Ο κολοσσός Total αποχωρεί από τη μεγαλύτερη οργάνωση προώθησης των συμφερόντων της αμερικανικής πετρελαιοβιομηχανίας

AFP

Ο λόγος που επικαλέστηκε είναι οι διαφορετικοί στόχοι ως προς το κλίμα.

της Katherine Dunn

Ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός δεν θα ανανεώσει τη συνδρομή του στο American Petroleum Institute, επικαλούμενος τη διαφορά απόψεων αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η εταιρεία, με έδρα στο Παρίσι, δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 και έχει στοιχεία ενεργητικού στο σχιστολιθικό, το LNG, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα πετροχημικά. Την Παρασκευή, είπε ότι, ύστερα από μια αξιολόγηση, αποφάσισε ότι οι απόψεις της είναι «εν μέρει μόνο ευθυγραμμισμένες» με τις απόψεις της μεγαλύτερης ένωσης συμφερόντων του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η Total επικαλέστηκε την υποστήριξη της ομάδας άσκησης πίεσης προς την ανάκληση της νομοθεσίας για το μεθάνιο, καθώς και προς την ένωση Transportation Fairness Alliance, η οποία αντιτίθεται στις επιδοτήσεις για ηλεκτρικά οχήματα. Παράλληλα, είπε ότι οι απόψεις τους διαφέρουν και ως προς την τιμολόγηση του άνθρακα, που η Total λέει ότι είναι μια αναγκαιότητα.

«Επιπλέον, στις πρόσφατες εκλογές το API υποστήριξε υποψήφιους που αντιτίθενται στη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στη Συμφωνία του Παρισιού» ανέφερε η Total σε ανακοίνωσή της, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Total, η API ευχαρίστησε την Total για τη συμμετοχή της μέχρι σήμερα και είπε: «Πιστεύουμε ότι οι ενεργειακές και περιβαλλοντικές προκλήσεις του κόσμου είναι τόσο μεγάλες που απαιτούνται πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπισή τους. Επωφελούμαστε από μια ποικιλομορφία απόψεων».

Εκπρόσωπος του API είπε ότι ο οργανισμός δεν υποστήριξε κανέναν συγκεκριμένο υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές και ότι οι συνεισφορές του κατευθύνθηκαν τόσο προς τους Δημοκρατικούς όσο και προς τους Ρεπουμπλικάνους, και δεν βασίστηκαν στο κατά πόσο οι υποψήφιοι υποστήριξαν ή όχι τη Συμφωνία του Παρισιού.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Center for Responsive Politics που επικαλείται το Reuters, το API κατέβαλλε 109 εκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές δωρεές κατά τη διάρκεια του εκλογικού κύκλου του 2020.