Ο καταποντισμός των Φιλελεύθερων «κόβει» τη φόρα της Μέρκελ

Ο καταποντισμός των Φιλελεύθερων «κόβει» τη φόρα της Μέρκελ

Η Καγκελάριος και οι σύμμαχοί της δεν θα πάρουν την πλειοψηφία, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Όλο πιο πιθανό φαντάζει το ενδεχόμενο για κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» στη Γερμανία, πέντε μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δε φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία μαζί με τους φιλελεύθερους συμμάχους της, οι οποίοι βρίσκονται σε πτώση, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα η έρευνα του ινστιτούτου Forsa για το εβδομαδιαίο περιοδικό Στερν δείχνει μεγάλη σταθερότητα στην πρόθεση ψήφου για τους συντηρητικούς (CDU/CSU) και τους σοσιαλδημοκράτες (SPD). Οι χριστιανοδημοκράτες και οι χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έχουν μεγάλο προβάδισμα, καθώς παραμένουν στο 39%, αλλά οι φιλελεύθεροι σύμμαχοί τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP), οι οποίοι κατέγραψαν μια ηχηρή ήττα στη Βαυαρία, πέφτουν κατά 1 μονάδα, στο 5%, δηλαδή ακριβώς στο όριο που είναι απαραίτητο για να εκλέξουν βουλευτές στο κοινοβούλιο.

Το SPD, το οποίο παραμένει στο 25%, δεν μοιάζει να επηρεάστηκε από το θέμα που δημιουργήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στη Γερμανία γύρω από μια φωτογραφία του υποψηφίου του, του Πέερ Στάιμπρουκ, ο οποίος έκανε μια άσεμνη χειρονομία.

Διαβάστε σχετικά: O Στάινμπρουκ κουνάει το δάχτυλο στους επικριτές του!

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, πραγματοποιήθηκε ουσιαστικά αφού ξέσπασε η πολεμική γύρω από τη φωτογραφία.
Το κόμμα «Ντι Λίνκε» της ριζοσπαστικής αριστεράς παραμένει στο 10% και οι Πράσινοι παραμένουν κι αυτοί στο χαμηλό επίπεδο του 9%, σύμφωνα μ’ αυτή τη δημοσκόπηση του Forsa. Έτσι το ινστιτούτο δεν προβλέπει για το βράδυ της Κυριακής πλειοψηφία για το συνασπισμό της δεξιάς (CDU/CSU,FDP), ο οποίος συγκεντρώνει 44%, αλλά ούτε και για τη συμμαχία του SPD και των Πρασίνων, έστω κι αν προσετίθετο σ’ αυτή η δύναμη του κόμματος «Ντι Λίνκε», που θα ανέβαζε το σύνολο της αριστεράς στο 44%. Σε μια τέτοια κατάσταση, οι αναλυτές θεωρούν πιθανότερο ένα μεγάλο συνασπισμό ανάμεσα στους συντηρητικούς της Μέρκελ και τους σοσιαλδημοκράτες. Οι αναλυτές θεωρούν απίθανη μια συμμαχία των συντηρητικών (CDU/CSU) με τους Πράσινους.

Διαβάστε επίσης: Η ερμηνεία των βαυαρικών εκλογών ανησυχεί τους Χριστιανοδημοκράτες

Οι Γερμανοί θέλουν σε κάθε περίπτωση να παραμείνει η Άνγκελα Μέρκελ στη θέση του καγκελαρίου, σε ποσοστό 53%, ενώ μόνο 26% θα ήθελαν να ηγηθεί της κυβέρνησης ο Πέερ Στάινμπρουκ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή. Το κόμμα κατά του ευρώ «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) παραμένει στο 3% της πρόθεσης ψήφου, αλλά ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκίλνερ υπογραμμίζει πως «το ποσοστό τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί», στο βαθμό που πολλοί εν δυνάμει ψηφοφόροι δεν δηλώνουν ανοικτά ότι προτίθενται να ψηφίσουν αυτό το νέο κόμμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 10 ως τις 16 Σεπτεμβρίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.502 ψηφοφόρων.