Ο κορωνοϊός «μολύνει» την παγκόσμια οικονομία- Κόστος έως 1,1 τρισ. δολάρια

Ο κορωνοϊός «μολύνει» την παγκόσμια οικονομία- Κόστος έως 1,1 τρισ. δολάρια
epa08223473 People wearing mask cross the street in Taipei, Taiwan, 17 February 2020. On 16 February, the Ministry of Health and Family Welfare said that a 61-year-old taxi driver has died from Covid-19, infecting his younger brother, pushing the number of Taiwan's coronavirus cases to 20 and marking the first death in Taiwan. Health workers suspect the taxi driver was infected by passengers who have visited mainland China, Hong Kong or Macau. Stepping up quarantine, Taiwan will require all people who have fever or cough and have been abroad in the past 14 days to be tested for novel coronavirus. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα και Ιταλία, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 27% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αναγκάζονται εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού να καταφύγουν σε προληπτικά μέτρα, που οδηγούν τις οικονομίες τους σε παράλυση και απομόνωση.

Καθώς η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού παραλύει το πλουσιότερο τμήμα της γειτονικής Ιταλίας και η επιδημία μεταδίδεται σε όλο και περισσότερες χώρες, εξανεμίζονται οι ελπίδες για ταχεία ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από το νέο πλήγμα. Ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός Κίνας εντείνει την ανησυχία για τον αντίκτυπο στη διεθνή οικονομία, με τις τελευταίες εκτιμήσεις των οικονομολόγων να συγκλίνουν στο συμπέρασμα πως το κόστος της επιδημίας θα μπορούσε άνετα να αφαιρέσει τουλάχιστον 1 τρισ. δολάρια  από την παγκόσμια οικονομία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει πως η κατάσταση είναι «βαθύτατα ανησυχητική», αλλά μέχρι στιγμής δεν πρόκειται για πανδημία,  χωρίς όμως αυτό να καθησυχάζει για τον αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία. «Ίσως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμη πανδημία αλλά σίγουρα αποτελεί οικονομική πανδημία».

Με την εύστοχη αυτή παρομοίωση περιγράφει η Νταϊάν Σουόνκ, επικεφαλής των οικονομολόγων της Grant Thorton, τον κίνδυνο που αρχίζει να υπονομεύει όλο και περισσότερες οικονομίες, καθώς αναγκάζονται να καταφύγουν σε προληπτικά μέτρα που τις οδηγούν σε παράλυση και απομόνωση. Από τη στιγμή που η Ιαπωνία ανέφερε κρούσματα, αγωνίζονται πλέον να αντιμετωπίσουν την επιδημία και τον αντίκτυπό της τέσσερις (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Ιταλία) από τις μεγαλύτερες 12 οικονομίες του κόσμου, που αντιπροσωπεύουν το 27% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Και όπως τονίζει στο σχετικό ρεπορτάζ το αμερικανικό δίκτυο CNN, μία ακόμη από τις μεγάλες οικονομίες, η Γερμανία, φλερτάρει ήδη με την ύφεση για λόγους ανεξάρτητους που προηγούνται αισθητά της επιδημίας.

Έτσι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Oxford Economics, το κόστος μιας πανδημίας μπορεί να φτάσει στο 1,1 τρισ. δολάρια, με τις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη να διολισθαίνουν σε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το ποσό προκύπτει όταν συνεκτιμηθούν ζημίες εξαιτίας της απουσίας των εργαζομένων από τον χώρο εργασίας, της χαμηλής παραγωγικότητας, του πλήγματος στον τουρισμό και στην ταξιδιωτική βιομηχανία, των ρωγμών στην τροφοδοτική αλυσίδα και του πλήγματος στο εμπόριο και στις επενδύσεις. Θα πρόκειται για ένα «σύντομο αλλά πολύ οξύ σοκ στην παγκόσμια οικονομία», τονίζουν οι οικονομολόγοι της Oxford Economics. Όπως επισημαίνουν, άλλωστε, αναλυτές του Bloomberg, πέραν του κόστους που θα έχει η αντιμετώπιση της ασθένειας, καίριος παράγοντας για την οικονομία θα είναι οι κινήσεις κυβερνήσεων και κεντρικών τραπεζών.

