Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει: Στους «ψηφιακούς νομάδες» προσαρμόζονται οι νομοθεσίες- Η θέση της Ελλάδας

Ο κόσμος της εργασίας αλλάζει: Στους «ψηφιακούς νομάδες» προσαρμόζονται οι νομοθεσίες- Η θέση της Ελλάδας
pexels
Η πανδημία έχει μεταμορφώσει τον κόσμο της εργασίας, ενώ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μετακινούνται από τη χώρα τους προς διάφορους προορισμούς και συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως απολαμβάνοντας την ελευθερία που τους δίνει η δυνατότητα της απομακρυσμένης εργασίας.

Καθώς ο κόσμος της εργασίας αλλάζει, όλο και περισσότερα ταλέντα επιλέγουν έναν ψηφιακό νομαδικό τρόπο ζωής και εργασίας, με αποτέλεσμα αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να προσαρμόζουν τη νομοθεσία τους για να προσελκύσουν αυτόν τον τύπο εργαζομένων.

Η πανδημία έχει μεταμορφώσει τον κόσμο της εργασίας, ενώ όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι μετακινούνται από τη χώρα τους προς διάφορους προορισμούς και συνεχίζουν να εργάζονται εξ αποστάσεως απολαμβάνοντας την ελευθερία που τους δίνει η δυνατότητα της απομακρυσμένης εργασίας. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με έρευνα του Ομίλου Adecco, εντός του 2020, σε ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ο αριθμός των θέσεων που ανακοινώθηκαν και που αφορούσαν σε μοντέλο τηλεργασίας αυξήθηκε κατά 150%.

Το παράδειγμα της Ελλάδας και άλλων χωρών

Η Εσθονία που είναι η πρώτη χώρα που επέτρεψε σε επιχειρήσεις με έδρα σε χώρα ΕΕ να εκδίδουν άδεια λειτουργίας ψηφιακής επιχείρησης, προσφέρει «ψηφιακή νομαδική βίζα» διάρκειας ενός έτους, που επιτρέπει σε εργαζόμενους τρίτων χωρών να εργάζονται από την Εσθονία. Με αυτό τον τρόπο, αν μια εταιρεία, πχ από τη Γαλλία, ανοίξει ψηφιακό «παράρτημα» στην Εσθονία, οι Γάλλοι εργαζόμενοί της μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία στην Εσθονία απολαμβάνοντας έτσι το χαμηλό κόστος ζωής και άλλα προνόμια.

Η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για πολλούς λόγους. Το ήπιο κλίμα και το χαμηλό, σε σύγκριση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κόστος ζωής είναι κάποια από τα πλεονεκτήματα που αξιολογούν οι ψηφιακοί νομάδες όταν επιλέγουν να εργαστούν σε άλλη χώρα. Η χώρα μας λοιπόν, σύμφωνα με αναλυτές της Adecco, σχεδιάζει επίσης να εφαρμόσει τη χρήση ψηφιακής βίζας που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους τρίτων χωρών που απασχολούνται με καθεστώς τηλεργασίας να εργαστούν από τη χώρα μας. Σχετική νομοθετική ρύθμιση προωθείται από το υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης. Η εν λόγω πρωτοβουλία ανοίγει τον δρόμο για την έκδοση ειδικών αδειών διαμονής για τους λεγόμενους “ψηφιακούς νομάδες”. Φυσικά, η βελτίωση των υποδομών θεωρείται προαπαιτούμενο για την προσέλκυση τους.

Μια άλλη χώρα, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα στην Καραϊβική προσφέρει μια διετή Nomad Digital Residence βίζα (NDR) για εργαζόμενους σε καθεστώς τηλεργασίας, προσφέροντας επίσης τη δυνατότητα στις οικογένειές τους να τους ακολουθήσουν στον νέο τόπο διαμονής τους για το διάστημα αυτό. Στη Σιγκαπούρη, θεσμοθετήθηκε ένα νέο πρόγραμμα Tech.Pass βίζα, που έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσελκύσει ταλέντα από τον χώρο της τεχνολογίας, φιλοδοξώντας να κάνει τη Σιγκαπούρη έναν σημαντικό τεχνολογικό κόμβο. Η Φινλανδία, από την άλλη, προσφέρει ένα δωρεάν πακέτο μετεγκατάστασης 90 ημερών για να προσελκύσει περισσότερους επαγγελματίες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μυλωνά, Cluster Head του Ομίλου Adecco σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία, «Ο τρόπος με τον οποίο αναζητούμε και προσεγγίζουμε το ταλέντο αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς. Χώρες και εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να προσαρμοστούν γρήγορα για να μην μείνουν πίσω, διότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι θεωρούν αυτόν τον ευέλικτο τρόπο ζωής και εργασίας ως ιδανικό».