Ο κορωνοϊός «διάβρωσε» το ελληνικό μάρμαρο

Ο κορωνοϊός «διάβρωσε» το ελληνικό μάρμαρο
White marble quarry in Kavala region, Greece on March 31 2020. The marble is cut with an open-pit industry method of rock extraction. The region of Kavala, from Zarkadia to Kechrokampos and Thasos island are famous since ancient times for the finest quality of the white marble from the local mines and ore. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) Photo: AFP
Έρευνα της ICAP αποτιμά τις επιπτώσεις του covid 19 στις εξαγωγές του μαρμάρου – Τι λέει στο Fortune η Πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ

Την αποτίμηση των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην μαρμαροβιομηχανία, έναν από τους ισχυρότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, επιχειρεί σε έκθεσή της η ICAP, προκειμένου να υπάρξει μια στοχευμένη στρατηγική άμεσης ανάκαμψης.

Το ελληνικό μάρμαρο, ένα άκρως εξαγωγικό προϊόν, που θεωρείται από τα καλύτερα διεθνώς και έχει «ντύσει» τα πιο εμβληματικά κτίρια στον κόσμο, δέχτηκε ισχυρό πλήγμα, λόγω του lockdown και της συνεπακόλουθης παύσης των εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ τρίτων χωρών, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι θα μπουν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, στον «πάγο» πάσης φύσεως κατασκευαστικά projects.

Σύμφωνα με την ειδική κλαδική μελέτη που εκπόνησε η ICAP για την πορεία του μαρμάρου σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η διατάραξη της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω του κλεισίματος των συνόρων σε διάφορες οικονομίες, ανύψωσε εμπόδια στην αρμονική διεξαγωγή του εμπορίου.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, συγκρίνοντας την πορεία των ελληνικών εξαγωγών μαρμάρου το α’ πεντάμηνο του 2020 με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, η πτώση είναι κατακόρυφη. Μόνο από την αγορά της Κίνας, που συνιστά και τον μεγαλύτερο εμπορικό μας εταίρο, η πτώση των εξαγωγών για τους πέντε πρώτους μήνες του έτους διαμορφώθηκε στο 53,37%, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε «χασούρα» 10 εκατομμυρίων ευρώ ανά …μήνα!

Στην «πίτα» του ελληνικού μαρμάρου η Κίνα απολαμβάνει τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 54%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η επίσης πληγείσα αγορά των ΗΠΑ με εισαγωγές προϊόντων μαρμάρου αξίας 26,19 εκατ. ευρώ και τα ΗΑΕ με 24,69 εκατ. ευρώ.

Όσο για τις  χώρες που έχουν καταγράψει, σε βάθος οκταετίας, τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης των εισαγωγών μαρμάρου και δείχνουν προτίμηση στην made in Greece πρώτη ύλη, είναι η Ταϊλάνδη, με μέσο ρυθμό ετήσιας μεγέθυνσης 41,03% και αξία εισαγωγών 6,26 εκατ. ευρώ, η Αλγερία με 29,66% και αξία 7,11 εκατ. ευρώ και το Κατάρ με 27,59% και αξία 11,98 εκατ. ευρώ.

Μικρή ανάκαμψη τον Μάιο

Παρά την μειωμένη ζήτηση των προηγούμενων μηνών και τη διατάραξη της ισορροπίας που έχει προκληθεί στην παγκόσμια αγορά μαρμάρου, ο μήνας Μάιος για την Ελλάδα έστειλε το μήνυμα στους επαγγελματίες του κλάδου ότι σταδιακά μπαίνει φρένο στην πτωτική πορεία των εξαγωγών. Στην έρευνα της ICAP γίνεται λόγος για μικρές «ανάσες ανάκαμψης», ικανές να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα, καθώς τον Μάιο η χώρα μας κατόρθωσε να αυξήσει συγκριτικά το μερίδιο της σε 8,15% από 7% που ήταν τον Μάιο του 2019. Η ενθαρρυντική ανάκαμψη του μήνα Μαΐου θα συνεχιστεί, εκτίμηση η οποία στηρίζεται στην αποτελεσματική διαχείριση της πανδημικής κρίσης από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης.

