Ο κώδικας της επιχειρηματικής αριστείας

Ο κώδικας της επιχειρηματικής αριστείας

Το ariston project συστήνει τον οδικό χάρτη προς την προσωπική και εταιρική αυτονόμηση.

Του Γιάννη Στεργή, προέδρου της hyphen SA και συγγραφέα του βιβλίου «ariston codex».

Codex σημαίνει «κώδικας» και όταν μιλάμε για επιχειρηματική αυτονόμηση, αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιούμε την επιχειρηματικότητα ως χαρακτηριστικό στην ψυχή και την πρόθεση του κάθε ατόμου, είτε κυριολεκτούμε, λέγοντας ότι κάποιος έχει επιχείρηση, είτε όχι.

Η επιχειρηματικότητα υπάρχει και στη σχέση του υπαλλήλου με τον εργοδότη του, γιατί ο εργοδότης είναι ο πιο σημαντικός του πελάτης και, επομένως, η συμπεριφορά του υπαλλήλου διέπεται από στοιχεία επιχειρηματικότητας.

Επί της ουσίας, αυτό που προσεγγίζουμε με το βιβλίο πολύ τεχνικά και πολύ επιστημονικά είναι μια κινέζικη παροιμία που λέει «αντί να αγχώνεσαι για το αν έχεις αρκετά ψάρια να ταΐσεις τους φτωχούς, δίδαξέ τους πώς να ψαρεύουν».

Το αriston codex κωδικοποιεί βιωματικά τους μικρούς στόχους, τα baby steps που πρέπει να κατακτούμε κάθε μέρα, για να είμαστε επιτυχημένοι και να έχουμε λύσεις παντός καιρού. Είναι ένα βιβλίο αναφοράς (reference book), που σημαίνει ότι πρόκειται για ένα βιβλίο οδηγό, το οποίο θα το έχουμε σε διάφορες φάσεις της πορείας μας step by step.

Το 2012, η hyphen SA είχε πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στο ξενοδοχείο Porto Palace, στη Θεσσαλονίκη, καλώντας επιχειρηματίες από όλη την Ελλάδα. H κρίση τότε ήταν ακόμη αντικείμενο συνειδητοποίησης, καθώς όλοι ήλπιζαν ότι είναι κάτι που θα περάσει. Θυμάμαι πως ένας ιδιοκτήτης εκπαιδευτικής επιχείρησης από το Κιλκίς μού είχε αναφέρει τότε: «Είμαι πάρα πολύ θυμωμένος, τόσο θυμωμένος που παραλύω, μουδιάζω, δεν μπορώ να λειτουργήσω» και του απάντησα: «Αν είχε καταστραφεί η ελληνική οικονομία, λόγω ενός πολύ μεγάλου σεισμού, θα ήσουν το ίδιο θυμωμένος;». Και τότε η απάντησή του ήταν: «Mε ποιον να τα βάλω, με τον Θεό, με τη φύση;». Του επισήμανα ότι όλα είναι μια ψευδαίσθηση και είμαστε θυμωμένοι, γιατί κρίνουμε την πρόθεση κάποιων ανθρώπων που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Δεν το βλέπουμε σαν ατύχημα, δε βλέπουμε τη ζωή και την οικονομία σαν μια ζούγκλα, την οποία πρέπει να διαχειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα.

Το αriston codex δίνει πολύ απλά και κατανοητά τα εφόδια για το πώς να διαχειριζόμαστε τη ζούγκλα, όποια και να είναι γύρω μας, από την παιδική ηλικία των 9 μέχρι τα 99.

Διδάσκει τη δεξιότητα του «αναλαμβάνω την ευθύνη της ζωής μου».

Στην τρέχουσα κρίση, πιστεύω ότι είναι το μόνο επίκαιρο βιβλίο, γιατί αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, ότι έρχεται αντιμέτωπη πάρα πολύ βίαια με την ανάγκη να αναλάβει την ευθύνη της ζωής της.

Διαβάστε ακόμη: Η εταιρεία απ’τη Θεσσαλονίκη που εκπαιδεύει χιλιάδες μαθητές σε όλο τον κόσμο