Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian προειδοποιεί: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ύφεση»

Ο κορυφαίος οικονομολόγος Mohamed El-Erian προειδοποιεί: «Βρισκόμαστε σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ύφεση»
epa07258633 A trader works on the floor of the New York Stock Exchange in New York, New York, USA, on 02 January 2019. Media reports state that shares have fallen on Wall Street as the stock exchange opened for business. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Erin Prater

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού που τείνει προς την ύφεση, δήλωσε την Κυριακή ο διευθύνων σύμβουλος της Allianz SE, Mohamed El-Erian.

Οι κίνδυνοι ύφεσης «μοιάζουν να ακολουθούν μια επικίνδυνη τροχιά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο El-Erian στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS, ανέφερε το Bloomberg.

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πολύ μετριοπαθείς σχετικά με αυτά που γνωρίζουμε για αυτή τη διαδικασία πληθωρισμού», είπε. «Και φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να χειροτερεύει. Μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε στο 9% με αυτόν τον ρυθμό».

Τον Μάιο, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ήταν κατά 8,6% υψηλότερες από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό 40 ετών.

Ο El-Erian σημείωσε ότι η Fed «έμεινε πίσω» όσον αφορά τον πληθωρισμό και ότι αναμένει να δει μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς θα συνεδριάσει την Τρίτη και την Τετάρτη αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ελ-Εριάν τόνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται «σε περίοδο στασιμοπληθωρισμού», αλλά ότι η ισχυρή αγορά εργασίας αποτρέπει την ύφεση.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ύφεση είναι ένα σενάριο κινδύνου, όχι ένα βασικό σενάριο», επεσήμανε.

Τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός;

Ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας συνδυασμός οικονομικής στασιμότητας και υψηλού πληθωρισμού, με το πρόσθετο πρόβλημα της αυξημένης ανεργίας, δήλωσε στο The Conversation η Veronika Dolar, οικονομολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και επισκέπτρια καθηγήτρια στο Stony Brook University της Νέας Υόρκης.

Συνήθως, οι οικονομολόγοι εστιάζουν σε «τρεις μεγάλες μακροοικονομικές μεταβλητές», είπε – το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, την ανεργία και τον πληθωρισμό.

«Κάθε μέγεθος λέει τη δική του σημαντική ιστορία για το πώς τα πάει η οικονομία», δήλωσε η Dolar. «Το ΑΕΠ – ή η συνολική παραγωγή όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται – μας δείχνει τι κάνει η ευρύτερη οικονομία, η ανεργία μας λέει για την κατάσταση της απασχόλησης και ο πληθωρισμός μετρά την κίνηση των τιμών».

Και συνέχισε: «Αλλά οι ιστορίες τους επίσης επικαλύπτονται. Και δυστυχώς, συνήθως δεν μας λένε όλες ταυτόχρονα καλά νέα».

Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε ένα ισχυρό ΑΕΠ με χαμηλή ανεργία να εξισορροπείται από υψηλότερο πληθωρισμό – ή χαμηλότερο πληθωρισμό με χαμηλότερο ΑΕΠ και, ίσως, υψηλότερη ανεργία, προσέθεσε η Dolar.

«Έτσι, συνήθως υπάρχουν κάποια καλά νέα και κάποια κακά νέα. Αλλά με τον στασιμοπληθωρισμό, δεν υπάρχουν καλά νέα», κατέληξε.

Πηγή: Fortune.com