Οι οικολογικές ανησυχίες του Χάρισον Φορντ

Οι οικολογικές ανησυχίες του Χάρισον Φορντ

Από την show-business στον «πράσινο» αγώνα της οργάνωσης Conservation International.

Προφανώς και γνωρίζετε τον Χάρισον Φορντ. Ξέρατε όμως ότι στον ελεύθερό του χρόνο, ο γνωστός ηθοποιός δραστηριοποιείται ως αντιπρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Conservation International;

Σε μία ομιλία του στο συνέδριο «Πράσινες Ιδέες» του Fortune που διοργανώθηκε στην Καλιφόρνια, ανέφερε ότι ο κύριος λόγος που το έκανε, ήταν για να ξεφύγει λίγο από τη ζωή του στο Χόλιγουντ. «Η εμπλοκή μου ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια περίπου», είπε ο Φορντ. «Έψαχνα έναν τρόπο για να λυτρωθώ ηθικά, καθώς είχα συγκεντρώσει ένα υπερβολικό πλεόνασμα πόρων. Το να αποτελέσω κομμάτι αυτής της συζήτησης για το περιβάλλον υπήρξε πραγματικά εξαιρετικά ενδιαφέρον για μένα».

Ο Φορντ εμφανίστηκε στη σκηνή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Conservation International, Πίτερ Σέλιμαν, ο οποίος εξήγησε ότι ένας από τους στόχους της οργάνωσης είναι να βοηθήσει τις χώρες να επισυνάψουν μία οικονομική αξία στους φυσικούς πόρους τους. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη λογική, η ποσοτικοποίηση της αξίας αυτών των πόρων θα καταστήσει δυσκολότερη την καταστροφή τους.

Διαβάστε: Μπορεί μια ταινία να αλλάξει μια περιοχή

Για παράδειγμα, εξήγησε ο Φορντ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την απειλή από τους Σομαλούς πειρατές που επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στο Κέρας της Αφρικής. Πολλοί από τους επιτιθέμενους καταλήγουν στην πειρατεία εξαιτίας της κατάρρευσης της τοπικής αλιείας.

Η Conservation International επιδιώκει να βοηθήσει στην πρόληψη τέτοιων κρίσεων, συνεργαζόμενη με τοπικές ηγεσίες ώστε να αποδίδεται οικονομική αξία σε πόρους που ίσως προηγουμένως να μην τους είχε δοθεί μια τέτοια αξία – όπως π.χ. η αλιεία ή ένας πληθυσμός από μέλισσες. Σύμφωνα με την ομάδα, η διάσωση τέτοιων πληθυσμών συνιστά ζήτημα εθνικής ασφάλειας.

Ο αγώνας ενάντια στην πειρατεία θα μπορούσε να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για μία εξαιρετική ταινία, αλλά ο Φορντ ισχυρίζεται ότι κρατάει τις δύο ιδιότητές του -διεθνής κινηματογραφικός αστέρας και οικολόγος- χωριστές. «Βρίσκομαι στη show-business, σε μία ψυχαγωγική δραστηριότητα», είπε. Στις ταινίες, σε αντίθεση με την πραγματικότητα, «αυτό που συμβαίνει είναι να παρουσιάζουμε τη λύση σε ένα πρόβλημα μέσα σε δύο ώρες, με ωραιοποιημένο τρόπο».

Ως προς τα σύνθετα παγκόσμια περιβαλλοντικά ζητήματα, δήλωσε πως δεν έχει δει «μέχρι σήμερα ούτε μία μεγάλη ταινία που να τα προσεγγίζει». Ίσως να είναι σωστή η παρατήρηση του Φορντ. Εξάλλου, αν ο ίδιος δεν μπορεί να ενσαρκώσει με ακρίβεια τους αγώνες των αληθινών πράσινων υπερ-ηρώων, τότε μάλλον κανένας δεν μπορεί…