Ο Λευκός Οίκος και ο Μάικ Πενς στο «στόχαστρο» των επιτροπών του Κογκρέσου που ερευνούν την «ουκρανική υπόθεση»

Ο Λευκός Οίκος και ο Μάικ Πενς στο «στόχαστρο» των επιτροπών του Κογκρέσου που ερευνούν την «ουκρανική υπόθεση»
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στο πλαίσιο της έρευνας που μπορεί να οδηγήσει σε πιθανή κλήτευση του Ντόναλντ Τραμπ ζητούν από την κυβέρνηση και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο να παραδώσουν έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση.

Οι πρόεδροι των Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων που ερευνούν την ουκρανική υπόθεση, κλήτευσαν τον Λευκό Οίκο να τους παραδώσει έγγραφα που σχετίζονται με την έρευνά τους για την πιθανή παραπομπή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί Ελάιτζα Κάμινγκς της Επιτροπής Εποπτείας, ο Άνταμ Σιφ της Επιτροπής Πληροφοριών και Έλιοτ Έντζελ της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να εκδώσουν την κλήτευση, καθώς ο Λευκός Οίκος δεν παρέδωσε τα έγγραφα που είχαν ζητηθεί με επιστολή στις 9 Σεπτεμβρίου.

«Λυπούμαστε βαθύτατα που ο πρόεδρος Τραμπ έφερε εμάς και το έθνος σε αυτή τη θέση, αλλά οι ενέργειές του δεν μας άφησαν καμία άλλη επιλογή παρά να εκδώσουμε αυτή την κλήτευση», υπογράμμισαν σε ανακοίνωσή τους οι τρεις επικεφαλής των Επιτροπών της Βουλής.

Οι επικεφαλής των Επιτροπών ζήτησαν επίσης σήμερα από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς να τους παραδώσει έγγραφα που σχετίζονται με την ουκρανική υπόθεση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου.

Οι Επιτροπές θέλουν να μελετήσουν “την εξέλιξη των γεγονότων και ιδίως τις προσπάθειες της (αμερικανικής) κυβέρνησης να ασκήσει πιέσεις στον Ουκρανό πρόεδρο προκειμένου εκείνος να ξεκινήσει έρευνα για τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν (…) καθώς και τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση του Λευκού Οίκου να αναβάλει τη χορήγηση της κρίσιμης σημασίας στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, η οποία είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρωσική επιθετικότητα”, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι Δημοκρατικοί πρόεδροι των Επιτροπών, Έλιοτ Έντζελ, Άνταμ Σιφ και Ελάιτζα Κάμινγκς, έδωσαν περιθώριο στον Πενς μέχρι τις 15 Οκτωβρίου να τους παραδώσει τα αρχεία αυτά.