Από την πλευρά του το ΔΝΤ υπολογίζει πως η επιδημία θα μειώσει τον ρυθμό της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος κατά 0,1 εκατοστιαία μονάδα. Πολύ πιο απαισιόδοξος από το ΔΝΤ δηλώνει, άλλωστε, ο πρόεδρος του τραπεζικού ομίλου της UBS, Αξελ Βέμπερ, καθώς προειδοποιεί πως ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα σημειώσει ραγδαία πτώση από το 3,5% στο 0,5%, ενώ η κινεζική οικονομία θα συρρικνωθεί το πρώτο τρίμηνο. Την ίδια στιγμή, η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει πως μια καταστρεπτική πανδημία μπορεί να προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους και υπογραμμίζει πως ακόμη και με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία θα είναι να μειωθεί κατά 1% το παγκόσμιο ΑΕΠ.

Με λιγότερο συντηρητικές εκτιμήσεις, άλλωστε, υπολογίζει πως μια πανδημία αντίστοιχη της ισπανικής γρίπης που το 1918 προκάλεσε τον θάνατο περίπου 50 εκατ. ανθρώπων, μπορεί να μειώσει το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 5%.

Ο «χάρτης» της επιδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ευρώπη

Η μία μετά την άλλη, πολλές χώρες της Ευρώπης ανακοινώνουν ότι εντόπισαν κρούσματα του Covid-19 ή ότι λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση του ιού. Ακολουθεί μια συνοπτική εικόνα της κατάστασης, όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι το βράδυ της Τετάρτης.

Ελλάδα

Τρία είναι μέχρι στιγμής τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία 38χρονη γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ, το γιο της που νοσηλεύεται επίσης στο ίδιο νοσοκομείο και μία ακόμη γυναίκα που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Ιταλία

Τα κρούσματα ανέρχονται στα 400, μεταξύ των οποίων και οκτώ ανήλικα παιδιά. Στη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη, καταγράφηκαν 12 θάνατοι. Από την αρχή της εξάπλωσης του Covid-19 έχουν αναρρώσει τρεις ασθενείς. Εξάλλου, πολλοί από τους ασθενείς που εντοπίζονται σε άλλες χώρες, όπως στην Αλγερία και τη Βραζιλία, είχαν επισκεφθεί πρόσφατα την Ιταλία, ιδίως περιοχές του βορρά.

Βόρεια Μακεδονία

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του Covid-19 είναι μια 50χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα σε νοσοκομείο των Σκοπίων. Η ασθενής είχε επισκεφθεί πρόσφατα συγγενείς της στην Ιταλία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, είχε ασθενήσει στην Ιταλία και είχε νοσηλευτεί, αλλά δεν είχε εξεταστεί για τον νέο κορωνοϊό.

Ισπανία

Από την αρχή της επιδημίας έχουν εντοπιστεί 12 κρούσματα, εκ των οποίων τα δέκα συνδέονται με την Ιταλία.

Ένα ξενοδοχείο στην Τενερίφη, στο αρχιπέλαγος των Καναρίων όπου είχαν διαμείνει Ιταλοί ασθενείς, έχει τεθεί σε καραντίνα.

Γαλλία

Άλλος ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό στη Γαλλία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στα 18. Από τους 18 ανθρώπους που ασθένησαν, οι δύο πέθαναν, 12 ανάρρωσαν και τέσσερις παραμένουν ακόμη σε νοσοκομεία.

Το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει επιδημία στη χώρα, μόνο μεμονωμένες περιπτώσεις».

Ο δήμος της Νίκαιας αποφάσισε να αναβάλει τις εορταστικές εκδηλώσεις του καρναβαλιού, για προληπτικούς λόγους.

Γερμανία

Τα κρούσματα ανέρχονται σε 18. Τα δύο τελευταία εντοπίστηκαν την Τρίτη και μεταξύ αυτών είναι ένας 25χρονος ο οποίος όπως δείχνουν όλα μολύνθηκε στο Μιλάνο της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν «η Γερμανία βρίσκεται στην αρχή επιδημίας κορωνοϊού».

