Ο κλάδος του καφέ κρύβει το δικό του «NEKTAR»

Ο κλάδος του καφέ κρύβει το δικό του «NEKTAR»

Η Ίρις Νεοφωτίστου και ο Βασίλης Κάτσαρης μιλούν για μια παράδοση 60 ετών, τα νέα προϊόντα και τη σκέψη δημιουργίας branded καφεκοπτείου-καφετέριας.

Η γλυκιά ιστορία της «NEKTAR» ξεκίνησε το 1951 στο Άργος από τον κ. Γεώργιο Νεοφωτίστου με τη δημιουργία ενός πρατηρίου λιανικής πώλησης καφέ, το οποίο βρίσκεται εν ενεργεία ακόμη και σήμερα παράγοντας πλέον μικρές ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών της περιοχής.

Ο ίδιος έχοντας κάνει αρκετά ταξίδια σε Ελλάδα και εξωτερικό και διαθέτοντας χρόνια εμπειρία ψήστη σε εταιρεία καφέ, αποφασίζει εκείνο τον καιρό να στήσει τη δική του επιχείρηση σε μια αγορά που εμφάνιζε μεγάλες προοπτικές. Ούτε που το φανταζόταν ότι αρκετά χρόνια μετά θα εξήγαγε τον καφέ του στο εξωτερικό. «Ο παππούς μου είχε πάντα μέσα του το επιχειρηματικό δαιμόνιο.

Πριν ξεκινήσει τη δημιουργία ενός μικρού εργοστασίου παραγωγής καφέ στο Άργος είχε ήδη δικό του εργοστάσιο παραγωγής χυμών πορτοκαλιού» αναφέρει η εγγονή του  Ίρις Κατσαρού  -Νεοφωτίστου, Sales & Export Manager της NEKTAR, η οποία αποτελεί και το νέο αίμα της οικογενειακής επιχείρησης.

Η εταιρεία επιλέγει τα χαρμάνια της από την Αφρική, την Ινδία και τη Λ. Αμερική, με τη Βραζιλία και τη Βενεζουέλα να αποτελούν βασικές χώρες εισαγωγής.  Η Ίρις αναφέρει πως αν η NEKTAR  έχει καταφέρει να βρίσκεται στην αγορά για περισσότερες από 6 δεκαετίες αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτει εξειδίκευση τόσο στον ελληνικό καφέ όσο και στον καφέ φίλτρου.

Από εκεί άλλωστε ξεκίνησαν και οι παππούδες της.  Σήμερα ο καφές της εταιρείας  έχει εμπλουτιστεί με φυσικά εκχυλίσματα που  του προσδίδουν μοναδικά αρώματα και διατίθεται σε 5 γεύσεις βανίλια, σοκολάτα, φουντούκι, καρύδα και πρόσφατα κάστανο. Αξίζει να σημειωθεί πως αν και στην Ελλάδα το κάστανο βρίσκεται σε αφθονία, εντούτοις η NEKTAR  είναι η μόνη ελληνική εταιρεία παραγωγής καφέ που το χρησιμοποίησε ως συστατικό.

Όσο για την επωνυμία NEKTAR, μια λέξη που παραπέμπει περισσότερο σε κρασί ή μέλι παρά σε καφέ, δεν είναι τυχαία. Στόχος των ιδρυτών της ήταν να μπορεί ο καταναλωτής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας να βρει στο σπίτι του ροφήματα, όπως ο καφές, η σοκολάτα και το τσάι, που θα κρύβουν μέσα τους την πιο γλυκιά απόλαυση. Το δε σλόγκαν της εταιρείας αποκαλύπτει με τον πιο εύγλωττο τρόπο την φιλοσοφία της. «Τα βλέπουμε όλα καφέ».

Σταθμός στην ιστορία της NEKTAR ήταν ο εκσυγχρονισμός του εργοστασίου με την υιοθέτηση νέων υψηλής τεχνολογίας μηχανημάτων το 2005, μια επένδυση η οποία στοίχισε στην διοίκηση της εταιρείας περί τα 1,5 εκατ. ευρώ. Η δυνατότητα παραγωγής του ανέρχεται στους δύο με δυόμιση τόνους καφέ ημερησίως.

Και ενώ για αρκετές δεκαετίες η στρατηγική της εταιρείας βασιζόταν στην διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της με την προσθήκη ολοένα και περισσότερων προϊόντων – σήμερα παράγει 100 κωδικούς προϊόντων και διαχειρίζεται 500 κωδικούς εισαγωγής- τα τελευταία έξι χρόνια έχει στραφεί στην ενδυνάμωση των εξαγωγών. «Εξάγουμε σε 9 χώρες του εξωτερικού το brand ΝΕΚΤΑR και είμαστε σίγουρα ανοιχτοί σε νέες αγορές κυρίως εντός της Ε.Ε.

Δυνατές αγορές για το προϊόν μας είναι αυτή τη στιγμή η Αγγλία, η Ρωσία και η Ιταλία. Για τους πελάτες του εξωτερικού έχουμε δε δημιουργήσει μια συσκευασία στην οποία εκτός από το προϊόν, υπάρχει επίσης μπρίκι, αλλά και οδηγίες για την παρασκευή του ελληνικού καφέ» τονίζει η Ίρις. Σημειώνεται πως η δραστηριοποίηση στις αγορές του εξωτερικού έχει συνεισφέρει σε βάθος πενταετίας +30% στον συνολικό τζίρο.

Ο εξωστρεφής προσανατολισμός της εταιρείας φαίνεται και από την συστηματική παρουσία της στις εκθέσεις του εξωτερικού. Το 2015 σχεδιάζει δε να παραστεί με δικό της περίπτερο στην έκθεση ANUGA. «Στο κομμάτι του καφέ η Ελλάδα εξακολουθεί να ελέγχεται από τις μεγάλες πολυεθνικές. Στην χώρα μας είναι ελάχιστες οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την παραγωγή καφέ καθώς πρόκειται για ένα προϊόν που είναι εκτός Ε.Ε. και δεν επιδοτείται» υπογραμμίζει ο Βασίλης Κάτσαρης Marketing Director της NEKTAR.

Βασικό κανάλι διανομής είναι η HO.RE.CA, , ενώ η λιανική πώληση γίνεται μέσω delicatessen , παντοπωλείων καθώς και των Duty Free. Επιπρόσθετα, η NEKTAR αποτελεί αποκλειστικό αντιπρόσωπο στην Ελλάδα τσαγιού από την Ινδία που φέρει την επωνυμία Premiers.

Για το 2015 τα σχέδια είναι μεγαλεπίβολα καθώς όπως μας λέει ο  Βασίλης εξετάζουν τη δημιουργία τουλάχιστον δύο καταστημάτων που θα φέρουν την υπογραφή NEKTAR και θα λειτουργούν υπό τη μορφή καφεκοπτείου-καφετέριας, ενώ στο α΄εξάμηνο του έτους θα τοποθετηθεί στα ράφια μια νέα σειρά καφέ με ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα και αρωματισμένη ζάχαρη.