Ο ιός Έμπολα έχει εξολοθρεύσει ολόκληρα χωριά

Ο ιός Έμπολα έχει εξολοθρεύσει ολόκληρα χωριά

Για καταστροφική κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε κάνει λόγο στέλεχος των Γιατρών χωρίς Σύνορα.

Στη καταγγελία ότι ο ιός Έμπολα έχει εξολοθρεύσει ολόκληρα χωριά και έχει προκαλέσει τον θάνατο πολλών περισσότερων ανθρώπων απ’ ό,τι έχει ανακοινωθεί στη Σιέρα Λεόνε, προχώρησε στέλεχος των Γιατρών χωρίς Σύνορα (MSF). Ο Ρόνι Ζακαράια, μιλώντας στο περιθώριο ενός ιατρικού συνεδρίου στη Βαρκελώνη, αποκάλεσε καταστροφική την κατάσταση στη Σιέρα Λεόνε.

«Ασθενείς πεθαίνουν και κοινότητες εξαφανίζονται κα αυτό δεν εμφανίζεται στα στατιστικά στοιχεία», δήλωσε ο γιατρός αυτός, εκτιμώντας ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι «πολύ μικρότερος από τον πραγματικό».

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που σταματά στις 27 Οκτωβρίου, η επιδημία του ιού Έμπολα έχει προκαλέσει τον θάνατο 4.922 ανθρώπων σε 13.703 κρουσμάτων, με σχεδόν το σύνολο αυτών να καταγράφεται σε τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής: τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουινέα και τη Λιβερία. Ο Ζακαράια, ο οποίος μετέβη στην ύπαιθρο της Σιέρα Λεόνε, ζήτησε να ενισχυθεί η μάχη κατά της ασθένειας.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική», υπογράμμισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Μερικά χωριά έχουν απλώς εξαφανιστεί» από τον χάρτη. «Σε ένα χωριό υπήρχαν 40 κάτοικοι, εκ των οποίων οι 39 πέθαναν. Ένας μόνο επιζών. Σε ένα άλλο πέθαναν τα 12 μέλη μίας οικογένειας: οι παππούδες, οι γονείς, τα παιδιά πέθαναν», συνέχισε ο γιατρός.

«Όμως τίποτα από αυτά δεν περιλαμβάνεται στα στατιστικά στοιχεία», κατήγγειλε ο Ζακαράια, υπενθυμίζοντας παράλληλα τον κορεσμό των τοπικών δικτύων υγείας, όπου συχνά υπάρχουν «τρία ασθενοφόρα για 400.000 κατοίκους» και τις δυσκολίες των κέντρων υγείας, όπου πολλά μέλη του προσωπικού έχουν προσβληθεί και πεθάνει από τον ιό Έμπολα.

«Σε αυτές τις χώρες αναλογεί μία νοσοκόμα για κάθε 10.000 κατοίκους. Πώς περιμένετε ότι θα λειτουργήσει το σύστημα όταν έχουν χάσει δέκα, έντεκα ή δώδεκα νοσοκόμες;», διερωτήθηκε ο Ζακαράια.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα να σταλεί περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις πληγείσες χώρες, μέσα μεταφοράς και επιμελητειακή υποστήριξη.

«Πρέπει να προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα (…) όχι τον Δεκέμβριο, ούτε τον Ιανουάριο, τώρα», κατέληξε.