Ο «κλειδοκράτορας» της ελληνικής αγοράς εργασίας

Ο «κλειδοκράτορας» της ελληνικής αγοράς εργασίας

Ο Γενικός Δ/ντής της Adecco Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μυλωνάς καταγράφει στο FortuneGreece.com την εικόνα που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα, που η εργασιακή ανασφάλεια μεγαλώνει και το επιχειρείν πλήττεται ανεπανόρθωτα, υπάρχουν εταιρείες η συμβολή των οποίων είναι μείζονος σημασίας για την απασχόληση εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο. Ο Ελβετικός όμιλος Adecco, ο μεγαλύτερος οργανισμός παγκοσμίως στον τομέα της παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού, παίζει από το 2000 πρωταρχικό ρόλο και στη χώρα μας, λειτουργώντας ως σύμβουλος εταιρειών-πελατών σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού και ως συμβουλευτικός οργανισμός προς τους εργαζόμενους και τους υποψηφίους που χρειάζονται υποστήριξη είτε για να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά είτε για να κάνουν το πρώτο τους επαγγελματικό βήμα.

Όπως τονίζει στο FortuneGreece.com o Γενικός Δ/ντής της Adecco Ελλάδος, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, οι Έλληνες εξακολουθούν και εργάζονται υπό καθεστώς φόβου, ενώ εστιάζει στον ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα και να ανέβει η ψυχολογία των εργαζομένων. Επαγγέλματα που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες, τον τουρισμό και την υγεία ανθίστανται, σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά, στην κρίση.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος Adecco συνεχίζει τις επενδύσεις στην ελληνική αγορά, ενώ πρόσφατα λάνσαρε στη χώρα μας την εφαρμογή «Adecco Jobs in Greece», η οποία διατίθεται δωρεάν. «Είναι συμβατή με λειτουργικά iOS  και Android και προσφέρει άμεση πρόσβαση στις αγγελίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Adecco Ελλάδας, ενώ παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα για εύκολη αποστολή υποψηφιότητας μέσω smartphone».

Δείτε ακόμη: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο

Κύριε Μυλωνά πώς είναι να διοικεί κανείς μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού σε περίοδο κρίσης;
Ο κλάδος μας έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται στο επίκεντρο των αναταράξεων λόγω της σύνδεσής του με την αγορά εργασίας. Μας προσφέρει, όμως, ταυτόχρονα μεγάλη χαρά και ικανοποίηση να νιώθουμε πως από την πλευρά μας μπορούμε να συνεισφέρουμε στη βελτίωση της κατάστασης και να βοηθήσουμε με την εμπειρία μας, τις γνώσεις και την εξειδίκευσή μας υποψηφίους και εργαζομένους να εισέλθουν ή να παραμείνουν ενεργοί στη σημερινή ιδιαίτερα δύσκολη  αγορά εργασίας, αλλά και τις εταιρείες-πελάτες μας να παραμείνουν παραγωγικές, βιώσιμες και κερδοφόρες.

Από τη μία λοιπόν πλευρά, στεκόμαστε δίπλα στις εταιρείες που μας εμπιστεύονται, κατανοούμε τις ανάγκες τους και βρίσκουμε λύσεις που απαντούν ακριβώς σε αυτές. Πέραν όμως της καθημερινής μας δραστηριότητας ως σύμβουλοι εταιρειών-πελατών σε θέματα Ανθρώπινου Δυναμικού, έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε διάφορα προγράμματα προσφέροντας χέρι βοήθειας στους εργαζομένους και τους υποψηφίους που χρειάζονται υποστήριξη για να παραμείνουν ενεργοί στην αγορά ή για να κάνουν το πρώτο τους επαγγελματικό βήμα. Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε, ώστε να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητές τους και να δημιουργήσουμε καλύτερες προοπτικές γι’ αυτούς και κατ’ επέκταση για τον επιχειρηματικό κόσμο.

