Ο λόγος που νέες ασθένειες εμφανίζονται συνεχώς στην Κίνα

Ο COVID-19 εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 70 χώρες σκοτώνοντας περισσότερους από 4.000 ανθρώπους.

Από τον Δεκέμβρη του 2019 ένας νέος κορωνοϊός με την ονομασία COVID-19 εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 70 χώρες σκοτώνοντας περισσότερους από 4.000 ανθρώπους με τα περισσότερα θύματα να εντοπίζονται στην Κίνα. Εκεί δηλαδή όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός.

Δεν πρόκειται για κάτι ασυνήθιστο, αφού το 2003 ο ιός SARS ξεκίνησε επίσης, από την περιοχή της Κίνας και κάτω από παρόμοιες συνθήκες εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο στοιχίζοντας τη ζωή σε περίπου 800 άτομα.

Και οι δύο ιοί SARS ανήκουν στην οικογένεια των «κορωνοϊών» και προέρχονται από μολυσμένα ζώα στις λεγόμενες «υγρές αγορές» (wet markets) της Κίνας. Ειδικοί είχαν προβλέψει προ καιρού ότι αυτές οι αγορές ενδέχεται να γίνουν πηγή ασθενειών, που θα πυροδοτούσαν ακόμα ένα παγκόσμιο ξέσπασμα.

Το πρόβλημα έγκειται στις αγορές και το εμπόριο άγριων ζώων που πλέον συνηθίζεται στην Κίνα, από όπου μολυσμένα ζώα μεταφέρουν ασθένειες το ένα στο άλλο και κατά συνέπεια στον άνθρωπο.

Ο νέος κορωνοϊός COVID-19 θεωρείται από κάποιους επιστήμονες ότι ξεκίνησε από νυχτερίδες, οι οποίες μόλυναν μυρμηγκοφάγο που βρέθηκε σε wet market της πόλης Ουχάν και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στον άνθρωπο.

Σχετικά άρθρα