Ο ισχυρός Ελληνοαμερικανός που αγοράζει την Εθνική Ασφαλιστική

Ο ισχυρός Ελληνοαμερικανός που αγοράζει την Εθνική Ασφαλιστική

Ελληνοαμερικανική συμμαχία στην Εθνική Ασφαλιστική - Στο σχήμα J. Calamos – Exin περνάει η εταιρεία.

Με το «ναι» της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Τράπεζας, περνάει ο έλεγχος της Εθνικής Ασφαλιστικής στην κοινοπραξία ελληνικών και αμερικανικών συμφερόντων J Calamos – Exin Group.

Εκτός από τον ισχυρό Ελληνοαμερικανό Τζον Κάλαμος, η κοινοπραξία εκπροσωπείται από τον κ. Μάθιου Φέρφιλντ, που πρόσφατα μέσω της Exin απέκτησε το ποσοστό που είχε η AIG στην Ελλάδα.  Ο τελευταίος υπήρξε, μεταξύ άλλων, μέτοχος ασφαλιστικών εταιρειών, όπως η ANV Holdings BV και η AcNoVer S.L. με έδρα την Ολλανδία και την Ισπανία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας, που αναμένεται να επικυρώσει τη μόλις ληφθείσα απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και να θέσει το περίγραμμα και τους όρους της συμφωνίας, η οποία θα υπογραφεί το προσεχές διάστημα. Στο στάδιο αυτό ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες της συμφωνίας, οι οποίες βέβαια είναι ουσιαστικής σημασίας.

Υπενθυμίζεται ότι η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση για την Εθνική Τράπεζα και δέσμευσή της, στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης. Η δεύτερη προσφορά κοντά στην J Calamos -Exim Group προήλθε από τον κινεζικό όμιλο Fosun που έχει εκδηλώσει γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

Η Εθνική Ασφαλιστική αποτελεί τη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας με μερίδιο αγοράς περίπου 18% και συνολικά ασφάλιστρα 578 εκατ. ευρώ με βάση τα στοιχεία του 2016. Η πώληση ασφαλιστικών προϊόντων μέσω του τραπεζικού δικτύου, που το 2016 συνεισέφερε 90,7 εκατ. ευρώ, αποτελεί ισχυρό δέλεαρ για τον υποψήφιο αγοραστή, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα εμφανίσει ισχυρή άνοδο τα προσεχή χρόνια μετά και τη συρρίκνωση του κρατικού συστήματος ασφάλισης και υγείας.

Ποιος είναι ο Τζον Κάλαμος

Το όνομά του έχει φιγουράρει αρκετές φορές στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς επιχειρηματίες και όχι άδικα αφού δημόσιοι οργανισμοί και ιδιώτες εμπιστεύονται την περιουσία τους στα χέρια του.

Η εξέλιξη του ελληνικής καταγωγής Τζον Κάλαμος (John Calamos) είναι εντυπωσιακή, καθώς η περιουσία του αγγίζει το 1 δισ. δολάρια, ενώ η εταιρία του Calamos Asset Management, που υπάρχει από το 1977, διαχειρίζεται περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος γνωρίζει πώς είναι να καταξιώνεσαι μέσα από σκληρή δουλειά, αλλά και από την ικανότητα να λαμβάνεις ρίσκα την κατάλληλη στιγμή.

Από ένα μανάβικο το οποίο διατηρούσε η οικογένειά του στο Σικάγο, ο Τζον Κάλαμος θεωρείται σήμερα πρωτοπόρος στις στρατηγικές επενδύσεων και στη διαχείριση κρίσεων, ενώ αποτελεί μέλος του Διοικητικού

Συμβουλίου της Ελληνικής Πρωτοβουλίας που έχει ως στόχο την προβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας και των επενδυτικών ευκαιριών που υπάρχουν στη χώρα μας.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που είχε δώσει στο FortuneGreece