Στον χώρο μας πέρα από επαγγελματίες, πρέπει να είμαστε πάνω από όλα άνθρωποι. Να προσφέρουμε σωστή καθοδήγηση, ώστε ο εκάστοτε υποψήφιος να μπορέσει να κάνει το επαγγελματικό εκείνο βήμα που πραγματικά επιθυμεί και να βγει από τυχόν επαγγελματικά αδιέξοδα στα οποία οδηγήθηκε λόγω της κρίσης, αλλά και η κάθε εταιρεία-πελάτης να ενδυναμώσει τη δομή της, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Διαβάστε ακόμη: Όλο και πιο ψηλά φτάνουν οι γυναίκες στις ελληνικές επιχειρήσεις

Η ελβετική μητρική πώς βλέπει τις εξελίξεις στην Ελλάδα;
Τα μηνύματα που λαμβάνουμε είναι ενθαρρυντικά. Ο όμιλος Adecco πιστεύει στην Ελλάδα και στις δυνατότητες ανάπτυξής της. Μάλιστα στηρίζει τη χώρα και το δείχνει έμπρακτα. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών πραγματοποίησε τις δύο μεγαλύτερες ετήσιες διοργανώσεις του, και τις δύο στην Αθήνα. Τον Νοέμβριο στο πλαίσιο του προγράμματος Win4Youth, της παγκόσμιας πρωτοβουλίας με σκοπό την υποστήριξη νέων  ανθρώπων να αποκτήσουν καλύτερες ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, συμμετείχε ως Υποστηρικτής στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Εβδομήντα εργαζόμενοι του Ομίλου ήρθαν στην Αθήνα και συμμετείχαν στον Κλασικό Μαραθώνιο συγκεντρώνοντας χιλιόμετρα που μετατράπηκαν σε χρηματική δωρεά προς επιλεχθέντες φορείς από όλο τον κόσμο. Τον Ιανουάριο δε του 2014 πραγματοποιήθηκε πάλι στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο ηγεσίας του Ομίλου με περισσότερους από 300 συμμετέχοντες. Αυτές οι ενέργειες δείχνουν ακριβώς της διάθεση του Ομίλου να υποστηρίξει την ελληνική αγορά.

Πολλοί κάνουν λόγο για επιστροφή της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης μέσα στο 2014, το οποίο θα σημάνει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και αύξηση των θέσεων εργασίας. Ποιες οι δικές σας εκτιμήσεις;
Δεν θα ήθελα να κάνω προσωπικές προβλέψεις. Θα αρκεστώ να πω πως ελπίζουμε πως οι εκτιμήσεις αυτές θα βγουν αληθινές, πως θα επέλθει αρχικά σταθερότητα στην αγορά  και πως στο εξής θα μπορούμε να προσβλέπουμε σε αργή ίσως, αλλά σταθερή πορεία ανάπτυξης και αύξησης θέσεων εργασίας.

Διαβάστε ακόμη: Τα επαγγέλματα με τις περισσότερες «ανοιχτές» θέσεις

Στην τελευταία έρευνα που διεξήγατε προέκυψε ότι το 68% των ερωτηθέντων του δείγματος δήλωσε πως ζει με το φόβο της απόλυσης. Αυτή τη στιγμή ποια είναι η εικόνα που έχετε;
Οι εργαζόμενοι έχουν επιβαρυνθεί πολύ από την ισχύουσα κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας. Πολλοί έχουν υποστεί μείωση μισθού, εργάζονται περισσότερες ώρες καλύπτοντας πολλές φορές κενά άλλων συναδέλφων τους που απομακρύνθηκαν, έχουν κακή ψυχολογία και ζουν με την ανησυχία για το τι τους επιφυλάσσει το μέλλον.

Η εικόνα δεν έχει αλλάξει πολύ από τον περασμένο Οκτώβριο. Ελπίζουμε η κατάσταση να βελτιωθεί μέσα στο 2014 και να αλλάξει η ψυχολογία των εργαζομένων, καθώς το κλίμα που κυριαρχεί στη σύγχρονη αγορά εργασίας έχει πλήξει το ηθικό τους και αυτό φυσικά επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητά τους, «κλειδώνει» τις δυνατότητές τους και συνεπώς έχει άμεσο αντίκτυπο στη λειτουργία των εταιρειών.

Οι επιχειρήσεις σήμερα μπορούν και θα πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος και στην τόνωση του ηθικού των εργαζομένων τους, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν και οι ίδιες από την αξιοποίηση των ικανών εργαζομένων και τη διατήρηση της παραγωγικότητάς τους σε υψηλά επίπεδα.

Σε ποιους τομείς καταγράφεται η μεγαλύτερη απορρόφηση εργατικού δυναμικού; Ποια επαγγέλματα ανθίστανται στην κρίση;
Αν μιλήσουμε για τις ανάγκες που έχουν οι εταιρείες στις μέρες μας μπορούμε να πούμε πως τα προφίλ με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι εκείνα που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής -προγραμματιστές, web developers κτλ.- οι πωλητές και κάποια εξειδικευμένα προφίλ μηχανικών. Ο χώρος της εξυπηρέτησης πελατών -help desk, call center κτλ.- έχει επίσης αρκετά ανοίγματα θέσεων εργασίας.

Αν πάλι μιλήσουμε για την ευρύτερη αγορά, μπορούμε να πούμε πως ο τουρισμός έχει αρκετή ζήτηση (ειδικά λόγω της πολύ καλής καλοκαιρινής περιόδου το 2013), αλλά και ο κλάδος της υγείας παρουσιάζει ανοίγματα για Ελλάδα και για εξωτερικό.

Δείτε ακόμη: Τα πιο περιζήτητα επαγγέλματα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Τι ακριβώς είναι το app «Adecco Jobs in Greece» και με ποιο τρόπο λειτουργεί;
Ο όμιλος Adecco δημιούργησε πρόσφατα  μία νέα εφαρμογή για smartphone, η οποία είναι διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Ονομάζεται «Adecco Jobs in Greece» και διατίθεται δωρεάν. Είναι συμβατή με λειτουργικά iOS  και Android. Προσφέρει άμεση πρόσβαση στις αγγελίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της Adecco Ελλάδας, ενώ παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα για εύκολη αποστολή υποψηφιότητας μέσω smartphone.

image001

Ο χρήστης της εφαρμογής μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να λαμβάνει push notifications κάθε φορά που στην ιστοσελίδα της Adecco Ελλάδας δημοσιεύεται μία αγγελία σχετική με την επαγγελματική κατηγορία, για την οποία ο ίδιος έχει δηλώσει ενδιαφέρον. Τέλος, η εφαρμογή διαθέτει και έναν χρήσιμο και εύχρηστο χάρτη, ο οποίος δείχνει όλα τα σημεία όπου βρίσκονται τα υποκαταστήματα της Adecco σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και παρέχει οδηγίες πρόσβασης που βοηθούν τον υποψήφιο να εντοπίσει εύκολα τα πλησιέστερα σε αυτόν υποκαταστήματα.

Στην Adecco επιθυμούμε να παραμένουμε καινοτόμοι και να προχωράμε μαζί με την εποχή μας. Η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς και μαζί της εξελισσόμαστε και εμείς. Τα smartphones έχουν μπει στην καθημερινότητά μας και σε μεγάλο βαθμό έχουν αντικαταστήσει πολλές από τις λειτουργίες των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Θελήσαμε λοιπόν, να δώσουμε τη δυνατότητα στους υποψηφίους για ευκολότερη πρόσβαση στις θέσεις εργασίας που χειριζόμαστε για λογαριασμό εταιρειών-πελατών μας και άμεσης υποψηφιότητας για εκείνες που ταιριάζουν στο προφίλ τους, από όπου και αν βρίσκονται, απλά μέσω του smartphone τους.

Ποια η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Adecco Ελλάδος την τρέχουσα χρονιά;
Το 2013 καταφέραμε να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα δεδομένης της κατάστασης στην ευρύτερη ελληνική αγορά. Το 2014 με τις πρόσφατες τάσεις και τις ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες που αναμένονται, παραμένουμε πεπεισμένοι ότι με σωστό έλεγχο δαπανών και διατήρηση ενός σωστού business mix θα αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες μας παραμένοντας market leader και αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το μερίδιο αγοράς μας.

Δείτε ακόμη: Ποια είναι τα πιο στρεσογόνα επαγγέλματα;