Ο κίνδυνος της έλλειψης ρευστότητας, η αγωνία ως το Πάσχα και μια… χιονοθύελλα

Ο κίνδυνος της έλλειψης ρευστότητας, η αγωνία ως το Πάσχα και μια… χιονοθύελλα
epa05101782 Managing Director of the European Stability Mechanism Klaus Regling (L) speaks with Greece's Finance Minister Euclid Tsakalotos (R) during a Eurogroup Finance ministers meeting at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 14 January 2016. Person at (C) not identified. EPA/OLIVIER HOSLET Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πόσο σημαντική είναι η νέα παρέμβαση του Κλάους Ρέγκλινγκ για τους κινδύνους καθυστέρησης της αξιολόγησης από τους θεσμούς.

Η αξιολόγηση δεν φαίνεται να ξεκινά ούτε αυτή την εβδομάδα, αφού, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που θα ασχοληθούν με τα δημοσιονομικά, έχουν “κολλήσει” στην Ουάσινγκτον λόγω της χιονοθύελλας και δεν αναμένεται να φθάσουν στην Αθήνα πριν από την Πέμπτη.

Κατά συνέπεια, οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα καταφθάσουν την επόμενη εβδομάδα, όμως και σε αυτή την περίπτωση, οι εκτιμήσεις όσων έχουν άμεση γνώση των συζητήσεων, η αξιολόγηση δεν θα κλείσει μόνο με μία επίσκεψη.

Ο επικεφαλής του Ευρωμηχανισμού Στήριξης εκτιμά ότι ο έλεγχος προόδου της ελληνικής οικονομίας θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το Πάσχα, εκτίμηση που κατά άλλους θεωρείται αισιόδοξη. Παράλληλα, όμως, ο Κλάους Ρέγκλινγκ επανέλαβε αυτό που είχε πει και στο τελευταίο Eurogroup: ότι μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας.

Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι εκείνοι που θα έπρεπε να βιάζονται, αλλά η κυβέρνηση, ενώ σε ανεπίσημες συζητήσεις ξεκαθαρίζουν ότι “¨η Τρόικα έκανε τα στραβά μάτια στα προαπαιτούμενα, δεν θα γίνει όμως το ίδιο και με την αξιολόγηση”.

Ειδικά το ΔΝΤ, εμφανίζεται ανυποχώρητο στο θέμα του δημοσιονομικού κενού και ζητεί να καλυφθεί άμεσα με μέτρα, με έμφαση στο Ασφαλιστικό και τα φορολογικά. Οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου υποστηρίζουν πως το Ασφαλιστικό θα πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ ζητούν και την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου ως προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, οι δανειστές θα “παίξουν σκληρά” καθώς η παρούσα αξιολόγηση συνδέεται με την ελάφρυνση του χρέους. Κατά συνέπεια, τα “δώρα” θα συνοδεύονται από “μαστίγιο” και η μπάλα πλέον περνάει στο γήπεδο της κυβέρνησης.