O υπερπληθωρισμός οδηγεί σε «παγκόσμια κοινωνική κατάρρευση», προειδοποιεί μεγάλο hedge fund

O υπερπληθωρισμός οδηγεί σε «παγκόσμια κοινωνική κατάρρευση», προειδοποιεί μεγάλο hedge fund
Photo: pixabay.com
Και το αποδίδει στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

Του Tristan Bove

Η χειρότερη χρηματοπιστωτική κρίση στον κόσμο εδώ και δεκαετίες μπορεί να βρίσκεται ακριβώς μπροστά μας.

Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων παγκοσμίως εδώ και δύο δεκαετίες έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη μεγαλύτερη οικονομική αναταραχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Elliott Management, ένα μεγάλο hedge fund που διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους σχεδόν 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ένα μοναδικό σύνολο οικονομικών συνθηκών κατευθύνει τον πλανήτη προς μια κρίση χειρότερη από οποιοδήποτε από τα χρηματιστηριακά κραχ ή τα ενεργειακά σοκ των τελευταίων 70 ετών, προειδοποίησε η Elliott σε πρόσφατη επιστολή της προς τους πελάτες της, ανέφεραν την Τετάρτη οι Financial Times.

Η επιστολή αναγνώριζε ότι η δεινή κατάσταση δεν είναι σίγουρο ότι θα προκύψει. Όμως, κάποιος βαθμός οικονομικής ύφεσης από το επόμενο έτος φαίνεται όλο και πιο πιθανός, καθώς οι κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, έχουν απαντήσει στην αύξηση του πληθωρισμού με επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων. Διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ, έχουν προειδοποιήσει ότι αυτές οι αυξήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν παγκόσμια ύφεση.

Αλλά το αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη χειρότερο από αυτό, σύμφωνα με την Elliott, η οποία ισχυρίζεται ότι οι κεντρικές τράπεζες πυροδότησαν την κρίση πληθωρισμού όταν χαλάρωσαν τη νομισματική πολιτική κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας COVID-19.

Το αποτέλεσμα αυτού του διαφαινόμενου οικονομικού σπιράλ θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε «παγκόσμια κοινωνική κατάρρευση και εμφύλιες ή διεθνείς διαμάχες», σύμφωνα με την Elliott.

Η Elliott αρνήθηκε το αίτημα του Fortune για κάποιο σχόλιο.

Στην επιστολή της, η Elliott κατηγόρησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ότι είναι «ανειλικρινείς» σχετικά με την πραγματική αιτία πίσω από την αύξηση του πληθωρισμού και ότι δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τον ρόλο που έπαιξαν οι κεντρικές τράπεζες στη δημιουργία του.

Το 2020, πολλές κεντρικές τράπεζες -συμπεριλαμβανομένης της Fed, της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας– μείωσαν τα επιτόκιά τους σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, σχεδόν στο μηδέν, σε μια προσπάθεια να τονώσουν την ανάπτυξη, αφού τα επιτόκια είχαν ήδη περάσει μια δεκαετία σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Αυτή η εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική αντιμετώπισε την οικονομική δυσκολία που δημιουργούσαν οι εντολές για παραμονή στο σπίτι και το κλείσιμο επιχειρήσεων. Όμως, η παραμονή των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετους οικονομικούς κινδύνους εάν πυροδοτήσει υπερβολική ανάπτυξη και ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Η μακροπρόθεσμη επίδραση της εποχής των χαμηλών επιτοκίων θα μπορούσε να θέσει τον κόσμο σε μια «πορεία προς τον υπερπληθωρισμό», έγραψε η Elliott, ένα ποσοστό πληθωρισμού που είναι γρήγορο, αυτοσυντηρούμενο και σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτο, που συνήθως ορίζεται ως μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού τουλάχιστον 50%.

Ο υπερπληθωρισμός είναι εξαιρετικά σπάνιος σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ένα μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού 50% θα μεταφραζόταν σε ετήσιο ποσοστό 12.875%, πολύ πάνω από το σημερινό ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού των ΗΠΑ που είναι 8,2%.

Πηγή: Fortune.com