Βρετανία

Από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 13 κρούσματα.

Κροατία

Δύο κρούσματα: αρχικά ένας νεαρός που είχε επισκεφθεί στην Ιταλία και στη συνέχεια ο αδελφός του.

Αυστρία

Εντοπίστηκαν δύο κρούσματα, ένα ζευγάρι Ιταλών. Η γυναίκα εργαζόταν στη ρεσεψιόν ενός ξενοδοχείου στο Ίνσμπρουκ. Η καραντίνα στην οποία είχε τεθεί το ξενοδοχείο άρθηκε σήμερα, αφού ολοκληρώθηκαν οι ιατρικές εξετάσεις σε εργαζόμενους και πελάτες. Η Αυστρία, που συνορεύει με την Ιταλία, δεν έχει κλείσει τα σύνορά της αλλά συμβουλεύει τους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στον ιταλικό βορρά.

Βέλγιο

Ένα κρούσμα, ένας άνδρας που έφτασε από την Ουχάν της Κίνας στις αρχές Φεβρουαρίου και έχει ήδη βγει από την καραντίνα.

Γεωργία

Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 είναι ένας άνδρας που είχε ταξιδέψει στο Ιράν και επέστρεψε οδικώς με ένα μίνι λεωφορείο, διασχίζοντας το Αζερμπαϊτζάν. Οι 12 συνεπιβάτες του στο όχημα βγήκαν αρνητικοί στον ιό, όμως τέθηκαν σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους.

Φινλανδία

Δύο κρούσματα. Η πρώτη ασθενής, στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν μία Κινέζα τουρίστρια ενώ σήμερα εντοπίστηκε μια Φινλανδή που είχε ταξιδέψει στη βόρεια Ιταλία.

Σουηδία

Ένα κρούσμα, από τα τέλη Ιανουαρίου. Επρόκειτο για μια γυναίκα που είχε μείνει στην περιοχή της Ουχάν, στην Κίνα.

Νορβηγία

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας έκανε γνωστό ότι ένας άνθρωπος βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό και έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Το κρούσμα αυτό είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο στη Νορβηγία.

Ο ασθενής επέστρεψε από την Κίνα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, όμως δεν φαινόταν άρρωστος και δεν είναι πιθανό να έχει μολύνει άλλους, πρόσθεσε η Υπηρεσία.

Βαλτικές χώρες

Κανένας ασθενής, όμως οι αρχές λαμβάνουν μέτρα. Η Λιθουανία κήρυξε “κατάσταση έκτακτης ανάγκης” ώστε να αποδεσμεύσει πόρους πιο γρήγορα, σε περίπτωση που ξεσπάσει επιδημία. Η Λετονία έχει ετοιμάσει περίπου 100 κλίνες σε νοσοκομεία και ζητά από τους πολίτες της που επιστρέφουν από τις πληγείσες χώρες να μην πάνε στη δουλειά τους αλλά να πάρουν “άδεια καραντίνας” (επί πληρωμή) διαρκείας 14 ημερών.

Πολωνία

Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα. Στα αεροδρόμια ελέγχονται οι επιβάτες που φτάνουν από την Κίνα και την Ιταλία.

Τσεχία

Κανένα κρούσμα. Πολλές δεκάδες Τσέχοι μπήκαν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους από την Ιταλία.

Σλοβακία

Στο αεροδρόμιο της Μπρατισλάβας ελέγχονται όσοι επιβάτες φτάνουν στη χώρα από την Ιταλία.

Βουλγαρία-Ρουμανία

Κανένα κρούσμα. Η αεροπορική εταιρεία Air Bulgaria ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις από Σόφια για Μιλάνο. Η Ρουμανία έθεσε σε καραντίνα όσους επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές στη βόρεια Ιταλία.

Δανία

Κανένα κρούσμα. Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα και είχαν επισκεφθεί τη βόρεια Ιταλία καλούνται από τις αρχές να προσέλθουν σε νοσοκομεία για να εξεταστούν.