδιασμού.

Η Ουκρανία ήταν επίσης από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς τελικών προϊόντων χάλυβα στην ΕΕ. Ορισμένοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής χαλυβουργίας ArcelorMittal, κατάφεραν να επαναλάβουν ορισμένες εξαγωγές σε μικρούς όγκους, αλλά η απώλεια προσφοράς ανέβασε τις τιμές καθώς οι πελάτες από την Ιταλία στη Βουλγαρία προσπαθούν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές πηγές.

Η μήνυση έρχεται μετά την προτροπή της Metinvest προς τους πελάτες της την περασμένη εβδομάδα να μην αγοράζουν προϊόντα που κατασκευάζονται στα εργοστάσια της στη Μαριούπολη, λόγω φόβου ότι είχαν κλαπεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Η εταιρεία υποστήριξε ότι περισσότεροι από 234.000 τόνοι χάλυβα που κατασκευάζονταν από τα εργοστάσια Ilyich Steel και Αζοφστάλ είχαν αποθηκευτεί όταν ξεκίνησε η εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, εκ των οποίων περίπου 28.000 τόνοι είχαν ήδη φορτωθεί σε τέσσερα πλοία στο λιμάνι της Μαριούπολης.

Η εταιρεία δήλωσε στους Financial Times ότι 2.500 τόνοι αυτού του χάλυβα φορτώθηκαν έκτοτε σ’ ένα πλοίο ρωσικής ιδιοκτησίας που κατευθύνθηκε στη ρωσική πόλη Ροστόφ-ον-Ντον.