Ο κορωνοϊός απειλεί με αφανισμό τις μισές θέσεις εργασίας του παγκόσμιου τουρισμού

Ο κορωνοϊός απειλεί με αφανισμό τις μισές θέσεις εργασίας του παγκόσμιου τουρισμού
A cleaning staff member prepares a room at the Hotel Claris that is taking new measures against the coroanvirus pandemic in Barcelona on October 22, 2020. (Photo by Pau BARRENA / AFP) Photo: AFP
Εάν οι χώρες δεν αρχίσουν να ρίχνουν τα ταξιδιωτικά εμπόδια και να τερματίζουν καραντίνες για επιβάτες που φτάνουν από περιοχές με έξαρση Covid-19, θα χαθούν 174 εκατ. θέσεις εργασίας, τονίζει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων.

Περισσότερες από τις μισές θέσεις εργασίας που σχετίζονται με τον ταξιδιωτικό τομέα θα χαθούν, εάν παραμείνουν οι τελευταίοι αυστηροί περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια, προειδοποιεί το Παγκόσμιο Συμβούλιο Τουρισμού και Ταξιδίων (WTTC).

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το WTTC αναμένει επίσης ότι θα μειωθούν κατά 174 εκατ. οι θέσεις εργασίας στον κλάδο, εάν οι χώρες δεν αρχίσουν να ρίχνουν τα ταξιδιωτικά εμπόδια και να τερματίζουν καραντίνες για επιβάτες που φτάνουν από μολυσμένες περιοχές.

Οι παρατεταμένοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μειώσουν τη συμβολή του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 4,7 τρισ. δολάρια, πρόσθεσε, πτώση δηλαδή 53%σε σύγκριση με το 2019. Τα στοιχεία είναι μια ήπια βελτίωση στις εκτιμήσεις που έκανε το Συμβούλιο τον Ιούνιο, όταν εκτιμούσε ότι θα επηρεάζονταν 197 εκατ. θέσεις εργασίας. Η ισχυρή ανάκαμψη σε αγορές όπως η Κίνα προκάλεσε θετική αλλαγή, ανέφερε, προσθέτοντας ότι σε αυτή βοήθησε το «ολοκληρωμένο πρόγραμμα τεστ και ιχνηλάτησης επαφών» της Κίνας.

«Τα τελευταία μας στοιχεία αποκαλύπτουν τη σοβαρότητα του μακροπρόθεσμου αρνητικού αντίκτυπου που αντιμετωπίζει ο παγκόσμιος τομέας ταξιδιών και τουρισμού, εάν δεν συνεργαστούμε για να αρχίσουμε αμέσως τα διεθνή ταξίδια», δήλωσε η Gloria Guevara, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του WTTC.

Πριν από δύο εβδομάδες, μέλη του WTTC συναντήθηκαν με υπουργούς Τουρισμού της G20 και περίπου 45 διευθυντικά στελέχη στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσουν για συντονισμένα προγράμματα διεξαγωγής τεστ και τερματισμό καραντίνων για να σώσουν τον τομέα. Τα στοιχεία δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, καθώς η IAG, η μητρική εταιρεία της British Airways, ενημέρωσε για απώλειες σχεδόν 6 δισ. ευρώ φέτος.