Ο «ύπουλος» κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται προτού καν ξέρεις ότι νοσείς

Ο «ύπουλος» κορωνοϊός: Πώς μεταδίδεται προτού καν ξέρεις ότι νοσείς
epa08326203 A young woman wearing a mask walks in Ginza shopping district in Tokyo, Japan, 27 March 2020. Tokyo Governor Koike asked for people to stay home on the 28-29 March weekend amid a sharp increase in the number of coronavirus Covid-19 infections in Tokyo. So far, some 300 people have been tested positive to the coronavirus Covid-19 in the Japanese capital. EPA/FRANCK ROBICHON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως τονίζει το Vox, ένα από τα χαρακτηριστικά του κορωνοϊού που κάνει τόσο δύσκολο τον περιορισμό του είναι η ασυμπτωματική και προσυμπτωματική μετάδοσή του. Αν έχεις κολλήσει, μπορείς να μεταδώσεις τον ιό σε κάποιον άλλο, χωρίς καν να ξέρεις ότι είσαι φορέας του.

Ερευνητές στην Κίνα βρήκαν ότι οι άνθρωποι έχουν τη μέγιστη μεταδοτικότητα του ιού ενώ αρχίζουν να εκδηλώνουν συμπτώματα ή ακόμα και πριν. Σε μια περίπτωση, μάλιστα, ένας φορέας είχε υψηλά επίπεδα του ιού χωρίς καν να έχει σύμπτωμα.

Από τότε, πληθαίνουν τα στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η προσυμπτωματική ή ασυμπτωματική μετάδοση δεν είναι απλώς ένα ενδεχόμενο που εμφανίζεται στο εργαστήριο – είναι βασικός τρόπος μετάδοσης και εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μια νέα μελέτη από τη Σιγκαπούρη επιβεβαιώνει αυτό το δεδομένο: ο ένας κολλάει τον άλλον, χωρίς καν να ξέρει ότι είναι ο ίδιος φορέας του ιού. Οι ερευνητές εξέτασαν και τα 243 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν στη Σιγκαπούρη από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι τις 16 Μαρτίου. Και βρήκαν ότι σε εφτά συστάδες κρουσμάτων υπήρξαν δέκα περιπτώσεις όπου μεταδόθηκε ο ιός πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οι σχετικές μελέτες περίπτωσης, όπως τονίζει το Vox, δείχνουν το εξής: οι αρχές δεν μπορούν να ελέγξουν τον κορωνοϊό βάζοντας σε καραντίνα μόνο τους αρρώστους. Πρέπει, επιπλέον, να μειώσουν δραματικά την επαφή μεταξύ του υπόλοιπου πληθυσμού. Το να νοιώθεις καλά ή να μην έχεις συμπτώματα δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να μεταδόσεις τον ιό σε κάποιον άλλο.

Στα κρούσματα που εξέτασαν οι ερευνητές, οι αρχικοί φορείς φαίνεται ότι μετέδωσαν τον ιό σε άλλους – στο ωδείο, στην εκκλησία, στο σπίτι, στο εστιατόριο – πριν εκδηλώσουν οι ίδιοι συμπτώματα. Βεβαίως, είναι πάντα πιθανό κάποιοι από τους ασθενείς να κόλλησαν από κάποιον άλλο, και όχι από τον φορέα που εντοπίστηκε για κάθε κρούσμα (και ο οποίος, σε κάθε περίπτωση, εκδήλωσε συμπτώματα αφού μετέδωσε τον ιό). Είναι αδύνατον να υπάρξει η τέλεια μελέτη των επαφών κάθε ασθενούς και είναι παρομοίως αδύνατον να είναι κάποιος εντελώς βέβαιος για την αρχική πηγή μετάδοσης.

Όμως, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, στα συγκεκριμένα κρούσματα «η προσυμπτωματική μετάδοση εκτιμάται ότι είναι πιθανότερο ενδεχόμενο από τη μετάδοση από άγνωστους φορείς».

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη από τη Σιγκαπούρη προστίθεται σε ήδη υπάρχοντα δεδομένα που επιβεβαιώνουν κάτι το οποίο ο καθένας μας οφείλει να γνωρίζει: μπορούμε να αισθανόμαστε απολύτως υγιείς και την ίδια στιγμή να μεταδίδουμε τον ιό σε κάποιον άλλο χωρίς να το ξέρουμε. Με άλλα λόγια, καθίστε σπίτι ακόμα κι αν νοιώθετε υγιής. Και, όπως συστήνει το Vox, εάν πρέπει να βγείτε έξω υποθέστε ότι είστε άρρωστος και φορέστε μάσκα – εάν μπορείτε να βρείτε, φυσικά, χωρίς να στερήσετε τη μάσκα από κάποιο μέλος του ιατρικού και νοσοκομειακού προσωπικού.