Ο κορωνοϊός ακυρώνει τη μια μετά την άλλη συναυλίες σε όλο τον κόσμο

Ο κορωνοϊός ακυρώνει τη μια μετά την άλλη συναυλίες σε όλο τον κόσμο
Photo: pixabay.com
Ο φόβος της εξάπλωσης της επιδημίας πλήττει και τη μουσική βιομηχανία.

Σε μια στιγμή που όλος ο πλανήτης σπεύδει να λάβει μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού, ο κλάδος των συναυλιών αισθάνεται τις δευτερεύουσες επιδράσεις της επιδημίας. Ενδεικτικά, το SXSW είναι το γνωστότερο event που ακυρώνεται μέχρι τώρα στις ΗΠΑ εξαιτίας ανησυχιών για την ασφάλεια των θεατών.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι μαζικές συναθροίσεις όπως αυτή ακυρώνονται προληπτικά, δεδομένου ότι ο ιός COVID-19 διαδίδεται μεταξύ ανθρώπων που βρίσκονται κοντά ο ένας στον άλλον. Παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί ο χώρος της ζωντανής μουσικής στις ΗΠΑ. Όμως, εάν η αντίδραση του αμερικανικού κράτους ακολουθήσει τις αντιδράσεις της Κίνας και της Ιταλίας, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ένα κύμα ακυρώσεων μέσα στους επόμενους μήνες.

Η χρονική συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη – η καλοκαιρινή σεζόν με τα δημοφιλή φεστιβάλ ξεκινά άτυπα με το Coachella στην Κομητεία Ρίβερσαϊντ της Καλιφόρνια, όπου οι τοπικές αρχές μόλις κήρυξαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ύστερα από την ανακάλυψη ενός κρούσματος.

Εντωμεταξύ, στην Κίνα, την Κορέα και την Ιαπωνία έχουν ακυρωθεί σχεδόν όλες οι συναυλίες. Ύστερα από το ξέσπασμα της επιδημίας στην πόλη της Γουχάν, η κινεζική κυβέρνηση αντέδρασε ακυρώνοντας όλα τα live events. Τα δραστικά μέτρα, στα οποία συμπεριλήφθηκε και μια προσπάθεια μαζικής παρακολούθησης των πολιτών, έχουν επιβραδύνει τη διάδοση του ιού.

Μέσω του διαδικτύου, όμως, οι Κινέζοι μουσικόφιλοι έχουν βρει τρόπους να απολαμβάνουν «ζωντανή» μουσική. Για παράδειγμα, συναυλίες και DJ sets μεταδίδονται σε live streaming στην υπηρεσία BiliBili, η οποία επιτρέπει στους διαδικτυακούς «θαμώνες» να κάνουν chat κατά τη διάρκεια των συναυλιών και να αισθάνονται σαν να αλληλεπιδρούν στον ίδιο χώρο με όλους τους υπόλοιπους χρήστες. Και μέλη της Συμφωνικής Ορχήστρας της Σαγκάης έχουν αρχίσει να προσφέρουν master classes διαδικτυακά ώστε να συνδεθούν με το ακροατήριό τους και να καταπολεμήσουν και τη δική τους …βαρεμάρα.

Στην Ιταλία, η οποία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη επιδημία του κορονοϊού εκτός Ασίας, η κυβέρνηση έθεσε όλη τη χώρα σε καραντίντα. Όλα τα πολιτιστικά events απαγορεύονται μέχρι τις 3 Απριλίου, ενώ η οδηγία προς τους ανθρώπους είναι να στέκονται ο ένας σε απόσταση ενός μέτρου από τον άλλον.

Όσο για τις ΗΠΑ, η ακύρωση του SXSW – απόφαση που ελήφθη στις 6 Μαρτίου – δεν προκάλεσε φυσικά καμία έκπληξη. Μέχρι τότε, το μεγαλύτερο event που είχε ακυρωθεί στις ΗΠΑ ήταν το τριήμερο φεστιβάλ Ultra Music Festival στο Μαϊάμι, το οποίο θα ξεκινούσε στις 20 Μαρτίου και αναμενόταν να προσελκύσει 170.000 άτομα περίπου στην πόλη.

Είναι αδύνατον στην παρούσα φάση να εκτιμηθεί ποιος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος για την πόλη, την ίδια τη διοργάνωση, και τους ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο εμπλέκονται με το φεστιβάλ. Το 2019, η εκδήλωση είχε προσκομίσει έσοδα 356 εκατομμυρίων δολαρίων στην πόλη του Όστιν, καθώς πάνω από 100.000 άτομα είχαν συρρεύσει για να παρακολουθήσουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Μάλιστα, υπάρχει και ένας όρος που περιγράφει τη σημασία του φεστιβάλ: «η σκιώδης οικονομία του SXSW», η οποία περιλαμβάνει εργαζομένους στον κλάδο της εστίασης, οδηγούς, γκαρσόνια, προσωπικό security, και πάει λέγοντας. Υπάλληλοι σε μια σειρά ειδικοτήτων θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος του ετήσιου εισοδήματός τους, ενώ το ίδιο θα συμβεί με πολλά εστιατόρια και μπαρ που βασίζονται στο event για την επιβίωσή τους. Για να μη μιλήσουμε για τις μπάντες και τους μουσικούς που ήδη ξόδεψαν πολλά λεφτά για να αγοράσουν ταξιδιωτικά εισιτήρια και να προετοιμαστούν γενικώς για την παρουσία τους εκεί…