Ωστόσο για να υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα και για να ισχυροποιηθεί η θέση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά απαιτείται η ενεργή συμβολή των Ελλήνων παραγωγών και μεταποιητών μαρμάρου. Επιπρόσθετα, στην έκθεση επισημαίνεται η αναγκαιότητα της σύνταξης στρατηγικού πλάνου και πλάνου ανάπτυξης των εξαγωγών στις αγορές στόχους, αλλά και η δημιουργία ενός Brand Name για το ελληνικό μάρμαρο, που να αντικατοπτρίζει όλη την ιστορία του, καθώς και τη μοναδικότητα και ποιότητα του.

Άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά ο ΣΕΜΜΘ

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τα αρμόδια Υπουργεία, ετοιμάζει η Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας Θράκης και Αντιπρόεδρος της μαρμαροβιομηχανίας Ικτίνος, κα Τζούλη Χαϊδά, προκειμένου να οριστεί συνάντηση για να συζητηθούν τρόποι στήριξης του ελληνικού μαρμάρου.

Όπως τονίζει στο fortunegreece.com, η κα Χαϊδά, ο Σύνδεσμος, εκτός από την έκθεση της ICAP που κοστολογεί το κόστος του covid 19, έχει παράλληλα  καταρτίσει στοχευμένες προτάσεις, τις οποίες θέλει να παρουσιάσει στην κυβέρνηση.

«Μπορεί όντως ο Μάιος να ήταν ένας μήνας με θετικό πρόσημο, όμως δεν μπορούμε να είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι ότι αυτή η εικόνα θα συνεχιστεί, όσο αυξάνονται τα κρούσματα παγκοσμίως. Οποιαδήποτε πρόβλεψη θα ήταν αφελής και ριψοκίνδυνη, καθώς μιλάμε για μια ευμετάβλητη κατάσταση. Ως Σύνδεσμος έχουμε κάνει την απαραίτητη προετοιμασία, έχουμε αποτιμήσει την κατάσταση, και το επόμενο βήμα είναι η συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς» λέει χαρακτηριστικά.

Τονίζει δε πως καμία από τις σημαντικές συμφωνίες του εξωτερικού δεν έχει, προς το παρόν ακυρωθεί, αλλά οι ρυθμοί με τους οποίους κινούνται τα έργα είναι πολύ αργοί. «Κανένα έργο δεν έχει ακυρωθεί. Αυτό που παρατηρείται είναι μια καθυστέρηση στην έναρξη. Όσες κατασκευές ήταν να «τρέξουν» μέσα στον Ιούνιο αναβάλλονται, μέχρι νεωτέρας, για Σεπτέμβριο».

Η Τζούλη Χαϊδά
Η Τζούλη Χαϊδά

Το οικονομικό αποτύπωμα του ελληνικού μαρμάρου

Η συνεισφορά της μαρμαροβιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 1,27 δισ. ευρώ με τις συνολικές πωλήσεις για το 2019 να αγγίζουν τα  520 δισ. ευρώ.

Το 76% του συνόλου των πωλήσεων προέρχεται από τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα οι τελευταίες να ανέρχονται σε 395,4 εκατ. ευρώ, έχοντας καταγράψει συρρίκνωση το 2019 κατά 9,38%. Το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών αφορά το ακατέργαστο μάρμαρο, οι εξαγωγές του οποίου φτάνουν τα 246,36 δισ. ευρώ, καλύπτοντας το 62,3% του συνόλου, ενώ οι εξαγωγές προϊόντων κατεργασμένου μαρμάρου αποτιμώνται σε 149,03 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, ο κλάδος αντιπροσωπεύει το 30% του ΑΕΠ του νομού Δράμας απασχολώντας 4.000 εργαζόμενους στην περιοχή, ενώ επανεπενδύει κάθε χρόνο το 10% του τζίρου του στην απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς.