«Ο ηλίθιος» του Ντοστογιέφσκι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Σε σκηνοθεσία του Νίκου Διαμαντή. 

«Ο Ηλίθιος», ο πρίγκιπας Μίσκιν, πάσχων από επιληψία, επιστρέφει στη Ρωσία μετά από πολυετή απουσία. Στην Αγία Πετρούπολη περιφρονούν και χλευάζουν την αθωότητά του. Εκείνος όμως ανταποδίδει καλοσύνη. Όταν έξαφνα κληρονομεί μια μεγάλη περιουσία βρίσκεται στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος. Για όλους η αγαθή φύση του πρίγκιπα είναι ακατανόητη και προκαλεί αντικρουόμενα συναισθήματα. Ο ιερός «Ηλίθιος» όταν βρίσκεται στη δίνη των ανθρώπινων παθών, της απαξίωσης, της απληστίας, του έρωτα και της ζήλιας, απαντά με αυταπάρνηση, αγάπη και αυτοθυσία.

«Ο Ηλίθιος» είναι η εικόνα μιας κοινωνίας που φαίνεται να θέλει να ξορκίσει το κακό και να αναζητά το καλό. Ο “ιερός μωρός”, όπως χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι,ο πρίγκιπας Μίσκιν,ο ηλίθιος, κηρύττει την αγάπη. Αγάπη. Αγάπη που οδηγεί πάντα στην σταύρωση» σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Διαμαντής.

Μετά από περίπου 3 ½ ώρες που διήρκεσε η παράσταση, έφυγα, από το επιβλητικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά με αρκετές απορίες ψάχνοντας να καταλάβω τι μου έχει μείνει από όσα διαδραματίστηκαν πάνω στη σκηνή.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Solife.gr