O κολοσσός των βιντεοπαιχνιδιών που θέλει να κυριαρχήσει στην ψηφιακή τραπεζική

O κολοσσός των βιντεοπαιχνιδιών που θέλει να κυριαρχήσει στην ψηφιακή τραπεζική
Photo:
Πως μια εταιρεία συνδεδεμένη με τo gaming αναπτέσεται σε έναν ενδιαφέροντα innovator στον τομέα του fintech.

των Yoolim Lee & Lulu Yilum Chen, Bloomberg

Η εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών Razer Inc. και η Ant Financial του δισεκατομμυριούχου Jack Ma ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι θα υποβάλλουν αίτηση, η καθεμία ξεχωριστά, για τη λήψη πλήρους άδειας παροχής υπηρεσιών ψηφιακής τραπεζικής. Πρόκειται για τις δύο τελευταίες προσθήκες στην κούρα δημιουργίας ψηφιακών τραπεζών στη Σιγκαπούρη.

Οι μετοχές της Razer εκτοξεύθηκαν έως και κατά 13,4% την Πέμπτη – σημειώνοντας τη μεγαλύτερη αύξηση κατά τη διάρκεια μιας ημερήσιας διαπραγμάτευσης από τον Απρίλιο – με τη …μπίλια να κάθεται τελικά στο 8,7% στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Για την Ant, η εξασφάλιση μιας άδειας ψηφιακής τραπεζικής από τις αρχές της Σιγκαπούρης θα της επιτρέψει να επιταχύνει τις προσπάθειές της να επεκταθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας. Σημειώστε ότι η Ant είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή πλατφόρμα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Κίνας.

Η Χρηματοπιστωτική Αρχή της Σιγκαπούρης αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των εταιρειών που θα εξασφαλίσουν άδεια ψηφιακής τραπεζικής στα μέσα του 2020. Στις αρχές της εβδομάδας, η Grab Holdings Inc. και η Singapore Telecommunications Ltd. υπέβαλλαν κι αυτές, από κοινού, αίτηση για τη λήψη πλήρους άδειας.

Η αρμόδια αρχή της Σιγκαπούρης αναμένεται να προσφέρει έως και πέντε άδειες ψηφιακής τραπεζικής σε μη παραδοσιακά τραπεζικά ιδρύματα, σε μια προσπάθεια ανοίγματος της χρηματοπιστωτικής αγοράς σε νέους ανταγωνιστές. Εάν εξασφαλίσουν άδεια, η Ant και η Razer θα βρεθούν να ανταγωνίζονται καθιερωμένους τραπεζικούς «παίκτες» όπως η DBS Group Holdings Ltd. και η Overseas-Chinese Banking Corp, στην αυξανόμενη αγορά ψηφιακής τραπεζικής της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι προσπάθειες ανοίγματος της τραπεζικής αγοράς της Σιγκαπούρης σε εταιρείες τεχνολογίας έρχονται στον απόηχο μιας παρόμοιας κίνησης από πλευράς Χονγκ Κονγκ. Εκεί, θυγατρικές της Ant Financial και άλλων κινεζικών εταιρειών όπως η Tencent Holdings Ltd. εξασφάλισαν άδειες.

Συνολικά, η αγορά ψηφιακού δανεισμού της Νοτιοανατολικής Ασίας αναμένεται να τετραπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι το 2025, στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξαν οι Bain & Co., Google, και Temasek Holdings Pte.

Αντί να ανταγωνιστεί άμεσα τις τοπικές τράπεζες στη Σιγκαπούρη, η Razer Fintech σκοπεύει να στοχεύσει στη νεολαία και στους millennials. Τελικός στόχος της είναι να αποκτήσει παγκόσμια παρουσία ως Razer Youth Bank – μια τράπεζα …νεολαίας, κατά κάποιο τρόπο, που θα είναι και η πρώτη στο είδος της.

«Ακόμα και σε μια αγορά όπως αυτή της Σιγκαπούρης, οι νέοι και οι millennials δεν εξυπηρετούνται επαρκώς» είπε ο Lee Li Men, επικεφαλής στρατηγικής της Razer Fintech.