Ο κορωνοϊός μπορεί να έβγαλε τον διάδοχο της Μέρκελ

Ο κορωνοϊός μπορεί να έβγαλε τον διάδοχο της Μέρκελ
epa05020367 Austrian Minister of Finance Hans Joerg Schelling (L) and Bavarian Finance Minister Markus Söder during a press appointment in the course of the signing of a repayment-aggreement between Bavaria and Austria concerning the former Hypo Alpe Adria Bank, now Heta, in Vienna, Austria, 11 November 2015. EPA/HANS KLAUS TECHT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τεράστια απήχηση φαίνεται πως έχει ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας για τη θέση της καγκελαρίας.

Ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Μάρκους Σέντερ φαίνεται ότι είναι ο μεγαλύτερος «κερδισμένος» από την πανδημία του κορωνοϊού, κυρίως λόγω της στάσης του σε ό,τι αφορά τα μέτρα περιορισμού αλλά και την σταδιακή άρση τους. Τώρα, σύμφωνα με δημοσκόπηση, μπορεί να θέσει ως στόχο ακόμη και την Καγκελαρία.

Όπως καταγράφεται στην τακτική έρευνα «Deutschlandtrend» του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το 53% των ερωτηθέντων θεωρούν τον κ. Σέντερ «καλό υποψήφιο Καγκελάριο». Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, το αντίστοιχο ποσοστό έφθανε στο 31%. Ενδεικτικό δε της δημοτικότητας που απολαμβάνει ο κ. Σέντερ είναι το γεγονός ότι το ποσοστό που τον προκρίνει ως υποψήφιο Καγκελάριο φθάνει μεταξύ των ψηφοφόρων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο 67%. Ο υποψήφιος αρχηγός του CDU Φρίντριχ Μερτς φαίνεται ότι πληρώνει την «αφάνειά» του από το προσκήνιο, καθώς η προεκλογική εκστρατεία έχει διακοπεί και ο ίδιος δεν διαθέτει δημόσιο αξίωμα και χάνει επτά μονάδες από τον περασμένο Φεβρουάριο, πέφτοντας στο 33%. Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας και επίσης υποψήφιος αρχηγός του CDU ‘Αρμιν Λάσετ χάνει τρεις μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση και βρίσκεται στο 23%. Λίγο πιο πίσω, με 21%, ακολουθεί ο τρίτος υποψήφιος, Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag.

Σε άλλα ερωτήματα της δημοσκόπησης, οι Γερμανοί εκτιμούν ως «κακή» και «πολύ κακή» την κατάσταση της οικονομίας της χώρας σε ποσοστό 67%. Μόνο το 32% έχει αντίθετη άποψη, ενώ σε ό,τι αφορά το μέλλον, το 76% πιστεύει ότι η κατάσταση της οικονομίας θα επιδεινωθεί. Για την προσωπική του οικονομική κατάσταση ωστόσο «μεγάλη» και «πολύ μεγάλη» ανησυχία εκφράζει μόνο το 26%, ενώ το 67% δηλώνει «ικανοποιημένο» ή «πολύ ικανοποιημένο» από την διαχείριση της κυβέρνησης στην κρίση. Σε αυτό το πνεύμα, η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς βρίσκονται αντίστοιχα στην πρώτη και στην δεύτερη θέση της κατάταξης των γερμανών πολιτικών, σε ό,τι αφορά την αποδοχή από τους πολίτες.