Ο ιδρυτής του Ethereum αποκαλύπτει: Το μοντέλο «proof-of-stake» μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των crypto

Ο ιδρυτής του Ethereum αποκαλύπτει: Το μοντέλο «proof-of-stake» μπορεί να μειώσει το αποτύπωμα άνθρακα των crypto
ethereum Photo: pixabay.com
Η κατανάλωση ενέργειας και οι ανάγκες σε hardware του Ethereum θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 100, ή και 10.000 φορές, με το μοντέλο POS, λέει ο Buterin.

της Yvonne Lau

Ο ιδρυτής του Ethereum, Vitalik Buterin, τροφοδότησε την Πέμπτη τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το περιβαλλοντικό κόστος των κρυπτονομισμάτων επαναλαμβάνοντας ότι βλέπει τη μετατόπιση του Ethereum σε ένα μοντέλο “proof-of-stake” (POS) ως έναν τρόπο μείωσης του τεράστιου αποτυπώματος άνθρακα των κρυπτονομισμάτων.

«Το μοντέλο “proof-of-stake” είναι μια λύση στα περιβαλλοντικά ζητήματα του Bitcoin – το οποίο χρειάζεται πολύ λιγότερους πόρους για να διατηρηθεί», δήλωσε ο Buterin στο εικονικό φεστιβάλ StartmeupHK στο Χονγκ Κονγκ.

Το μοντέλο POS είναι μια εναλλακτική λύση για το μοντέλο “proof-of-work” (POW) που χρησιμοποιεί το Ethereum για τη δημιουργία νέου “Ether”, το νόμισμα του δικτύου του. Το Ίδρυμα Ethereum ανακοίνωσε τη μετάβασή του σε ένα μοντέλο POS τον Απρίλιο και αναμένει ότι η αλλαγή θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Το μοντέλο POS λειτουργεί με μια «θεμελιωδώς διαφορετική αρχή» από τo μοντέλο POW, είπε ο Buterin.

Ένα μοντέλο POW- το οποίο χρησιμοποιούν τόσο το Bitcoin όσο και το Ethereum – χρησιμοποιεί έναν μηχανισμό συναίνεσης (επαλήθευσης δεδομένων συναλλαγών) που απαιτεί τεράστιες ποσότητες υπολογιστικής ισχύος. Για να επαληθεύσουν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο blockchain, οι miners ανταγωνίζονται για την επίλυση σύνθετων μαθηματικών προβλημάτων χρησιμοποιώντας στοιχεία υπολογιστή, όπως τα ASIC από το Bitcoin (ειδικά ολοκληρωμένα κυκλώματα για εφαρμογές) και τις κάρτες γραφικών από το Ethereum.

Το μοντέλο POS του Ethereum διασφαλίζει το blockchain μέσω επαλήθευσης συναλλαγών που γίνεται σύμφωνα με το ποσοστό των μεριδίων κρυπτονομίσματος που έχει στην κατοχή τους κάθε κάτοχος Ether. Απαιτεί λιγότερη υπολογιστική ισχύ, επειδή δεν απαιτεί τη καθολική συναίνεση, βάζοντας τους miners να ολοκληρώσουν το ίδιο «παζλ».

Η κατανάλωση ενέργειας και οι ανάγκες σε hardware του Ethereum θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 100, ή και 10.000 φορές, με το μοντέλο POS, λέει ο Buterin.

Το Ίδρυμα Ethereum έγραψε στο ιστολόγιό του ότι εάν η μετάβαση στο μοντέλο POS είναι επιτυχής, θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση ενέργειας του Ethereum έως και 99,95%. Ένα μοντέλο POS για το Ethereum θεωρητικά «έχει κατανάλωση της τάξης των 2,62 μεγαβάτ», αναφέρει το blog. «Αυτό δεν είναι στην κλίμακα των χωρών … αλλά μιας μικρής πόλης (περίπου 2.100 αμερικανικά νοικοκυριά). Για σύγκριση, η συναίνεση του μοντέλου POW για το Ethereum καταναλώνει σήμερα το ισοδύναμο ενέργειας μιας μεσαίου μεγέθους χώρας».

Πηγή: Fortune