O κινεζικός κολοσσός Alibaba «ταρακουνάει» τη Wall Street

O κινεζικός κολοσσός Alibaba «ταρακουνάει» τη Wall Street
Photo: REUTERS

Υπέβαλε αίτηση για IPO στις ΗΠΑ με σκοπό να αντλήσει 1 δισ. ευρώ – Πουλάει περισσότερα προϊόντα από την Amazon και το Ebay μαζί.

Μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες προσφορές στην ιστορία της Wall Street κατέθεσε ο κινεζικός κολοσσός Alibaba, με στόχο να αντλήσει 1 δισ. δολάρια. Την IPO της Alibaba έχουν αναλάβει έξι επενδυτικές τράπεζες, οι μεγαλύτερες του κόσμου, ενώ όπως αναφέρουν οι Financial Times τραπεζικές πηγές που γνωρίζουν την εταιρεία λένε πως θα μπορούσε να αντλήσει 15-25 δισ. δολάρια.

Η εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε το 1999 από έναν δάσκαλο αγγλικής, τον Jack Ma, ελέγχει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 80% της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας μέσω των site Tmall και Taobao, και είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως σε όρους όγκου πωλήσεων.

O ιδρυτής της εταιρείας Jack Ma.
O ιδρυτής της εταιρείας Jack Ma.

Πέρυσι πούλησε αγαθά αξίας σχεδόν 250 δισ. δολαρίων μέσα από 11,3 δισ. παραγγελίες, περισσότερες απ’ ότι η Amazon και η eBay μαζί.

Μέχρι τώρα, η εταιρεία είχε αποκαλύψει μόνο μερικά στοιχεία των οικονομικών της καταστάσεων μέσω κοινοποιήσεων της Yahoo, η οποία κατέχει το 24% αυτής.

Οι πρώτες εκτιμήσεις επισημαίνουν ότι η αξία ολόκληρης της εταιρείας κυμαίνεται από 115 δισ. δολάρια έως 245 δισ. δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα: 

Τα «golden boys» της Wall Street δεν καταλαβαίνουν από κρίση