Ο ιδρυτής της Linux θα κάνει ένα διάλειμμα για να…φτιάξει τη συμπεριφορά του

Ο ιδρυτής της Linux θα κάνει ένα διάλειμμα για να…φτιάξει τη συμπεριφορά του

Ηγέτες της τεχνολογίας εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι η απόφαση του Torvalds θα τον οδηγήσει προς ένα καλύτερο στυλ ηγεσίας.

της Brittany Shoot

Ο Linus Torvalds, ο ιδρυτής του λειτουργικού συστήματος ανοιχτού κώδικα Linux, θα αφήσει για κάποιο χρονικό διάστημα τα καθήκοντά του. Ο λόγος; Όπως λέει ο ίδιος, «πρέπει να αλλάξω ένα κομμάτι της συμπεριφοράς μου».

Αφότου σε ένα συνέδριο ήρθε αντιμέτωπος με επικριτές του σε σχέση με την επιθετική συμπεριφορά του, ο γνωστός δημιουργός λογισμικού ανοιχτού κώδικα ανακοίνωσε ότι θα απομακρυνθεί από την κοινότητα ανοιχτού κώδικα για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Ο προγραμματιστής Linux, Greg Kroah-Hartman, ο οποίος συντηρεί σήμερα τον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος Linux, θα αντικαταστήσει τον Torvalds κατά τη διάρκεια της απουσίας του.

«Αυτήν την εβδομάδα, κάποια μέλη της κοινότητάς μας ήρθαν αντιμέτωπα μαζί μου ως προς την αδυναμία κατανόησης συναισθημάτων που με χαρακτηρίζει», έγραψε ο Torvalds σε μια λίστα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Linux στις 16 Σεπτεμβρίου. Στο κείμενο, ο ίδιος αναγνώρισε την τάση «ανεξέλεγκτης επιθετικότητας σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου» που αποκάλεσε «αντιεπαγγελματική» και «απρόκλητη».

Μπορεί να είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος προγραμματιστής λογισμικού – γνωστός για τις ύβρεις, τις προσβολές και τις προσωπικές επιθέσεις του – ζητάει συγγνώμη για τη συμπεριφορά του, αλλά σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος γίνεται θέμα εντός της κοινότητας ανοιχτού κώδικα. Στο παρελθόν, ο Torvalds υπερασπίστηκε το δικαίωμά του να εκφοβίζει, να είναι αγενής, και να καταφέρεται εναντίον των συναδέλφων του, θεωρώντας αυτές τις συμπεριφορές μια πτυχή του φινλανδικού-αμερικανικού στυλ ηγεσίας του ή απλά ένα μέρος της προσωπικότητάς του.

Αυτή τη φορά, όμως, φαίνεται, φαίνεται ότι υιοθέτησε έναν διαφορετικό τόνο και μια διαφορετική τακτική. «Πρέπει να αλλάξω ένα κομμάτι της συμπεριφοράς μου και θέλω να ζητήσω συγγνώμη από τους ανθρώπους που η προσωπική συμπεριφορά μου έβλαψε και ενδεχομένως απομάκρυνε εξ ολοκλήρου από την ανάπτυξη του πυρήνα», ανέφερε ο Torvalds στο email του προς τα μέλη της κοινότητας. «Θα κάνω ένα διάλειμμα και θα λάβω βοήθεια ως προς το πώς θα μπορέσω να καταλαβαίνω τα συναισθήματα των ανθρώπων και να ανταποκρίνομαι κατάλληλα».

Ηγέτες του τομέα της τεχνολογίας εξέφρασαν στο Twitter την ελπίδα τους ότι η απόφαση του Torvalds θα τον οδηγήσει προς ένα καλύτερο στυλ ηγεσίας, αποτελώντας παράλληλα παράδειγμα για την κοινότητα ανάπτυξης λογισμικού.